Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практические под ХР.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Хід роботи

1.Задача про виробіток електроенергії.

На електростанції є шість турбін: турбіна 1, турбіна 2,..., турбіна 6. Продуктивність протягом години кожної турбіни (у Квт/год) задайте самостійно п'ятизначними числами, наприклад, 85000 тощо. Задайте також на свій розсуд кількість годин, які турбіни працювали протягом доби, наприклад, 12, 18 тощо. Використавши електронну таблицю, дайте відповідь на запитання: скільки було вироблено електроенергії кожною турбіною і всіма турбінами за добу?

2.Відформатуйте таблицю. Задайте межі таблиці пунктиром, змініть колір шрифту кожного рядка таблиці.

Контрольні запитання.

  1. Які способи ви знаєте для запуску табличного редактора MS Excel?

  2. Якими засобами можна виконати установлення ширини стовпців та висоти рядків електронної таблиці?

  3. Як можна сформувати порядкові номера записів та відформатувати дані стовпців?

  4. Як перевірити вірність результатів розрахунку по формулам?

  5. Як виконується обрамлення таблиці та її кольорове оформлення?

Практична робота № 14 Тема: Використання формул в електронних таблицях.

Мета роботи: навчитися створювати таблиці, освоїти технології обробки табличних даних та форматування таблиць-документів засобами Excel.

Теоретичні відомості

Створення формул. Формули і функції — основні інструменти для проведення розрахунків робочого лист­ка. Вони містять тільки адреси комірок, абсолютні вели­чини або вбудовані функції. Для перегляду таблиці у вигляді формул активізують команди Сервис, Параметры, Вид, Формули.

При створенні формул використовуються такі зна­ки математичних дій, що виконуються відповідно до пріоритетів:

ˆ — піднесення до степеня;

(*) _ множення;

(/) — ділення;

(+) — додавання;

(—) — віднімання. Створення формул завжди починається зі знака « = ». Після цього в панелі формул вводиться сама формула, причому потрібно пам’ятати, що в формулу потрібно вводити назви комірок, а не дані, що в них містяться, при чому назви можна вводити як з клавіатури (не забуваючи про розкладку), так і вибирати їх мишею.

Після натиснення на клавішу ENTER, в комірці з’явиться результат обрахунку, при цьому в панелі формул відображається не результат, а сама формула. При зміні даних в таблиці, Excel автоматично перераховує результат.

Зауваження: назву комірки А1 (розкладка клавіатури – англійська) комп’ютер сприйме як ссилку на комірку, але якщо той же вираз набрати російською мовою або першу літеру випадково залишити малою, комп’ютер сприйме його як текст. Якщо ви ввели все правильно, то в панелі формул назви комірок виділяться іншим кольором.

Робота з простими функціями. За допомогою кноп­ки ∑ (Автосумма) автоматично розраховується сума значень у стовпці (або в рядку). Для цього активізують вільну комірку під стовпцем (чи праворуч від рядка) та кнопку Автосумма. В комірці автоматично створю­ється функція СУММ із зазначеним аргументом — від­повідним діапазоном стовпця (або рядка). Натискують на клавішу Enter.

Для роботи з іншими функціями використовують

кнопку (Вставка функции). При цьому активізу­ється Майстер функцій, за допомогою якого значно по­легшується створення функцій.

У лівій частині вікна розташуються категорії, в яких функції згруповано за певною ознакою (наприклад, ма­тематичні, статистичні тощо), а у правій — функції, що вміщені у вибраній ліворуч категорії. Категорія Полный алфавитный перечень включає перелік усіх функцій.

До складних на­лежать функції СЧЕТЕСЛИ, СУММЕСЛИ, ЕСЛИ, а та­кож вбудовані функції.

Аргумент Диапазон_суммирования містить діапа­зон тих комірок, в якому відбуваються підрахунки.

Копіювати формулу можна кількома способами. Найпростіший – виділяємо комірку, в яку вже введено формулу, наводимо курсор миші в правий нижній куток комірки доки він не прийме вигляд маленького чорного хрестика, після чого затискаємо ліву кнопку миші і продовжуємо формулу до кінця таблиці (при копіювання формули по стовпцю, у наступних рядках автоматично змінюється номер строчки, а по рядку – ім’я стовпця). Інший спосіб - потрібно спочатку виділити і скопіювати дані в буфер, після того перейти до потрібної комірки і з контекстного меню вибрати пункт Специальная вставка, в якому вказати тип даних, котрі хочемо скопіювати:

Графічні зображення, або діаграми, більш наочно ілюструють табличні дані, дають можливість виконувати відповідний аналіз здобутих результатів.

Для побудови діаграми слід виділити (провести мишею) ті місця таб­лиці, дані яких увійдуть у діаграму, після чого активізувати кнопку Мастер диаграмм).

У першому вікні (крок 1) необхідно вибра­ти вид діаграми (наприклад, Гистограмма) й активізувати кнопку Далее.

У наступному вікні (крок 2) перевіряють попередньо визначений діапазон даних таблиці, а також місцезнаходжен­ня значень — у рядках чи стовпцях. При цьому можна побачити діаграму, що будується. Потім активізують кнопку Далее.

У наступному вікні (крок 3) зазначають назву діа­грами та назви осей X, Y. Відкривши відповідну вклад­ку цього вікна, можна створити написи на діаграмі, ви­значити лінії сітки, наявність і розташування легенди. Легенда — це текстове пояснення до кожного об'єкта діаграми.

Активізувавши кнопку Далее, в наступному вікні (крок 4) визначають місце розташування діаграми — на окремому робочому листку чи на поточному (там, де вмі­щено таблицю з даними).

Після активізації кнопки Готово на екрані дисплея з'являються таблиця і побудована гістограма.

Для редагування існуючої діаграми треба її виділити (клацнувши мишею на діаграмі) й активізувати потрібну команду меню Диаграмма, що з'являється на екрані дисплея автоматично.