Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.06 Кб
Скачать
        1. Точка прив'язки

Лінійки і сітка є лише допоміжними інструментами, які є і в деяких інших графічних додатках. Зараз ми розглянемо спеціальні інструменти, що визначають прив'язку і позиціонування фігур на листі.

В Visio є недрукована точка прив'язки (guide point), яка дозволяє виділити один вузол на листі. Після виділення цей вузол отримує специфічну властивість — всі вершини або точки з'єднання фігури, що потрапляють в область його видимості, автоматично поміщаються у вузол. Точка прив'язки має синій контур, а у разі виділення закрашується смарагдовим кольором (на малюнку ця крапка виглядає темнішою). Геометричний розмір крапки і її області видимості завжди залишається постійним незалежно від зміни масштабу.

Точка прив'язки не залежить від масштабу листа. Це означає, що у разі виділення вузла при одному масштабі, точка прив'язки збереже своє положення після переходу до іншого масштабу, навіть якщо цей вузол не буде видний. Для вставки точки прив'язки на лист використовується спеціальний інструмент Guide Point, який знаходиться в лівому верхньому кутку в місці перетину вертикальної і горизонтальної лінійок. У випадку, якщо лінійки приховані, цей інструмент стає неприступним.

Інструмент Guide Point дуже простий в обігу. Для його використовування встановите покажчик миші в лівий верхній кут — покажчик прикмет вид хрестоподібної стрілки. Натискуйте ліву кнопку миші і, утримуючи її, перемістіть точку прив'язки в потрібне місце. При переміщенні для зручності позиціонування з'являються вертикальна і горизонтальна лінії прив'язки. Поточне положення точки прив'язки, що характеризується точкою перетину ліній, указується в рядку стану. Після того, як крапка зайняла своє положення, відпустіть кнопку миші, і у вказаному вузлі з'явиться представлений на малюнку значок.

Використовування точки прив'язки дозволяє уникнути багатьох труднощів при роботі з дрібними масштабами. Наприклад, при візуальному з'єднанні великих фігур їх зручно пересувати при дрібному масштабі. Може виявитися так, що вузли, де знаходяться вершини, будуть в цьому випадку неприступні, а більш крупний масштаб не надає видимості всього зображення. Якщо помістити у все необхідні місця на листі точки прив'язки, то можна уникнути цих незручностей.

В ситуації, описаній вище, важливу роль придбаває зворотна властивість точки прив'язки: при попаданні області видимості точки прив'язки в ключову точку фігури, вона автоматично встановлюється в неї. Тобто незалежно від масштабу можна виконати візуальний зв'язок між фігурами, розмістивши у вершинах однієї з них точки прив'язки і підвівши до них відповідні вершини іншої.

Точка прив'язки частково володіє властивостями звичайної фігури. Наприклад, копіюється і віддаляється вона так само. Але деякі інструменти для неї неприступні — її не можна повернути або додати до неї тінь. Щоб приховати всі точки прив'язки, не видаляючи їх, достатньо вибрати команду View > Guides.

        1. Лінії прив'язки

Лінії прив'язки (vertical і horizontal guide) так само, як і точка прив'язки, дозволяють спростити позиціонування фігур на листі. На відміну від точки прив'язки, що фокусує увагу на одному вузлі, вони дозволяють виділити всі вузли, що лежать на одній горизонтальній або вертикальній лінії. Всі інші властивості у них дуже схожі.

Інструмент, що явно представляє лінії прив'язки, відсутній — його замінюють лінійки. Щоб додати лінію прив'язки на лист, встановіть покажчик на потрібну лінійку. Покажчик прикмет вид двонаправленої стрілки. Натискуйте ліву кнопку миші і, утримуючи її, перемістіть лінію прив'язки, що з'явилася, в потрібне місце.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]