Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
меліоративна гідрогеологія2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.86 Mб
Скачать

2.7 Оцінка еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву

Методика проведень спостережень і вивчення еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву за наступними даними.

  1. Еколого – меліоративний стан та динаміка його мінливості в тому числі рівневий та гідродинамічний режим ґрунтових вод, водно – сольовий режим грунтів і порід зони аерації, окисно – відновний режим ґрунтів, поширення та інтенсивність розвитку негативних геоекологічних і ґрунтових процесів. Стан забруднення ґрунтів та ґрунтових вод.

  2. Технічний стан зрошувальних та колекторно – дренажних систем колекторно – дренажної спостережу вальної мережі.

  3. Кількість та якість поливних дренажних скидних вод.

Оцінка еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву і їх технічного стану виконується за схемою.

  1. Виконання районування земель

    1. Районування проводять за речовино – морфологічними ознаками, які відображають основні закономірності формування і мінливості гідрогеологічних, інженерно – геологічних і грунтово – меліоративних умов.

    2. Базою для виконання районування є карти, гідрогеологічна, геоморфологічна карта ґрунтів та екзогенних процесів за окремими складовими геологічного середовища.

    3. Комплексні гідрогеологічні та інженерногеологічні зйомки для цілей меліорацій, матеріали робіт гідрогеолого меліоративних служби експлуатації.

  2. Оцінюємо показники еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву

    1. Кількісну оцінку еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву за певний момент часу виконують за комплексом гідрогеологічних, інженерно – геологічних та грунтово – меліоративних показників, а також показників забруднення грунтів і вод.

    2. Сумарну оцінку еколого – меліоративного стану земель зрошувального масиву виконують роздільно за грунтами показників за середнім балом Бс, що розраховується за формулою:

Де n– число показників, за якими виконують оцінку

m - порядковий номер категорії еколого – меліоративного

стану

- бал і-того показника у категорії

Таблиця 2.10. Критерії оцінки обов’язкових показників еколого-меліоративного стану зрошуваних і прилеглих до них земель.

Показники

Фактичне значення

Еколого-меліоративний стан земель,бали

Середня за вегетаційно-поливний період глибина залягання рівня грунтових вод (РГВ),м по відношенню до Нкр

1,8

m =5

Глибина залягання РГВ у передпосівний період,м

2,1

m =0.2

Мінералізація грунтової води (ГВ),г/дм3 при РГВ менше Нкр

3,8

m =5

Хімічний склад ГВ при РГВменше Нкр

від Нкр до 5м

SO2-

m =5

Засолення верхнього метрового шару грунту зони аерації ( при РГВ до 5м)

0,09089

m =0.2 незасолені

Висновки:

За даними проведених розрахунків ми бачимо, що загальний стан меліоративно-гідрогеологічного стану зрошувального масиву знаходиться на межі погіршення з точки зору засолення грунту підземними водами, погіршення ситуації призведе до накопичення солей у верхньому метровому шарі грунту,що в свою чергу буде впливати на вирощування с.-г культур,зменшення врожаю.

Необхідно вживати задодів по підтримці оптимального рівня наявності солей,шляхом корегування поливів,змінення (покрашення) якості поливних вод, не допускати підняття рівня РГВ до позначки Нкр.