Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sots_obesp_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
181.25 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ЗАВДАННЯ

до практичних занять

з навчальної дисципліни

Право соціального забезпечення”

для студентів 4 курсу

Харків

2001

Завдання до практичних занять з навчальної дисципліни “Право соціального забезпечення” для студентів 4 курсу / Уклад.: П.І. Жигалкін, О.М. Ярошенко – Харків: Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, 2001. - с.

Укладачі: П.І. Жигалкін,

О.М. Ярошенко

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № від р.)

Загальні положення

Цей навчальний посібник призначений для проведення практичних (семінарських) занять з права соціального забезпечення. Його зміст відповідає програмі навчального курсу “Право соціального забезпечення України” для студентів Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

Мета практичних (семінарських) занять із права соціального забезпечення:

1) закріпити та поглибити знання, одержані на лекціях і в процесі самостійної роботи студентів із рекомендованими джерелами;

2) виробити у студентів навички самостійного аналізу норм законодавства України у сфері соціального забезпечення;

3) навчити студентів правильно застосовувати нормативний матеріал до конкретних справ;

4) виробити у студентів навики самостійного вивчення обставин конкретної справи, прийняття рішень, грамотного складання тих чи інших документів;

5) сформувати світогляд, розуміння студентами важливості завдань, що стоять перед посадовими особами та органами у сфері соціального забезпечення та ін.

Структурно посібник складається з:

1) контрольних запитань до кожної теми;

2) практичних завдань;

3) списку літератури та нормативних актів.

Підготовку до занять слід розпочинати з вивчення конспекту відповідної лекції, потім уважно ознайомитись з рекомендованою літературою та нормативними актами. Особливу увагу необхідно приділити належному вивченню обставин кожного казусу, чіткому засвоєнню поставлених у ньому питань.

Завдання виконуються письмово в зошиті для практичних занять. Відповіді на поставлені запитання повинні бути мотивованими, містити посилання на чинні нормативні акти, постанови Пленуму Верховного Суду України та рішення Конституційного Суду України.

На практичному занятті студент повинен доповісти зміст завдання, відповісти на запитання, які містяться в ньому. В обговоренні запропонованого рішення може брати участь кожен студент, який має власну думку щодо нього.

Після обговорення завдання студентами викладач робить висновок, звертаючи увагу на помилки, недоліки та прогалини приведених рішень, і формулює правильні відповіді на поставлені запитання. Студенти при цьому повинні внести відповідні виправлення та доповнення до своїх письмових рішень.

На кожному практичному занятті студенти не тільки вирішують практичні завдання, але й обговорюють основні теоретичні питання теми, що вивчається.

Виконання студентами практичних завдань та опрацювання теоретичних питань зараховується по кожній темі. Заборгованість хоча б з однієї теми, незалежно від причин, перешкоджає позитивній атестації, одержанню заліку та допуску до іспиту. Ліквідувати заборгованість можна письмово виконавши відповідні завдання і належним чином, вивчивши теоретичні питання.

Необхідна література та нормативні акти, зазначені в програмі курсу “Право соціального забезпечення України” і в переліку базових нормативних актів, які кафедра рекомендує використовувати студентам при складанні заліку та екзамену з права соціального забезпечення, а також у списках літератури та нормативних актів до кожної з тем. Студенти повинні уважно слідкувати за змінами та доповненнями, які вносяться компетентними органами в нормативні акти з питань соціального забезпечення.

Т Е М А № 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]