Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Інженерна та комп’ютерна графіка. Лабораторна робота №17

Лабораторна робота n 17 Побудова інтерфейсу і порядок роботи з системою інженерної графіки Visio Pro

Мета: вивчити інтерфейс і основні прийоми роботи з системою інженерної графіки Visio Pro.

Завдання: Ознайомитися з основними теоретичними положеннями, порядком виконання роботи, виконати завдання, оформити звіт з лабораторної роботи та зробити висновки.

    1. Хід роботи

      1. Загальні відомості

Visio є повноцінним Windows-додатком, сумісним з найпопулярнішими системами схожого призначення (Word, AutoCAD, CorelDRAW і т.д.). Є обширний набір фільтрів для перетворення графічних форматів, підтримується механізм скріплення OLE-2, обмін малюнками по e-mail, робота з Internet.

Технологія роботи, зміст меню, склад панелі інструментів і призначення «гарячих клавіш» максимально наближені до прийнятих в продуктах Microsoft Office. Перевагою Visio є можливість виготовлення з її допомогою великомасштабних плакатів.

Для створення малюнка (схеми) організовується проект (solution).

Кожний проект складається з:

  • шаблона (файлу, що використовується як контейнер для фігур)

  • робочої сторінки

  • інструментів, що використовуються (одного або декількох трафаретів).

Базові визначення:

Фігура (shape) - базовий графічний елемент, з комбінації яких створюється схема.

Трафарет (stencil) - сукупність базових елементів, об'єднуваних спільністю наочної області.

Стиль (style) - сукупність форматів (розмір шрифту, товщина і колір ліній, заповнення) пойменована і зберігалася із стандартом або схемою.

Шаблон (стандарт) (template) - файл, що містить стилі і установки для деякого вигляду схем і відкриваючий відповідні трафарети.

Створення нової схеми починається з виклику необхідного трафарету або стандарту.

      1. Інтерфейс робочого вікна

При запуску Visio за допомогою меню File або кнопок панелі інструментів можна вибрати один з трьох основних режимів роботи:

  1. новий файл для схеми;

  2. новий файл для трафарету;

  1. відкриття раніше створеної схеми. Перед відкриттям раніше створеного файлу зі схемою у вікні Preview можна бачити її зменшене зображення (для багатосторінкового файлу - першу сторінку).

В першому режимі (у разі малювання схем) слід починати з вибору відповідної наочної області за допомогою вибору необхідного шаблона або трафарету. Після вибору відкривається вікно малювання схем.

Верхня частина містить звичайні пункти Windows-меню і панель інструментів, що комбінує стандартні засоби Microsoft Word і Paint.

В лівій частині вікна представлений замовлений при вході трафарет (зелений фон) з набором стандартних фігур і з'єднувачів. До малюнка можна підключити декілька трафаретів; тоді активація потрібного трафарету проводиться клацанням [LM] по його заголовку. Клацання [RM] по фігурі відкриває меню, за допомогою якого можна запитати призначення фігури і демонстрацію її сполучних крапок.

В правій частині є розграфлене в клітинку біле поле для набору схеми. Набір проводиться перетягуванням виділених клацанням фігур з трафарету в потрібну позицію поля при натискуючій [LM]. Трафарет в звичайному режимі захищений від змін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]