Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.06 Кб
Скачать
      1. Створення схем

Під фігурою розуміється копія зображення (master shape), що створюється з трафарету, а також намальовані «панельними» інструментами лінії, прямокутники і еліпси. При первинному формуванні схеми користуються стандартними параметрами фігур і «креслярських інструментів» — наприклад, заданою товщиною ліній, відкладаючи всі зміни (окрім форми і розміру) до етапу редагування.

Над виділеними фігурами через меню Форма доступні наступні операції:

  • зміна розміру і положення;

  • вибір з можливих (або установка потрібних) властивостей;

  • переміщення по шарах щодо інших фігур;

  • різні повороти;

  • редагування тексту;

  • групування;

і т. д.

        1. Копіювання з трафарету

Для копіювання майстер-фігури потрібно клацнути [LM] по її зображенню в трафареті і, утримуючи кнопку, перенести в потрібне місце вікна малювання. Збереження оригіналу при цьому гарантується.

При виборі деяких фігур відкривається діалог з пропозицією задати їх характеристики (наприклад, для індуктивності - задати тип сердечника і можливість регулювання, мітку, значення). Результат вибору може змінити графічне представлення елемента. В полі Custom Property заноситься необхідна інформація.

За умовчанням Visio пов'язує з кожною двовимірною фігурою три поля властивостей Cost, Duration, Resources (Вартість, Тривалість, Ресурси).

Набір властивостей міняється залежно від елемента і може для складного устаткування включати:

  • ідентифікатор

  • найменування

  • номер моделі

  • фірму-виробника

  • найважливіші характеристики.

Властивості можна додати через ланцюг команд Tools/Macro/Custom Properties Editor.

Надалі копії фігур можуть бути деформовані, забезпечені додатковими елементами і написами.

Фігури різного вигляду поводяться по-різному. Деякі з них (вікна, двері) приведені до стандартних промислових розмірів і захищені від зміни пропорцій і обертання (при їх активації з'являється зображення замка).

        1. Малювання фігур

Кожне зображення складається з фігур раніше заготовлених і змальованих.

При необхідності згрупувати фігури (в один об'єкт) вони виділяються при натискуючій клавіші Shift і виконаються команда Shape-Grouping (Ctrl+G).

Нестандартні фігури автор «малює» за допомогою одного з графічних інструментів. Потім фігури з'єднуються мальованими лініями або автоматично (викликом з'єднувачів), і в них удруковується текст.

Інструменти для малювання закріплені за кнопками панелі інструментів (олівець, пряма, дуга, довільна крива, прямокутник і еліпс). При малюванні горизонтальних, вертикальних і 450-ліній тримаєте натиснутою [Shift].

Олівцем можна малювати довільні фігури з імітацією грифеля, що розкришив. Дуги, що зображаються через arc tool, є частинами еліпса, «олівцеві» дуги - частинами кола. Для малювання лінії треба:

  • вибрати інструмент;

  • відзначити на схемі початок об'єкту;

  • прокреслити об'єкт (покажчик миші представлятиметься перехрестям);

  • відпустити кнопку миші.

отже його вміст не убожіє.

На нижній рамці екрану (Status bar) відображається поточна інформація: розмір і координати фігур, кут виконуваного повороту і т.п.

В початковому положенні на екрані представлена повна сторінка стандартного листа, що відповідає масштабу порядку 25% (див. спадаюче меню в правій верхній частині вікна). Цей масштаб зручний для попереднього набору блоків і вирівнювання схеми в цілому.

Що заважає сприйняттю дрібномасштабних схем зображення сполучних крапок можна відключити через меню View/Connection Points.

Режим Whole Page забезпечує розміщення у вікні всієї схеми, Page Width - показ повної ширини листа. Реальний (100 %) і більш крупний масштаб застосовуються для викреслювання нестандартних фігур, набору тексту і різного роду доведень.

Одиниці вимірювання для сторінок і фігур, шрифтів, кутів і тимчасових інтервалів можна міняти через меню Tools/Options або в File/Page Setup.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]