Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sotsiologiya_shpori_novi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
387.58 Кб
Скачать

86.Класифікація сімейно-шлюбних відносин.

Сім'ї різняться в залежності від форми шлюбу.

Шлюб - це історично обумовлена форма відносин між чоловіком і жінкою, що встановлює їх взаємні права та обов'язки. У зв'язку з цим розрізняють сім'ї полігамні і моногамні.

полігамний (груповий) шлюб - найпоширеніша у світі форма шлюбу, зустрічається в 5 разів частіше, ніж моногамний брак (шлюб одного чоловіка з однією жінкою). Полігамія буває двох видів: поліандрія і полігінія.

Поліандрія - це сім'я, в якій жінка має кількох подружжя. Має місце в багатьох частинах світу: південно-східна Індія, Тибет, Цейлон, Нова Зеландія, Гавайські острови.

Полігінія - шлюб одного чоловіка з двома або більше дружинами. Він залежить від здатності чоловіка утримувати велику родину і яаляется більш характерним для заможних класів. Має місце в Китаї, Туреччині, Ірані, країнах Близького і Середнього Сходу.

В залежності від складу розрізняють сім'ї нуклеарні, складні й великі.

нуклеарні (проста) сім'я може бути як повною, так і неповною. Повної нуклеарні сім'єю вважається сім'я, в якій є чоловік, дружина і діти. Неповною - сім'я без чоловіка чи дружини: зазвичай матір з дитиною, рідше батько з дитиною.

Складна сім'я характеризується тим, що складається з представників кількох поколінь.

Сім'ї розрізняються:

за кількістю наявних у них дітей: бездітні, однодетние, малодітних, багатодітні (від 3-х і більше дітей);

за стажем сімейного життя: молодята, молоде подружжя, сім'я середнього подружнього віку, літня подружня пара;

за географічною ознакою: сільська і міська сім'я;

за типом верховенства в сім'ї: авторитарна і егалітарна.

Представляє інтерес і поділ сім'ї за іншими критеріями:

аетоцентрістскіе сім'ї. У таких сім'ях центром усіх турбот, основою сімейного життя є дитина. Підвищення матеріальних і духовних турбот про дітей - явище позитивне. Однак гіпертрофія боргу по відношенню до них призводить до несприятливих соціальних і моральних наслідків;

подружня сім'я. За словами соціолога Голоду С. І., в останні десятиліття з'являється новий тип сім'ї, який умовно названий подружнім. У цій родині основна вісь відносин визначається не батьківством і спорідненістю, а подружжям, тобто особистісними взаємовідносинами партнерів.

Сім'ї розрізняються також за особливими умовами сімейного життя.

дистантних сім'я. Життя в неї досить специфічна з-за частої відсутності одного з подружжя, пов'язаного з особливістю професії. Це в основному сім'ї військових, моряків і т. д. Останнім часом до таких сім'ям стали відносити сім'ї, де один з подружжя (найчастіше чоловік) проживає окремо від сім'ї з різних мотивів.

Студентська сім'я. Велика кількість шлюбів в наш час полягає серед студентів. Високая мотивація на шлюб у студентської молоді існує вже на першому курсі. 70% опитаних першокурсників вважають за можливе вступ у шлюб у студентські роки; 27% - вважають за краще спочатку здобути освіту, а потім створювати сім'ю; 3% - вже перебувають у шлюбі. Погляд студентів на функціональне навантаження сучасної сім'ї відображає орієнтацію на психологізацію сім'ї: психологічна функція займає в ній домінуюче місце (близько 80%).

За типами цивілізаційної еволюції сім'ї поділяються на патріархальні і егалітарний.

Патріархальний тип сім'ї - надзвичайно стійкий тип сімейних відносин, його окремі риси зберігалися в нашій країні до середини 60-х років. Це, як правило, авторитарні сім'ї, які представляють собою маленьке абсолютистська держава з авторитарним стилем правління. Авторитет глави родини незаперечний: вирішення всіх питань життя сім'ї (господарсько-економічних, правових, політичних, виховних) знаходилося тільки в його руках. Глава авторитарної сім'ї розбирає сімейні сварки, є відповідальним за поведінку членів сім'ї перед громадою, представляє родину зовні. Сімейні відносини будуються на принципах іерархізма та нерівності членів сім'ї, на принципах примусового колективізму і централізму: індивідуальні інтереси окремих членів сім'ї повністю підкоряються інтересам сім'ї.

егалітарна сім'я - це сім'я, заснована на демократичних відносинах, рівність чоловіка і жінки, стосунки партнерства, скасування будь-якої дискримінації. За час індустріальної цивілізації відбулися докорінні зміни в родині: на зміну патріархальної сім'ї прийшла біархатная, егалітарна сім'я. До початку 30-х років, коли почалася індустріалізація, в Росії переважала патріархальна сім'я (80%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]