Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Я психолог ЗОШ Iо.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
357.89 Кб
Скачать

Я психолог загальноосвітньої школи. До мене на консультацію звернувся учень сьомого класу Андрій: «Я у своєму класі почуваюся самотнім та непоміченим. Я стараюсь створювати про себе враження, що я розкутий, незалежний, але цього крім мене ніхто не помічає, а одного разу помітили …, так висміяли. Я зможу бути таким як я хочу, чи це неможливо?»

АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВНИМ

ЗАВДАННЯМ

1.1. Категоріально-термінологічне довизначення проблеми, з якою звернулися до психолога

Клієнт: Я більше так не можу!

Психолог: Заспокойтесь і розкажіть, що трапилось.

Клієнт: Я у своєму класі почуваюся самотнім та непоміченим.

Психолог: А раніше, яке ставлення було однокласників до вас?

Клієнт: Так склалися обставини, що я з батьками переїхав в Житомир з іншого міста.

Психолог: А як прийняли вас у новому класі?

Клієнт: Я прийшов навчатись по середині навчального семестру, мене представив всім класний керівник. І я сів на вільне місце, точніше на останню парту, сам… зі мною вітаються лише декілька осіб, а решта мене ігнорує. При спробі заговорити з кимось то мене відганяють, роблять вигляд що мене немає перед ними.

Психолог: А ви намагалися якось ближче познайомитися з ними? Сподобатися їм? Можливо ви намагалися змінити свою поведінку?

Клієнт: Так, я намагався підійти до кожного , але з цього нічого не вийшло. Я стараюся навіть створювати про себе враження, що я розкутий, незалежний, але все одно нічого не допомагає. Одного разу мене помітили, але потім так висміяли, що тяжко згадувати про це.

Психолог: Я розумію, що вам тяжко згадувати той момент, але не могли б ви розповісти те, як ви тоді поводилися ? Як відреагували не це ваші однокласники?

Клієнт: Дійсно, дуже тяжко згадувати цей момент…але вам я розповім… я старався змінити свою зовнішність. Одягнувся так, як одягаються мої однолітками, а також змінив зачіску… дізнавшись, на які теми спілкуються мої однокласники , підготувався до розмови…але як тільки я зайшов у клас і заговорив, то всі почали з мене глузувати і сміятися.

Психолог: Я розумію вашу ситуацію. Щоб допомогти вам адаптуватися у новому класі та налагодити спілкування з однокласниками, я вважаю доцільним провести діагностування міжособистісних відносин за методикою Т.Лірі. І потім ще провести тренінг .

Клієнт: Може не потрібно? Все стане ще гірше, якщо вони дізнаються, що я звернувся до вас.

Психолог: Не хвилюйтеся, ніхто ні про що не дізнається. Ця методика визначить ставлення ваших однокласників один до одного. І саме тоді я зможу зрозуміти їх ставлення до вас.

Клієнт: А як саме це все буде проходити і коли?

Психолог: Цю роботу з вашим класом я планую провести під час виховної години. Тому я звернуся до вашого класного керівника і попрошу її включити цю виховну годину у плани позаурочної роботи вашого класу і бути присутньою при проведенні методики .

Клієнт: Тепер мені більш зрозуміло, як буде проходити все, що ви запланували. Я б дуже хотів, щоб ви допомогли мені, та щоб змінилося ставлення однокласників до мене.

Психолог: Я буду старатися зробити все можливе, щоб допомогти вам.

1.2. Формування реалістичних очікувань у людини, яка звернулася за допомогою та визначення напрямків практичної роботи психолога

Напрямок практичної роботи

Обґрунтування

Діагностичний

  • Спостереження за класом, щоб підтвердити ту інформацію, яка була отримана від клієнта при зверненні до психолога.

  • Проведення діагностики міжособистісних відносин( за методикою діагностики міжособистісних відносин Т.Лірі), щоб вияснити як учні класу ставляться один до одного,і зрозуміти ,чому у них таке ставлення до Андрія .

Корекційно-розвивальний

Тренінг «Круглого столу» щодо налагодження комунікативних навиків. Провести, щоб учні даного класу змогли більш вільно поспілкуватися один з одним, дізнатися щось нове та цікаве один про одного, та спробувати налагодити міжособистісні стосунки у класі та ставлення однокласників до Андрія.

Консультативний

Проведення консультації з клієнтом, через деякий час, щоб з’ясувати, як змінилося відношення класу до нього після проведення роботи психолога. Надання певних порад Андрієві ( при необхідній на те потребі).