Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з БО 6-9.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
211.46 Кб
Скачать

3. Облік розрахунків по податках і платежах

Податки – це обов‘язкові платежі підприємств та окремих осіб в державний та місцевий бюджети.

Порядок нарахування та сплати загальнодержавних податків регулюються відповідними законами України, рішеннями органів місцевого самоврядування. Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства та за фінансовими санкціями, що справляється в дохід бюджету призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками і платежами". Цей рахунок балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По Кт р. 64 відображаються нараховані платежі до бюджету, по Дт – належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Рахунок 64 має такі субрахунки:

641 – "Розрахунки за податками";

642 – "Розрахунки за обов‘язковими платежами";

643 – "Податкові зобов‘язання";

644 – "Податковий кредит".

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства – ПДВ, податок на прибуток, акцизний збір, прибутковий податок.

4. Облік розрахунків зі страхування

Облік розрахунків по страхуванню ведеться на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" за зборами на обов‘язкове державне пенсійне страхування, на обов‘язкове соціальне страхування, на обов‘язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за страхуванням майна. Цей рахунок – балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По Кт р. 65 відображаються нараховані зобов‘язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, по Дт – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. Р. 65 має такі субрахунки:

651 "За пенсійним забезпеченням";

652 "За соціальним страхуванням";

653 "За страхуванням на випадок безробіття";

654 "За індивідуальним страхуванням";

655 "За страхуванням майна".

5. Облік розрахунків по іншим операціям

На рахунку 68"Розрахунки за іншими операціями" ведеться облік за операціями, які не можуть бути відображені на р. 63-67. Цей рахунок – балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. Р. 68 має такі субрахунки:

681 "Розрахунки за авансами одержаними";

682 "Внутрішні розрахунки";

683 "Внутрішньогосподарські розрахунки";

684 "Розрахунки за нарахованими відсотками";

685 "Розрахунки з іншими кредиторами".

На субрахунку 681 ведеться облік одержаних авансів під підставу матеріальних цінностей або під виконання робіт, а також суми попередньої оплати покупцями і замовниками рахунків постачальника за продукцію і виконані роботи.

На субрахунку 682 ведеться облік всіх видів поточних розрахунків з дочірніми підприємствами (філіями, представництвами).

Дочірні підприємства – це самостійні підприємства, засновані на власності материнського підприємства – юридичної особи і діють на підставі власного статут, який затверджується засновником. Між материнським і дочірнім підприємствами можуть виникати наступні господарські відносини:

– формування статутного капіталу дочірнього підприємства за рахунок внесків материнського підприємства у грошовій або натуральній формі;

– відвантаження материнським підприємством дочірньому товарів.

На субрахунку 683 ведеться облік внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями і господарствами , виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей, реалізованої продукції, за іншими видами розрахунків.

На субрахунку 684 ведеться облік нарахованих відсотків за:

– використання коштів або товарів, отриманих в кредит;

– використання майна, отриманого в користування;;

– іншими операціями.

На субрахунку 685 ведеться облік операцій, які не передбачені для обліку на інших субрахунках р. 68:

– з різними організаціями за операціями некомерційного характеру;

– з наймачами квартир і особами, які проживають у гуртожитку;

– з батьками дітей за відвідування дитячих закладів;

– розрахунки за виконавчими листами.