Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА тур фірма (3й курс).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.45 Mб
Скачать

2.3. Аналіз структури туристського потоку.

На структуру туристського потоку впливає багато факторів:

- наявність попиту на дану подорож;

- наявність можливостей матеріальної бази, інфраструктури і послуг;

- взаємини з авіакомпаніями та іншими перевізниками;

- відносини між країною відправлення і країною призначення;

- взаємини з партнерськими туристськими організаціями (постачальниками послуг);

- рівень розвитку туризму в країні призначення;

- політична стабільність у країні призначення [7].

2.4. Склад туристського продукту (тур, послуги, товари). Пакет туристських послуг (віза, транспортні перевезення, розміщення, харчування, екскурсії). Види маршрутів і турів.

Комплексне обслуговування включає набір (турпакет) туристських послуг. Послуги в туризмі різноманітні: розміщення, харчування, перевезення, екскурсійні, розважальні і побутові послуги, спортивні і курортні програми, туристські походи і багато чого іншого.

У туристській практиці існують поняття основних та додаткових послуг. Щодо споживчих якостей і властивостей яких-небудь істотних відмінностей між ними немає. Так, екскурсії, якщо вони включені в комплексне обслуговування й у ціну туру, вважаються . основними послугами, але якщо турист за власним бажанням купує ще яку-небудь екскурсію до оплаченого туру, ця послуга стає вже додатковою. Таким чином, відмінність між основними та додатковими послугами складається в їхньому взаємозв'язку до спочатку придбаного туристом пакета чи комплексу послуг (туру) [1;43].

Основним туристським продуктом у нашій практичній діяльності є комплексне обслуговування, тобто стандартний набір послуг, який продається туристам в одному "пакеті".

Пакет послуг (турпакет) - це сформований туроператором туристський продукт, який складається з певного набору послуг: перевезення, розміщення, харчування, екскурсій і т.д.

Пакет послуг для кожного туру формується в залежності від мети подорожі і потреб туристів за обраним ними видом туристського відпочинку.

При формуванні туру і його пакету можливі два варіанти роботи з туристами:

а) реалізація замовлених турів;

б) реалізація інклюзив-турів.

Замовлений тур. При продажу замовлених турів формування програми і комплектування складу послуг проводяться за бажанням і при особистій участі туриста. Йому пропонують на вибір різні варіанти обслуговування по кожному з видів послуг у обраному ним місці відпочинку:

  • розміщення - різні за рівнем, типом і місцезнаходженням готелі;

  • харчування - різні варіанти (повний або напівпансіон, або ж зовсім без запланованого та оплаченого наперед харчування), шведський стіл або меню "а ля карт" з обслуговуванням і т.д.;

  • екскурсії, відпочинково-розважальні послуги на вибір;

  • транспортні послуги - варіанти авіаперельоту, залізничного проїзду, оренда автомобіля і т,д.;

  • спортивні і курортні послуги - користування такими програмами на вибір, а також можливість тренінгу або походу;

  • послуги з оформлення віз, а також послуги страхування (у необхідних випадках) і т.д.

Як уже було сказано, турист сам бере участь у складанні програми свого відпочинку та подорожі.

Обрані туристом послуги формуються в програму туру, розраховується ціна, яку турист оплачує при придбанні пакета туру (турпутівки).

Як правило, такі замовлення формуються в агентствах і надходять потім для реалізації до туроператора. Для забезпечення якісного та оперативного виконання замовлень на даний час у міжнародному туризмі широко використовуються комп'ютерні комунікаційні системи, користувачами яких є десятки тисяч турагентств і туроператорських компаній усього світу [3;149].

У міжнародному туризмі широко використовується комп'ютерний і телефаксний зв'язок, що дозволяє оперативно (протягом однієї-двох годин) вирішити проблему комплектації пакета, встановлення ціни і продажу туру.

Набагато простіше розмістити туристів в одному готелі, харчувати в одному ресторані, возити на одні і ті самі екскурсії і тим самим полегшити організацію їхнього обслуговування. У зв'язку з тими змінами, які відбулися за останнє десятиліття на ринку туристських послуг і які можна охарактеризувати як перехід від "конвеєрного" туристського продукту до продукту диференційованого, спостерігається досить помітна і стала тенденція до збільшення частки замовлених турів у порівнянні з інклюзив-турами.

Фірми змушені враховувати психологію туристів, які завжди домагаються максимуму свободи дій при виборі послуг. Це позначається вказанням мети і термінів перебування на території цієї держави [7].

Туристична фірма «Рома – тур» надає своїм клієнтам такі види віз:

приватна віза видається при оформленні запрошення приватною особою (громадянином іноземної держави) приватній особі (отримувачу віз) іншої держави. Запрошення, як правило, оформляється в місцевому органі влади (у Німеччині, наприклад, у поліцейському управлінні) або у нотаріуса;

туристська віза видається на час, зазначений у туристській путівці, ваучері, запрошенні на участь у семінарі, науковому чи спортивному заході тощо. Туристські поїздки (на відпочинок, лікування, участь у змаганнях), як правило, обмежені визначеним терміном перебування, і тому багаторазові візи не видаються;

транзитна віза надає її отримувачу право в'їзду через територію третьої країни до країни основного перебування. Транзитна віза видається посольством третьої країни на визначену кількість годин після одержання основної візи. Наприклад, громадянин направляється з України в Австрію потягом і проїздом через третю країну, тобто Словаччину. Після вдержання австрійської візи ним подаються документи в посольство третьої країни для одержання транзитної візи.

робоча віза надає право роботи за наймом за кордоном. Для одержання такої візи сторона, що запрошує (роботодавець), укладає контракт із майбутнім працівником, погоджує всі нюанси .(умови роботи, проживання, страхування) у місцевій імміграційній службі і, одержавши дозвіл влади, надсилає повний пакет документів майбутньому працівнику. Громадянин звертається з цими документами в посольство для одержання робочої візи.

Можливість видачі візи в кожній конкретній країні, у кожному конкретному випадку розглядається індивідуально. У кожному посольстві - свої вимоги.

Термін, на який видається віза, залежить від запрошення, на підставі якого видається віза. При заповненні бланка запрошення приймаюча сторона вказує мету відвідування, передбачуваний термін перебування і кратність (кількість) відвідувань країни. Відповідно до цих даних посольство приймає рішення про термін візи, яку видає.

Для своєчасного і правильного оформлення іноземних віз українським туристам працівники турагентство повинно добре знати порядок звертання з цього питання в іноземні посольства (консульські служби) в Україні. В іноземних посольствах встановлені правила видачі туристських в'їзних віз, що відрізняються за термінами звертання; формулярами (анкетами), заповнюваними на кожного туриста; кількістю фотографій; необхідністю особистого відвідування посольства туристами, а також годинами прийому у посольствах співробітників турагентства й ін. [2;296].

Отже, туристичне підприємство «Рома – тур» надає допомогу в оформленні візи та отриманні загранпаспортів. Також вона пропонує увесь пакет туристичних послуг, як, наприклад, транспортні перевезення, розміщення в готелях, пансіонатах, забезпечує п’ятиразове харчування, влаштовує різноманітні екскурсії.

Види маршрутів і турів дуже різноманітні, але в основному турфірма спеціалізується на туризмі з метою відпочинку та на туризмі з метою вивчення культури. Зараз фірма пропонує туристичні пакети для груп студентів з великими знижками.