Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.06 Кб
Скачать
        1. Набір тексту

Для набору тексту виділите фігуру, увійдіть до текстового режиму натисненням кнопки А, або [F2] і починайте набір. Інструменти текстової панелі з'являються тільки після виділення тексту або входу в режим його набору.

Набір написів рекомендується виконувати шрифтами без зарубок з кирилицею, наприклад, Arial Cyr. Зміна розмірів шрифту можлива як безпосередньою установкою величини його кегля через меню Форматирование/Текст, так і натисненням кнопок панелі з великою або малою буквами А відповідно.

Для друку спеціальних символів з екзотичних шрифтів виходить, встановивши цей шрифт, набрати ключову комбінацію клавіш (цифрових — тільки на правій клавіатурі!). Для набору окремих математичних символів застосовується шрифт Symbol (про набір формул мова піде нижчим).

Слід мати у вигляді нагоду укрупнення символів до розмірів картинок вибором кегля шрифту (до речі, про картинки: через меню Insert можливі вставки з ClipArt, Equation, AutoCAD, Microsoft Graph, а через підпункт Object і багато інших варіанти).

Стандартно встановлена гарнітура шрифту Arial 204 не містить кирилічних букв, так що шрифт доводиться коректувати при «надписуванні» кожної фігури схеми. Найпростіший вихід — запасти в робочому полі по одному екземпляру типових елементів схеми і занести в них довільні написи при потрібному розмірі і типі шрифту. Після видалення написів настройки шрифту збережуться. Далі одержані заготівки тиражуються і розставляються по місцях.

Перед набором, корекцією, переміщенням, видаленням тексту потрібно відкрити текстовий блок і виділити оброблювану частину. Декілька букв виділяються протяганням, слово - подвійним клацанням, абзац - потрійним. Якщо виділення не проводилося, зміни будуть віднесені до всього блоку.

Виділений текст додатково модифікується кнопками «Прямий», «Курсив», «Підкреслений», «Напівжирний», а через меню Format/Text/Font може переводитися в положення верхнього або нижнього індексу. Тут же можна коректувати поля між текстом і межами блоку і вирівнювання тексту усередині нього, влучні при елементах переліків. При роботі з текстом збільшення автоматично встановлюється 100%.

При надписуванні стрілок і простановці номерів блоків, вибравши в меню Format/Text/Text Block установку Solid Color і білий фон, ми забезпечимо непрозоре накладення написів на раніше проведені лінії, фон або штрихування фігури.

        1. Автономні написи

Автономний напис - текст, поміщений на схему зовні фігур. Такий текст набирається в невидимому боксі аналогічно «вкладеному». Положення і ширину блоку можуть бути задано після входу в текстовий режим протяганням миші. Автономний текст також можна обертати. Тим самим Visio надає порівняно рідкісну можливість розташувати напис по вертикалі.

        1. Набір формул

Набір складних формул (наприклад, для виготовлення плакатів) зручно виконати засобами Microsoft Equation. Для цього з меню Insert потрібно викликати Equation. Після натиснення [ОК] відкриється вікно редактора формул з панелями символів і математичних шаблонів. Робота в цьому редакторі описана в будь-якому керівництві по Microsoft Word.

Набрана формула записується в текстовий блок і надалі може переміщатися, коректуватися і тиражуватися за стандартною технологією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]