Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА тур фірма (3й курс).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
1.45 Mб
Скачать

2.9. Провести аналіз номенклатури основних та додаткових послуг та надати пропозиції щодо їх удосконалення.

Туристична компанія «Рома – тур» надає такі основні та додаткові послуги:

  • розміщення - різні за рівнем, типом і місцезнаходженням готелі;

  • харчування - різні варіанти (повний або напівпансіон, або ж зовсім без запланованого та оплаченого наперед харчування), шведський стіл або меню "а ля карт" з обслуговуванням і т.д.;

  • екскурсії, відпочинково-розважальні послуги на вибір;*

  • транспортні послуги - варіанти авіаперельоту, залізничного проїзду, оренда автомобіля і т.д,;

  • спортивні і курортні послуги - користування такими програмами на вибір, а також можливість тренінгу або походу;

  • послуги з оформлення віз, а також послуги страхування (у необхідних випадках) і т.д.

Як уже було сказано, турист сам бере участь у складанні програми свого відпочинку та подорожі.

Обрані туристом послуги формуються в програму туру, розраховується ціна, яку турист оплачує при придбанні пакета туру (турпутівки).

Як правило, такі замовлення формується в фірмі «Рома – тур» і надходять потім для реалізації. Для забезпечення якісного та оперативного виконання замовлень на даний час у міжнародному туризмі широко використовуються комп'ютерні комунікаційні системи, користувачами яких є десятки тисяч турагентств і туроператорських компаній усього світу [7].

Туристична фірма «Рома – тур» також пропонує своїм відвідувачам інклюзив-тури. Це тури з жорстким, заздалегідь спланованим (ще до контакту з клієнтом) набором послуг, зорієнтованим на певний вид відпочинку туризму, а також на соціальний клас туристів і їхній вік. Набагато простіше розмістити туристів в одному готелі, харчувати в одному ресторані, возити на одні і ті самі екскурсії і тим самим полегшити організацію їхнього обслуговування.

Фірма «Рома – тур» змушена враховувати психологію туристів, які завжди домагаються максимуму свободи дій при виборі послуг. Це позначається також на еволюції, що відбувається, як інклюзив-турів, так і замовлених турів у бік скорочення в них набору послуг.

Фактично за рахунок виключення з комплексного обслуговування деяких послуг створюється ілюзія дешевих поїздок. Наприклад, багато фірм залишають у пропонованих ними турах тільки послуги, необхідні для одержання ними пільгових ІТ-тарифів: переліт, розміщення в готелях по всьому маршруту і трансфер з аеропорту (вокзалу) у готель і назад. Інші необхідні послуги туристи купують за додаткову плату вже під час подорожі.

Індивідуальні поїздки (як правило, це замовлені тури) дають туристу більше незалежності і самостійності, але вони дорожчі. Групові поїздки (найчастіше інклюзив-тури), навпаки, дешевші і доступніші масовому туристу, але в них кожен учасник зобов'язаний дотримуватися встановленого порядку подорожі. Організація замовлених індивідуальних поїздок, як уже говорилося, є дуже трудомістким процесом, який вимагає використання комп'ютерної техніки для здійснення бронювання, диспетчеризації, розрахунків та інших технологічних операцій для одного клієнта [3;187].

Розділ 3. Організація внутрішнього туристського маршруту