Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_geografia1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать

64.Оцінка економічного потенціалу Китаю.

Оцінка сучасного рівня економічного розвитку КНР є досить неоднозначною. З одного боку, КНР - велика держава, що за аб­солютними показниками поступається небагатьом країнам світу. Країна має ве­ликі можливості в енергетиці (третє місце в світі за видобутком палива, в тому числі перше - за видобутком вугілля), посідає друге-третє місце за виробництвом сталі, перше - за виробництвом зерна і тканин. У КНР розвинуті космічна і атом­на промисловість, нафтохімія і електроніка. З другого боку, виробництво промислової і сільськогосподарської продукції на душу населення порівняно невелике.

66.Вигідність геогр.Положення Казахстану.

Республіка Казахстан розташована в центрі Євразійського материка. Територія РК простягається із заходу на схід на 3000 кілометрів і з півночі на південь - на 1700 км. Загальна площа: 2 724,9 тис. кв. км. Протяжність кордонів: на заході і півночі Казахстан межує з Росією, на півдні і південному заході - з Туркменістаном, Узбекистаном, Киргизстаном, на південному сході й сході – з КНР. Загальна довжина кордонів – 12,3 тис. км, в т.ч. з Росією – 6846 км, Узбекистаном – 2202 км, Китаєм – 1871 км, Киргизстаном – 1051 км та Туркменистаном – 379 км.   Природні ресурси: Казахстан має багаті родовища нафти, газу, кам'яного та бурого вугілля, урану, залізної, мідної, марганцевої та поліметалевих руд, рідкісних металів, фосфоритів, калійних солей. За запасами і виробництвом вольфраму країна посідає перше місце в світі. Видобувні запаси нафти складають біля 4 млрд. тонн, газу – близько 3 трлн.м3, а прогнозні перевищують, відповідно, 10 млрд. тонн та 10 трлн.м3.

68.Розселення Німеччини.

На відміну від моноцентричних країн Європи, у Німеччині відсутній єдиний центр розселення. Західна частина країни знаходиться у самому ядрі західноєвропейської системи розселення - елементами її осі є такі агломерації Німеччини, як Рейнсько-Рурська, Франкфуртська, Рейнсько-Неккарська, Саарська. Ця вісь тягнеться вздовж долини Рейну з півночі на південь - від кордону з Нідерландами та Люксембургом до Альп. Інша важлива вісь розселення починається в районі конурбації Рейн - Рур і тягнеться від неї на схід по північному краю середньовисотних герцинських гір Центральної Німеччини на їх стику з Північно-німецькою низовиною, через Ганновер, Брауншвайг і Магдебург, і далі з відгалуженням на південь, до індустріального району Галле - Лейпциг - Хемніц - Дрезден. Окремими розселенськими ядрами, ізольованими від зазначених агломеративних осей, є Берлін на північному сході, Гамбург та Бремен на півночі, Мюнхен на півдні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]