Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_geografia1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать

21.Соціально-економ. Структура світового господарства.

Світове господарство - система, що має багато складних структур. Структура - внутрішня будова системи та сукупність стійких зв'язків у ній, що забезпечують її цілісність.

Під соціально-економічною структурою розуміють співвідно­шення економічних укладів і систем власності, характер взаємодії держави і приватного капіталу, розстановку політичних та економічних сил у державах та в світі в цілому.

23.Етнос.Найпошир.Народи, райони їх проживання.

Етнос (етнічна спільність) - стійкий соціальний вид угруповання людей, що виник історично і представлений плем'ям, народністю, нацією. У світі налічується близько 3 тис. народів (етносів). З-поміж них вирізняються 18 найчисленніших, що становлять більшу частину населення Землі. Це такі народи, як китайці, хіндустанці, американці США, бенгальці, росіяни, бразильці, японці. В Європі найчисельнішими народами є німці, італійці, французи, англійці, українці, іспанці. Всього ж на планеті 2,5 тис. різних мов, а з різновидами -6 тисяч. Усі мови об'єднані в 20 мовних сімей, що поділяються на мовні групи. Найпоширеніші серед них - індоєвропейська, китайсько-тибетська, семіто-хамітська, нігеро-кордрфанська, алтайська мовні сім'ї.

24.Суверенна держава – це.Х-ка залежних територій.

Суверенна держава — держава, яка має чітко визначену територію, на якій вона здійснює внутрішній і зовнішній суверенітет, має постійне населення, уряд, не залежить від інших держав, має повноваження і здатність вступати в міжнародні відносини з іншими суверенними державами

31.Основне у розвитку авіакосмічної промисловості.

Передові досягнення науки і техніки, досвід фахівців, використання новітніх технологій і сучасне устаткування, здатність забезпечити розробку і виробництво літаків, ракет-носіїв, космічних апаратів, авіаційних і ракетних двигунів, радіоелектронного устаткування.

32.Екологічна криза.Шляхи ії подолання.

Екологічна криза — термін для позначення важкого перехідного стану екологічних систем і біосфери в цілому. Стан екологічної кризи означає наявність значних структурних змін навколишнього середовища. Традиційно виділяються екологічні кризи природного та антропогенного походження.

При цьому екологічна криза істотним чином відрізняється від екологічної катастрофи, адже остання означає повне руйнування екологічної системи. У випадку ж екологічної кризи зберігається можливість відновлення порушеного стану.

34.Основні риси географії землеробства.

Рільни́цтво (Землеробство) — вирощування польових культур як галузь сільського господарства. Наука і галузь сільського господарства, що базується на використанні землі з ціллю вирощування сільськогосподарських культур. Ґрунти і рослинність є основними об'єктами рільництва.

Галузі: зернові культури (пшениця, ячмінь, жито, овес, рис, кукурудза, гречка, сорго та ін.);зернобобові культури (горох, квасоля, чечевиця, соєві боби та ін.);кормові культури (кормові трави, силосні культури, кормові коренеплоди, кормові баштанні культури);технічні культури: а) харчові культури (цукровий очерет, цукровий буряк, крахмалоносні культури, лікарські рослини); б) текстильні культури (бавовник, льон, джут, коноплі); в) каучуконоси (гевея);овоче-баштанні культури: а) картопля, б) листові культури (капуста, салат, шпинат, кріп, листова петрушка і ін.); в) плодові культури (томат, огірок, гарбуз, кабачок, патисон, баклажан, перець); г) цибулинні культури (цибуля і часник); д) коренеплоди (морква, столові буряк, пастернак, петрушка, селера, ріпа, редиска, редька та ін.); е) баштанні культури (кавун, диня, гарбуз та ін.);олійні і ефіроолійні культури: а) олійні культури (соняшник, рицина, гірчиця, рапс, кунжут, коноплі, льон, кмин та ін.);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]