Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ (галузева).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
249.86 Кб
Скачать

5 Структура і зміст курсового проекту

Розрахунково-пояснювальна записка курсової роботи з «Організаціії діяльності (галузевої) містить такі розділі:

Вступ

1 Загальна характеристика об'єкту управління.

1.1 Організаційно-правова форма об'єкту управління.

1.2 Техніко-економічна характеристика виробництва та виконуваних робіт.

1.3 Організаційно-виробнича структура підприємства.

2 Теоретичні та методичні основи дослідження об'єкту управління.

Аналітична частина.

3 Аналіз досліджуваної проблематики.

3.1 Оцінка динаміки досліджуваних показників.

3.2 SWOT- аналіз.

3.3 Класифікація та оцінка можливих резервів підвищення ефективності управління.

Проектна частина.

4 Розроблення заходів щодо підвищення ефективності управління об 'єктом.

4.1 Вибір та обгрунтування пропонованих заходів та умов їх запровадження.

4.2 Визначення економічної ефективності пропонованих заходів та оцінка їх впливу на досліджувані показники.

4.3 Розрахунок впливу пропонованих заходів на техніко-економічні показники діяльності підприємства.

Висновки та пропозиції.

Cписок літератури.

Структура записки (обсяг окремих розділів) залежить від особливостей курсового проекту і виконавця, але загалом формується з додержанням таких умов:

1 кількість сторінок в пояснювальній записці в цілому - 35 - 50;

2 кількість сторінок в окремих розділах не регламентується, але має відповідати вимогам достатньої інформативності та обгрунтованості рішень і висновків проектанта, тобто потрібен аналіз всіх аспектів проблеми, що досліджується, розрахунки по всіх проектних пропозиціях, посилання на всі джерела інформації і вихідні дані;

3 найбільш вагомою за значущістю і, відповідно, масштабною за обсягом є аналітична та проектна частина.

4 якщо викладення проектних пропозицій чи аналіз стану об'єкта проектування вимагають громіздких розрахунків, що занадто збільшують обсяг окремих розділів записки, то доцільно внести такі матеріали в додатки.

Як згадано вище, незалежно від теми, курсовий проект повинен включати такі розділи:

Вступ - перший розділ пояснювальної записки. В ньому подається загальна характеристика проблеми, що є основою предмету проектування, її місце серед найважливіших питань сучасного менеджменту, економіки і підприємництва. Обов'язковим є аналіз актуальності питань, що розробляються для макроекономічного розвитку і особливо для мікроекономічного об'єкта - бази курсового проектування. Визначається мета та основні задачі курсового проекту.

Теоретична та методична частина - містить огляд сучасного стану теорії і практичної реалізації проблем управління, зокрема організації діяльності, що є предметом проектування. Теоретична та методична частина розробляється на основі критичного огляду спеціальної літератури, нормативно-законодавчої документації, фінансово-статистичної інформації, передового досвіду макро- і мікроекономічних об'єктів.

Аналітична частина - містить аналітичний матеріал по двох напрямках:

1) загальна технічна, організаційна і економічна характеристика об'єкта проектування;

2) поглиблений аналіз інформації, пов'язаної з проектною проблемою для оцінки можливих резервів підвищення ефективності управління.

Перший напрямок аналізу має спільні риси для всіх тем курсового проектування незалежно від їх особливостей і передбачає такі обов'язкові елементи:

- дослідження зовнішнього середовища, його прямого та опосередкованого впливу на підприємство;

- дослідження внутрішнього середовища підприємства, зокрема: продукція, конкурентоспроможність, організаційна структура, персонал, технології, механізм господарювання і розподілу прибутку (доходу), динаміка результатів господарської і підприємницької діяльності за порівнювальні періоди, ресурсні характеристики, перспективи розвитку на основі SWOT - аналізу.

Методологія проведення аналізу базується на теоретичних знаннях і навичках отриманих студентами при вивченні дисциплін; теорія економічною аналізу господарської діяльності, економіко-математичні методи та моделі, статистика, бухгалтерський облік, а також на використанні довідково-методичної літератури, Форма подання аналітичного матеріалу може бути довільною )графічна, таблична, у вигляді блок-схеми, та ін.), але з обов'язковою відповідністю моделі, що розроблена в теоретичній частині.

Вихідними даними для аналізу є зібрана в ході техніко-економічної практики економічна та статистична інформація про діяльність підприємства в конкретній сфері економіки, організації і планування виробництва, проводяться необхідні розрахунки, узагальнення отриманих результатів і отримання обгрунтованих висновків. Для отримання більш достовірних і обгрунтованих результатів і висновків аналіз повинен проводитися по даних за декілька років (3-5 років).

Аналітична частина закінчується висновками, де в стислій формі наводяться результати аналізу і формулюються напрямки проектних розробок.

Проектна частина - включає матеріали по розробці, обгрунтуванню та оцінці економічної ефективності проектних пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми, обумовленої темою курсового проекту, на конкретному об'єкті підприємницької діяльності.

Висновки і пропозиції - стосуються курсового проекту в цілому і повинні охоплювати всі попередні розділи. Пропозиції мають бути спрямовані на підвищення селективності управління виробничо-господарською діяльністю, використанням передового досвіду. Висновки і пропозиції необхідно представити у вигляді окремого пункту.