Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практические под ХР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Відкрийте проект, створений під час виконання практичної роботи №10. Видаліть блок оголошення змінних. Відкомпілюйте проект, проаналізуйте, які помилки виявив компілятор, їх кількість, а також вкажіть номери строчок з помилками. Вкажіть, як автоматично перейти до строчки програми, яка містить помилку. Відмініть видалення.

  2. Запустіть програму на покрокове виконання, вкажіть, в якому порядку виконуються команди.

  3. Встановіть точку переривання, запустіть проект спочатку на покрокове виконання (клавішею F7), а потім до точки зупинки (клавішею F4).

  4. Додайте до програми можливість шпигувати за значеннями всіх змінних (Запуск – Добавить слежение або Ctrl+F5). Проаналізуйте порядок зміни значення змінної suma.

Контрольні запитання.

  1. Що таке точка зупинки? Яким чином встановлюється точка зупинки?

  2. В яких місцях програми заборонено встановлювати точки зупинки?

  3. Яким чином можна дізнатися значення змінних під час покрокового виконання програми?

  4. Як отримати доступ до вікон відладчика?

Практична робота № 13 Тема: Введення даних і форматування таблиць процесора.

Мета роботи: навчитися створювати таблиці, освоїти технології обробки табличних даних та форматування таблиць-документів засобами Excel.

Теоретичні відомості

Термін "електронна таблиця" використовується для позначення простої у використанні комп'ютерної програми, призначеної для обробки даних. Обробка містить у собі:

  • проведення різних обчислень з використанням могутнього апарата функцій і формул;

  • дослідження впливу різних факторів на дані;

  • рішення задач оптимізації;

  • одержання вибірки даних, що задовольняють визначеним критеріям;

  • побудова графіків і діаграм;

  • статистичний аналіз даних.

Основна якість електронних таблиць полягає саме в простоті використання засобів обробки даних. І хоча засобу обробки даних по своїх можливостях можуть зрівнятися з базами даних, робота з електронними таблицями не жадає від користувача спеціальної підготовки в області програмування.

При запуску Excel на екрані з'являється робоча книга "Книга1”, що містить кілька робочих аркушів. Кожен лист являє собою таблицю, що складається з рядків і стовпців. У цих таблицях зберігаються дані, які необхідно обробляти.

У таблиці можна вводити інформацію будь-якого типу: текст, числа, дати і час, формули, малюнки, діаграми, графіки і т.д. Вся інформація, що вводиться, може бути оброблена за допомогою спеціальних функцій.

Далі буде приведений ряд прикладів обробки інформації.

Наприклад, у таблиці можуть знаходитися дані про співробітників фірми: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, стаж роботи, родиний стан, обсяг виконуваної роботи. З введеної інформації за допомогою функцій Excel можна одержувати відповіді на найрізноманітніші питання. Скільки співробітників у віці від 35 до 40 років? Який обсяг робіт виконують співробітники молодше 30 років?

Нехай у таблиці маються дані про результати продажів мережі магазинів. З введеної інформації за допомогою функцій Excel можна з'ясувати, який товар найкраще продавався у визначеному періоді, яка група товарів з асортименту погано продається, хто дає найбільший виторг, а в кого найвище відношення між отриманим виторгом і витратами. Ви можете досліджувати тенденцію продажів будь-якої групи товарів.

Файли Ехсеl називаються робочими книгами. Книга може складатися з одного або кількох робочих листків. Перехід від одного до іншого здійснюється при ак­тивізації ярликів. Сама таблиця складається із стовпців і рядків, схрещення яких утворюють комірку. Кожна комірка має власну адресу — ім'я стовпця та номер рядка. Стовпці мають назву від А, В,..., АА, АВ,..., IV, рядки — номери від 1 до 65 536.

Для введення даних у комірку необхідно її активі­зувати, клацнувши на ній мишею або підвівши курсор за допомогою клавіш керування ним. Далі заносять дані й натискують на клавішу Епtег.

Над робочою областю вікна розташується панель формул, на якій є поле назви з адресою поточної комірки та значення поточної комірки. Для того щоб швидко досягти потрібної комірки (наприклад, С100), треба ввести її адресу замість адреси поточної комірки й натиснути на клавішу Епtег.

Рис. 1 Екран Microsoft Excel

За замовчуванням вся інформація в таблицях подається у форматі Общий, що дає змогу працювати як із текстом, так і з числами. Формат комірок (діапазонів комірок) можна змінити. Для цього активізують команди Формат, Ячейки. У вкладці Число є перелік таких форматів:

  • общий — використовується за замовчуванням як для чисел, так і для тексту;

  • числовой — застосовується для роботи з числа­ми, параметр Число десятичньїх знаков дає мож­ливість установити потрібну кількість десяткових знаків (45,33; 56,125);

  • финансовьій, денежньїй — використовуються для роботи з числами, що стосуються грошових оди­ниць (11,25 грн.; 24 грн.);

  • дата — відображає числа у вигляді дати (12.01.2001 або 12 Січ 01);

  • время — відображає числа у вигляді часу (15.02.2001 12:45:33);

  • процентний — застосовується для створення чи­сел у відсотковому вигляді. Якщо на такий фор­мат перетворюють числовий тип існуючих значень, то вони збільшуються у 100 разів;

  • дробный — числа подаються у вигляді дробу (число 0,5 у цьому форматі матиме вигляд 1/2; 5/10).

У вкладці Выравнивание можна встановити різні види вирівнювання значень, які можуть бути розташовані по вертикалі та горизонталі (група Ориентация), а також параметр для об'єднання кількох комірок в єдине ціле (наприклад, при створенні об'єднаних назв тощо).

У вкладці Шрифт можна встановити вид і розмір шрифту, верхній та нижній індекси, вибрати тип ліній рамки.

У вкладці Границы можна встановити рамки для комірки (діапазонів комірок).

У вкладці Вид можна виконати заливання комірки кольором.