Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
88.06 Кб
Скачать
      1. Макет проекту

Основною концепцією Visio є можливість точної прив'язки одного об'єкту до іншого.

Графічний редактор Visio створений спеціально для розробки високоточних малюнків і зображень. Достатньо сказати, що для лінійних параметрів фігури в додатку використовуються значення, чотири, що мають, знаки після коми, а максимальний масштаб збільшення рівний 2915%.

        1. Лінійка

Лінійка (ruler) — це стандартний елемент інтерфейсу, який використовується в більшості графічних додатків. В Visio лінійки розташовуються зліва і зверху вікна редагування. Шкала лінійки, що використовується у нинішній момент, залежить від масштабу зображення і від одиниць розмірності. За умовчанням нульова відмітка (точка відліку) кожної з лінійок відповідає лівому нижньому куту листа.

При переміщенні фігур по листу на лінійках з'являються три риски, вказуючі на положення сторін і центру прямокутника, який описує переміщувану фігуру або групу.

При роботі над документом може знадобитися перемістити точку відліку. Цей параметр можна набудувати в спеціальному вікні діалогу Линейка и сетка. Для його відкриття виберіть команду Инструменты/Линейка и сетка.

Окрім зсуву початку відліку в описуваному вікні діалогу можна змінити частоту розподілів лінійки. За умовчанням цей параметр встановлений в положення Fine (точно), що забезпечує максимально часте розташовує розподілів. Для більш розрідженої частоти міток на лінійці потрібно в списку Subdivisions, що розкривається, вибрати пункт Normal (звичайний) або Coarse (грубий).

Лінійка не є обов'язковим атрибутом робочого листа, тобто її можна приховати. Це може бути потрібно, наприклад, для збільшення робочого простору. Щоб приховати лінійку, виберіть команду Вид/Линейка. Прихована лінійка не є видаленою, тому, щоб її відобразити, достатньо знову вибрати команду Вид/Линейка. Лінійка буде відновлена з параметрами, встановленими у вікні діалогу Линейка и сетка.

        1. Сітка

Сіткою (grid) називаються недруковані горизонтальні і вертикальні штрихові лінії, нанесені на весь лист і що відображаються через рівні проміжки. Сітка дозволяє візуально оцінити розмір фігур, вставлених в лист, і відстань між ними.

Точка перетину вертикальної і горизонтальної лінії сітки називається вузлом сітки, або просто вузлом. Для зручності користувача сітка набудована так, щоб при збільшенні або зменшенні масштабу частота ліній сітки змінювалася автоматично.

Окрім видимих вузлів існують розташовані між ними невидимі. Число невидимих вузлів залежить від ширини кроку між видимими вузлами і від поточного масштабу і, як правило, рівно двом або чотирьом.

Лист Visio має унікальну будову. На відміну від інших редакторів, в яких робочий простір є безперервним, лист Visio є дискретним. Це означає, що всі важливі точки фігури завжди знаходяться у вузлах сітки. Це можна помітити при виконанні невеликих зсувів фігури — вона «скаче» від одного вузла до іншого. Ця уявна незручність легко перетвориться в дуже зручний інструмент прив'язки: достатньо збільшити масштаб, і ті позиції, які раніше «проскакували», стануть доступними. Таким чином, значно спрощується візуальне з'єднання фігур. Наприклад, достатньо підвести одну вершину фігури до іншої, як вона автоматично буде розташована в тому ж вузлі, що і перша.

Залежно від тієї, що коштує задачі параметри настройки сітки можуть бути змінені користувачем. Для цього в Visio є вікно діалогу Линейка и сетка, яке стає доступним при виборі команди Инструменты/Линейка и сетка.

В розділі Grid можна набудувати три параметри: інтервал Grid spacing, мінімальний інтервал Minimum spacing і точку початку координат сітки Grid origin.

Вибір інтервалу дозволяє визначити, як далеко один від одного розташовуватимуться лінії координатної сітки. За умовчанням цей параметр рівний максимальному значенню (Fine), для зменшення частоти сітки можна вибрати нормальний (Normal), грубий (Coarse) або фіксований (Fixed) режим. При фіксованому режимі відстань між видимими вузлами залишається постійною. Ця відстань встановлюється в полі Minimum spacing. Тут же можна вказати мінімальну відстань між вузлами для решти режимів. Якщо вказати, що ця відстань рівна нулю, то воно встановлюватиметься автоматично.

Початок координатної сітки за умовчанням знаходиться в лівому нижньому кутку листа, Проте його можна перемістити в будь-яке місце на листі, вказавши в нулях Grid origin відповідні координати.

Сітка, також як і лінійка, не є обов'язковим атрибутом робочого листа, тобто її можна приховати. Щоб приховати лінійку, виберіть команду Вид/Сетка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]