Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій_СОЕІ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
126.57 Кб
Скачать

2. Види інформаційних систем, що допомагають управляти підприємством.

Майже всі комп'ютерні системи, поки тільки намічені загалом, можна розглядати як форми підтримки управління. Проте термін «системи підтримки управління» (MSS - management support system) звичайно використовується, коли говорять про комп'ютерні або засновані на використанні LAN системах, які надають менеджерам інформацію або різні відомості. Вони містять у собі систему керування базами даних (DBMS) і управлінську інформаційну систему (MIS), інтелектуальні системи (MINTS) і системи підтримки прийняття рішень (DSS), систему управління базою знань (KBMS) і експертну систему (ES).

Терміном «управлінські інформаційні системи» (MIS) традиційно називають системи обробки повідомлень і складання звітів, які відрізняються від «інтелектуальних» систем. MIS виконують стандартні бізнеси-процеси, бухгалтерський облік, фінансові звіти, що випускають документи, платіжні відомості, розміщення замовлення й т.д. У порівнянні із традиційними неавтоматизованими методами ці системи дешеві, ефективні й широко поширені.

Зараз вони стали основною частиною будь-якого бізнес-плану. Щоб залишатися конкурентноздатним, бізнес має потребу в ефективної MIS, що може надавати інформацію, необхідну певним людям у певний час.

Управлінські інформаційні системи (EIS - executive information system) являють собою MINTS (DSS), розроблені для забезпечення корпоративних керівників і старших менеджерів інформацією, що їм дійсно необхідна по роду їхньої роботи. Аналогічно многим прикладним системам ІТ/Сі спочатку вони розроблялися для військових цілей. У комерційних організаціях ці системи звичайно додають до існуючих організаційних систем, де вони надають керівникам можливість прямого доступу до всієї фінансової й робочої інформації, а також до стратегічного (зовнішньої) інформації.

У порівнянні з EIS традиційна функція MIS, що укладається в наданні звітів на основі фактичних величин, ставить організацію в невигідне конкурентне положення в порівнянні з іншими організаціями або стратегічними об'єктами, що мають перспективної можливості, що далеко йдуть.

У цей час більше двох третин компаній Fortune 500 мають EIS, приблизно з половиною високих або середніх рівнів використання, представлених у звітах.

EIS дають керівникам можливість систематично шукати або вивчати більше детальні елементи внутрішньої або зовнішньої інформації, відслідковувати тенденції, задавати специфічні питання начебто: «Як справи в наших конкурентів? » або просто переглядати файли для створення зображення поточної ситуації й стани проекту.

EIS проектують таким чином, щоб вони були особливо зручними у використанні, або дружелюбними до користувача, часто допускаючи уведення за допомогою миші, сенсорний екран або обмежене коло голосових команд. Деякі системи дозволяють користувачеві диктувати повідомлення на екран і посилати голосову пошту. Розробки ведуться в напрямку гіпертекстової комунікації, що поєднує текст із голосом і відеозображенням.