Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій_СОЕІ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
126.57 Кб
Скачать

Тема 5. Системи обробки економічної інформації в маркетингу

  1. Історичні передумови та необхідність застосування СОЕІ в маркетингу

  2. Інформаційні технології й прийняття маркетингових рішень

  3. Сучасні інформаційні системи в маркетингу

  4. Віртуальний маркетинг

  1. Історичні передумови та необхідність застосування соеі в маркетингу

При вмілому використанні інформаційних і комунікаційних технологій вони можуть забезпечити підтримку маркетингу двома основними способами:

1) шляхом надання інформації, необхідної для прийняття маркетингових рішень;

2) шляхом забезпечення інфраструктури або каналу для надання послуг новими способами.

До традиційного набору із чотирьох Р маркетингу, у який входять Ціна (Price), Просування товару (Promotion), Місце (Place), Товар (Product), може бути додана Обробка даних (Processing), що має на увазі збір даних, їхнє порівняння, аналіз і подання. В оригіналі чотири Р маркетинги (Price, Promotion, Place, Product) доповнюються п'ятим — (data) Processing.

Хоча маркетингові інформаційні системи в тій або іншій формі супроводжували нас із кінця 1950-х рр., насправді тільки в 1980-х рр. вони перетворилися з інструмента складання звітів або збільшення ефективності роботи в інструмент, що володіє більшим стратегічним і тактичним значенням. Небачений ріст їхньої складності й застосування нерозривно пов'язаний з життєвим циклом інформаційних технологій. Під час «управлінської ери» 1960-х рр. прикладні програми були в основному зосереджені на автоматизації стандартних процедур. Наприкінці 1960-х рр. і до середини 1970-х рр., під час «операційної ери», додатка були більшою мірою націлені на виконанні різних операцій і підвищення їхньої ефективності.

І тільки в 1980-х рр. промисловість вступила в «еру управлінської інформації » і з'явилися програми, націлені на досягнення конкурентних переваг. Потім еволюція привела до «ери знань» 1990-х рр., і гарна інформація в цей час розглядається як ресурс, необхідний для збереження стійких конкурентних переваг. Ріст використання маркетингових систем й їхньої складності обумовлений п'ятьма тенденціями:

1. Збільшення обчислювальної потужності процесорів (продуктивність і швидкість) і ємності коштів зберігання інформації при їхньому значному здешевленні.

2. Удосконалення комунікацій у міру розвитку цифрових комп'ютерних і телекомунікаційних технологій. Це телекомунікації, супутниковий зв'язок і локальні й глобальні обчислювальні мережі (ЛВС і ГВС) і неминучий вплив Інтернету (особливо електронної пошти й Всесвітньої Павутини).

3. Розвиток програмного забезпечення, результатом чого стали дружні до користувача програми по роботі з реляційними базами даних, системи текстового пошуку й доступу в Інтернет.

4. Збільшення доступності даних: зовнішні хранилии1а даних, диски CDROM і Всесвітня Павутина.

5. Ріст користувальницького попиту: ріст обчислень кінцевого користувача, що повернув обчислювальні потужності індивідуумам, відповідальним за прийняття рішень.