Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_geografia1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
227.84 Кб
Скачать

6.Типи країн світу. 8.Порівняйте економ.Розв.Країни і країни, що розвиваються.26.Риси,які характерні для «Великої 7»

--Високорозвинені країни(30країн)

А)країни «Великої 7» США,Японія,Німеччина,Франція,Англія,Італія,Канада.(400тис$,високий р-нь індустріалізації;перехід до постіндустріальної епохи;вирішальний вплив на світову економіку і політику)

Б)Індустріальнорозвинені країни ЗхЄвропи, Скандинавські країни (Норвегія,Швеція,Фінляндія),Данія,Ісландія,Іспанія; країни бенілюксу – Бельгія,Нідерланди,Люксембург,Швейцарія,Австрія та Європейські країни-карлики(Монако,Андора,Ліхтенштейн,Сан-Маріно,Ватикан) (30-55тис$,високий р-нь розвитку, вузька спеціалізація, великий експорт-імпорт, незначний вплив на світову економіку та політику)

В)Переселенські країни – Австралія,Нова Зеландія,ПдАфрика,Ізраїль (25тис.,подвійний хар-тер економіки,великі прибутки,сировинна спеціалізація)

Г)Країни середнього рівня економ. розвитку – Португалія,Греція,Ірландія,Мальта (20тис.індустріально-аграрні країни,туризм)

--Країни, що розвиваються – колишні колонії,прагнуть кращого,більш.-аграрні,переваж.промисловість-добувна,господарство-монокультурне.(Замбія-еспорт мідних труб,Намбія – алмази,уранові руди, Ефіопія-кава)

7.Яку роботу виконують спеціалізовані установи оон?

Статут Організації Об'єднаних Націй передбачає, що кожний з головних органів ООН може встановити різні спеціалізовані установи чи підрозділи для виконання своїх обов'язків.

Є багато організацій і агентств ООН, які функціонують та проводять різноманітну роботу з конкретних питань. Деякі з найбільш відомих установ - Міжнародне агентство з атомної енергії, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН, ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури), ЮНІДО (Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку), Світовий банк і Всесвітня організація охорони здоров'я. Саме через ці установи, ООН виконує велику частину своєї гуманітарної роботи. Приклади цих дій включають: програми масових щеплень (в рамках ВООЗ), програми щоб уникнути голоду і недоїдання (в рамках роботи МПП), і захист вразливих груп, і переміщених осіб (наприклад, шляхом ВСР).

9.27.Дайте визначення поняття «природні ресурси» і назвіть основні типи природних ресурсів.

Природні ресурси — сукупність об'єктів і систем живої і неживої природи, компоненти природного середовища, що оточують людину, які використовуються в процесі суспільного виробництва для задоволення матеріальних і культурних потреб людини і суспільства. П.р. класифікують за різними критеріями: приналежністю до тих чи інших компонентів природи (мінеральні, кліматичні, лісові, водні тощо); можливістю відтворення в процесі використання — на вичерпні (поновлювальні й непоновлювальні П.р.) і невичерпні та ін. До П.р. входять сонячна енергія, атмосфера, гідросфера, наземна рослинність, ґрунт, тваринний світ, ландшафт, корисні копалини. Осн. напрям освоєння природних ресурсів — їх комплексне використання.

Природними ресурсами є: землі, земельні ресурси,надра,води,повітряний простір,атмосферне повітря,клімат,тваринний світ,рослинний світ, альтернативні джерела енергії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]