Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_geografia1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать

39.Основні риси географії тваринництва.

У високорозв.кр.; Основні галузі: скотарство(велика рогата худоба)-молоко,м'ясо.Європа 55%молока, експорт яловичини-Аргентина, корови-БразиліяІндія(20%); +продуктивна худоба:Китай,США,Аргентина. Свинарство-40%мяса, напрями:сальний, м'ясо-сальний,беконний,щетинний. ; 50%-Азія; Китай-вирощ.свиней,Україна-7місце. Вівчарство Птахівництво-20%мяса,яйця,піря,пух. +у високорозв.країнах. Ставкове рибництво,Бджільництво,Конярство,Оленярство

40.Умови, коли на території країни може розвиваться машинобудування.

Розвиток науки, техніки, ускладнення машин, кваліфіковані кадри, створ.заводів, імпорт деталей, дешева робоча сила, створення філії за кордоном, приладобуд.- електротехніка,електроніка, створ.наукових центрів.

42.Аграрні відносини.

Аграрні відносини-форми землеволодіння,-користування,закони про землю.

Дрібнотоварний сектор-вирощення споживчих культур.

Високотоварний сектор-на продаж.

46.Міжнародні економічні відносини.

Міжнародні економічні відносини — відносини, які виникають та існують між людьми з різних країн із приводу виробництва, обміну і споживання товарів, послуг та ідей на основі міжнародного поділу праці, в умовах безмежності людських потреб і обмеженості ресурсів.

Основними формами міжнародних економічних відносин, через які здійснюється функціонування системи світового господарства, є: міжнародна торгівля товарами, міжнародна торгівля послугами,міжнародна міграція робочої сили,міжнародна міграція капіталу,міжнародні валютно-фінансові відносини,міжнародні кредитні відносини,міжнародні науково-технічні відносини,міжнародні інтеграційні процеси та інші

50.Сухопутні види транспорту.Типи транспортних систем.

Основний вид сухопутного транспорту — залізничний, але роль йо­го в епоху НТР дедалі знижується. Загальна протяжність залізничних шляхів 47 основних країн світу перевищує 930 тис. км, якими провозить­ся 5 млрд. т вантажів. За протяжністю залізниць на першому місці стоять США, за густотою залізничної мережі — Бельгія та ФРН. Рівень електрифікації залізниць у країнах світу різний. Так, у Швейцарії залізниці електрифіковані майже повністю, в Італії — на половину, у Франції, Бельгії, Іспанії, Росії — на третину. Створюються швидкісні лінії в Япо­нії, Франції, ФРН, Італії, Великобританії, США, де швидкість поїздів до­ведена до 160-200 км/год. Залізницями перевозять головним чином масо­ві вантажі (зерно, вугілля, сталь, залізну руду тощо).

На автошляхи припадає 2/3 загальної протяжності світових шляхів сполучення. Світовий автопарк на початку XXI ст. налічує 141,7 млн. ван­тажних машин та 462,1 млн. легкових машин та автобусів, з них 3/4 при­падає на країни Західної Європи та Північної Америки. У світовому пасажирообігу частка автотранспорту становить 4/5. Найвищого рівня розвитку цей вид транспорту набув у розвинутих країнах (США, Фран­ція, ФРН, Великобританія та ін.). Автомобільний транспорт відіграє про­відну роль у перевезеннях пасажирів та вантажів на короткі відстані. Збудовані окремі трансконтинентальні магістралі, у тому числі від Тихо­го до Атлантичного океану в США та Канаді, через Сахару в Африці, трансам азойська магістраль тощо.

Швидкими темпами розвивається трубопровідний транспорт (осно­вні райони — Північна Америка, Європа, Південно-Західна Азія). Загаль­на протяжність магістральних нафтопроводів перевищує 440 тис. км. Че­рез них щороку прокачується 2 млрд. т нафти й нафтопродуктів. Найкру­пнішими власниками трубопроводів є США та Росія.

56.Х-ка паливної промисловості.

1.Нафтова промисл.-бензин,гас, мазут.(Сауд.Ар.,Росія,США)

2.Газова промисл.(Росія,США,Канада)

3.Вугільна промисл.(Китай,США,Індія)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]