Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OB_YeKT_PRYeDMYeT_SPISOK_LITYeRATUR.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
184.83 Кб
Скачать

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження пов’язана з назвою обраної теми роботи. Завдання формулюються відповідно до визначеного змісту (плану) роботи.

Приклад.

1. Мета роботи полягає у комплексному дослідженні питань розвитку машинобудівельної галузі в умовах глобалізації на сучасному етапі.

2. Мета роботи полягає у дослідженні сутнісних характеристик сучасної парадигми забезпечення міжнародної конкурентоспроможності України і обґрунтуванні напрямів та рекомендацій щодо її зростання.

Об’єктом дослідження. Об’єкт дослідження – це процес або явище, що є підставою для формулювання висновків або підтвердження. Є елементом, що складає основу наукового знання.

Приклад.

1. Об’єкт дослідження – процеси забезпечення міжнародної конкурентоспроможності національної економіки.

2. Об’єктом дослідження є процес формування зовнішньоекономічної стратегії України в умовах інтеграції до європейської економічної системи.

3. Об'єктом дослідження є процеси розвитку міжнародної економічної інтеграції за участю України у напрямку ЄС

Предмет дослідження. Предмет дослідження – все те, що перебуває в межах об’єкта дослідження у визначеному дослідником аспекті вивчення і є основою для формулювання мети та завдань дослідження.

Приклад.

1. Предметом дослідження виступають теоретичні, методичні та практичні питання управління міжнародною конкурентоспроможністю національної економіки.

2. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні засади формування зовнішньоекономічної стратегії України в контексті її інтеграції до європейської економічної системи, з урахуванням економічної безпеки держави.

3.Предметом дослідження є теоретичні, методичні і практичні аспекти забезпечення інтеграції України до ЄС.

Методи дослідження. Дуже важливим етапом наукового дослідження є вибір і використання методів дослідження, які служать інструментами при обробці та одержанні фактичного матеріалу, будучи необхідною умовою досягнення поставленої в роботі мети. Методи, які застосовуються в наукових працях економістів, можна розділити на загальнонаукові й спеціальні економічні.

Приклад.

1. Методичною основою теоретико-практичного підходу в роботі постає комплекс універсальних та специфічних інструментів наукового дослідження, які застосовуються відповідно до окремих структурно відокремлених задач роботи. Методи логічного узагальнення та системного аналізу дозволили адекватно оцінити існуючи суперечності, оцінити ступінь залежності економічних і соціальних явищ від домінуючих факторів розвитку. На основі статистичних методів визначено соціально-економічний потенціал країни а також прогнозовано її подальший розвиток. Методи порівняння та рейтингової оцінки дозволили оцінити конкурентоспроможність національної економіки та визначити пріоритети її підвищення.

2. Методологічною та теоретичною базою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, роботи вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів в області міжнародних економічних відносин. У процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання та загальнонаукові методи пізнання: методи теоретичного узагальнення, аналізу, синтезу (для обґрунтування закономірностей формування інтеграційних об'єднань); групування та класифікації (для дослідження механізмів розвитку процесів міжнародної економічної інтеграції та їх впливу на сучасний стан зовнішньоекономічної діяльності держави); метод статистичного аналізу, індексний метод (для аналізу тенденцій та особливостей розвитку зовнішньоекономічної діяльності України); метод порівняння (для визначення конкурентних переваг національної економіки); метод системного аналізу (для обґрунтування напрямків і перспектив включення України до ЄС і ЄЕП); прогнозування (для удосконалення методики прогнозування вітчизняних галузевих ринків).

Інформаційна база дослідження.

Приклад.

1. Статистичні матеріали Державного комітету статистики України, Національного інституту стратегічних досліджень України, статистичні збірники тміжнародних організацій, таких як: СОТ, Всесвітнього Економічного Форуму, ЮНКТАД, міжнародної школи IMD та Європейського Союзу.

2. Інформаційною основою роботи є офіційні звіти та аналітичні публікації провідних міжнародних економічних організацій, українські та зарубіжні статистичні збірники, закони України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України стосовно проблем регулювання зовнішньоекономічної діяльності України, міжнародні економічні угоди, нормативні документи Європейського Союзу, Співдружності незалежних держав, Організації Чорноморського економічного співробітництва з тематики дослідження.

3. Інформаційною основою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти України з питань регулювання зовнішньоекономічної діяльності, дані Державного комітету статистики України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, аналітичні звіти міжнародних економічних організацій, інформаційні матеріали Світової організації торгівлі, результати досліджень вітчизняних і зарубіжних учених, результати власних досліджень та спостережень автора.

Приклад побудови таблиці у ДР.

Таблиця 1.1

Н Заголовки граф азва таблиці

Шапка (головка) таблиці


Підзаго-ловки граф

Рядки таблиці

Боковик таблиці (заголовки рядків)

Графи (колонки, стовпці) таблиці

Приклад.

Рис. 2.1. Географічна структура ПІІ, спрямованих в економіку України *

* складено автором на підставі даних [14], [15]

Приклад.

В більшості випадків інтенсивність конкуренції на ринку товарів (послуг) оцінюють з допомогою чотирьохдольного індексу концентрації та індексу Герфіндала-Гіршмана, оскільки їхній алгоритм розрахунку є найбільш простим [1, с. 140].

, (1.2)

де Dk – доля виручки від реалізації підприємства, функціонуючого на даному ринку, в загальному обсязі;

n – кількість підприємств, що функціонують в рамках даного ринку.

Приклад.

Тема: експортний потенціал україни в контексті розвитку світового господарства

ЗМІСТ (ПЛАН)

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРАЇНИ

1.1. Експортний потенціал як складова формування конкурентоспроможності національної економіки країни

1.2. Методика дослідження

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2. Аналіз експортного потенціалу України

2.1. Експортний потенціал в розрізі товарних груп

2.2. Експортний потенціал в географічному розрізі

2.3. Оцінка факторів формування та реалізації експортного потенціалу

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. Напрямки та перспективи розвитку експортного потенціалу України

3.1. Моделювання експортного потоку та перспектив його розвитку

3.2. Інструменти підвищення експортного потенціалу

Висновки до розділу 3

Висновки ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Список використанИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Методичні вказівки:

Мета дослідження оцінка стану експортного потенціалу України в контексті розвитку світового господарства та визначення напрямків його подальшого розвитку, як складової підвищення конкурентоспроможності національної економіки.

Об’єкт дослідження – процес формування і використання експортного потенціалу України в контексті розвитку світового господарства.

Предмет дослідження – теоретико-прикладні аспекти оцінки і розвитку експортного потенціалу, як складової підвищення національної конкурентоспроможності.

Методи дослідження: загальнонаукові методи дослідження – метод історичного і логічного аналізу (при розкритті сутності експорту та його концепцій розвитку як елементу міжнародної торгівлі); структурний метод і метод статистичного аналізу; методи економіко-математичного, кореляційно-регресійного і порівняльного аналізу (для оцінки товарної і географічної структури експортного потенціалу України); метод системного підходу (при розробці системи напрямків стимулювання розвитку експортного потенціалу та її реалізації в межах кластера).

Інформаційна база: монографії та наукові публікації українських і зарубіжних учених-економістів у сфері міжнародних економічних відносин і зовнішньої торгівлі, дані міжнародної статистики і Держкомстату України, аналітичні матеріали провідних міжнародних організацій, законодавчі та програмні документи Уряду України.

Рекомендується використовувати у роботі такі форми таблиць:

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]