Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практические под ХР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Запустіть програму Excel.

  2. Збережіть документ в папці «Мои документы».

  3. За допомогою правої клавіші миші винесіть панелі інструментів «Стандартная» і «Форматирование», всі інші вимкніть.

  4. Клацанням лівої клавіші миші перейдіть на робочий лист 1.

  5. Наберіть подану таблицю.

  1. Виконайте сортування списку комп'ютерних ігор за ціною в порядку зростання.

  2. Відсортуйте список ігор за двома параметрами: ціною і найменуванням.

  3. За допомогою автофільтра в списку комп'ютерних ігор виділіть ігри-стратегії.

  4. У списку ігор установіть фільтр користувача на ціну: більше $10 і менше $20.

  5. Установіть розширений фільтр для списку ігор, обравши умовою першу літеру найменування «З» і ціну <$15. Виконайте два варіанти виведення відфільтрованих записів: в зону первинної таблиці й в інше місце робочого аркуша

Контрольні запитання

  1. Що таке фільтрація?

  2. Назвіть 2 режими фільтрації

  3. Які можливості дає опція Розширений фільтр?

  4. За допомогою якої кнопки відмінюються поточні проміжні підсумки?

  5. Як можна відновити початковий стан таблиці?

Практична робота №16 Тема: Створення схеми даних у базі.

Мета Уміти створювати реляційні зв'язки між таблицями.

Теоретичні відомості

1. Поняття ключового поля. У таблиці має бути хоча би одне поле, жодне значення в якому не повторюється. За допомогою цього поля ідентифікуються записи у цілій таблиці. Taке поле називають ключовим. Якщо створюють декілька таблиць, які об’єднані спільною тематикою, як, наприклад, у задачі ycпішність студентів, то таке поле повторюють в інших таблицях, де його значення можуть повторюватися. В іншій таблиці це поле називають полем зовнішнього ключа. Ключове поле служить для налагодження зв'язків між таблицями. Якщо деяке поле в конструкторі оголошене як лічильник, то воно за замовчуванням стає ключовим, наприклад, поле НОМЕР y таблиці Оцінки.

У цій же таблиці поле Прізвище чи поля з оцінками не можуть бути ключовими, оскільки значення в них можуть повторюватися. У задачі про склад ключовими можуть бути поля Код Товару, Код Клієнта у відповідних таблицях.

У конструкторі таблиці ключове поле позначається піктограмою із зображенням ключа у полі ліворуч від назви. Задати чи скасувати ключове поле можна за допомогою відповідної кнопки на панелі інструментів чи контекстного меню цього поля.

2. Зв'язки між таблицями. Між декількома таблицями можуть бути налагоджені зв'язки. Власне зв'язані таблиці i бази даних, що їх містять, називають реляційними. Є три типи зв'язків: один до одного, один до багатьох i багато до багатьох.

Розглянемо таблиці Оцінки, Телефони і Адреси; Між таблицями Оцінки i Адреси можна налагодити зв'язок по полю НОМЕР типу один до одного (одному запису в першій таблиці відповідатиме один запис у другій). Завдяки такому зв'язку програма однозначно розпізнає, яка адреса в деякого студента, хоча прізвище студента в таблиці Адреси вже не повторюється. Між таблицями Оцінки i Телефони можна налагодити зв'язок по полю НОМЕР типу один до багатьох (один студент може мати багато телефонів). Тоді програма зможе автоматично визначити для конкретного студента всi його номери телефонів.

Для налагодження зв'язків між таблицями призначена команда Сервіс Схема даних. У конструктор схеми даних потрібно долучити таблиці, наприклад, Оцінки, Адреси, Телефони, i закрити вікно зі списком таблиць. Щоб налагодити перший зв'язок, слід перетягнути ключове поле НОМЕР з таблиці Оцінки на поле НОМЕР в таблиці Адреси i в діалоговому вікні ЗВ'ЯЗКИ задати тип зв'язку i режими, пов'язані з цілісністю даних i каскадним обновленням полів, чи вилучення записів ОК. Зв'язок один до багатьох налагоджують перетягуванням поля НОМЕР з таблиці Оцінки на поле НОМЕР в таблиці Телефони i т.д. За допомогою контекстних меню ліній зв'язку можна задавати чи змінювати тип зв'язку, а також вилучати зв'язки.

Зв'язки між таблицями дають змогу ефективно відшукувати потрібні записи i маніпулювати даними. Наприклад, якщо i зв'язані по деякому полю, то у paзi виконання запиту на вилучення з таблиці Оцінки запису про невстигаючого студента будуть автоматично вилучені записи про цього студента з таблиць Телефони и Адреси.