Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деньги и кредит (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
117.76 Кб
Скачать

11.2. Інші види кредиту і. Лізингові кредити

Лізинговий кредит - відносини між самостійними юридичними особами з приводу передачі в оренду засобів праці, а також фінансування придбання нерухомого майна на певний строк. Суб'єкти лізингу: лізингодатель, користувач, виробник.

Лізингодатель - власник об'єкта лізингу, що надає його в оренду. Як орендодавця може бути спеціалізована лізингова компанія чи фірма, що може бути дочірньою компанією комерційного банку. Засновниками лізингових фірм можуть бути і підприємства, і банки, і асоціації.

Користувач - сторона, що домовляється з орендодавцем про оренду і наділяється правом володіння, користування і розпорядження об'єктом лізингу в рамках терміну, визначеного лізинговим договором.

Лізинг буває: оперативний - це переуступка майна на термін менший, ніж термін повної амортизації; короткостроковий (до 1 року); середньостроковий (1-5 років); фінансовий - це переуступка майна на термін повної амортизації.

За способом прийняття майна лізинг буває:

прямий - лізингодатель здобуває у виробника у власність майно для надання його користувачу в оренду; зворотний - передача підприємством частини його власного майна лізингової компанії з одночасним підписанням контракту про його оренду; лізинг виробника - лізингодатель фінансує виробника, що виконує 2 функції: продавця об'єкту лізингу і лізингоотримувача з правом сублізинга.

Стосовно лізингового майна:

  • чистий лізинг - витрати по технічному обслуговуванню об'єкта лізингу несе орендар;

  • повний лізинг - витрати по технічному обслуговуванню об'єкта лізингу несе лізингодатель.

Розрізняють терміновий лізинг (одноразове фінансування лізингової операції) і поновлюваний лізинг (повторне фінансування лізингової операції).

Іі. Міжнародний кредит

Міжнародний кредит (МК) являє собою передачу грошей і товарних ресурсів одних країн іншим з метою прискорення їхнього суспільно-економічного розвитку.

Використання МК визначається економічними і зовнішньополітичними умовами: розвитком зовнішньоекономічних зв'язків між державами, компаніями, фірмами на базі міжнародної торгівлі, науково-технічного співробітництва.

Порядок надання кредиту:

  1. сума кредиту цілком зараховується на окремий рахунок на користь країни одержувача коштів, з якого проводиться оплата за поставлений товар;

  2. на кредитному рахунку відображається сума товарних поставок, тобто сума кредиту на рахунку зростає в міру здійснення поставок доти, поки кредит не буде цілком використаний;

  3. поставки по кредиту здійснюють через кліринговий рахунок по товарообігу, потім сума кредиту переноситься на кредитний рахунок;

  4. кредит надається по компенсаційних операціях;

  5. оформляється лізинг і ін.

При погашенні МК застосовуються наступні методи:

  • пропорційний,

  • прогресивний,

  • одноразовий.

Погашення кредиту і сплата по ньому відсотків здійснюється: валютним виторгом від збільшення експорту товарів; постачаннями товарів звичайного експортного асортименту країни, що одержує кредит; продукцією підприємства, для будівництва якого був виданий кредит і інші способи, обумовлені кредитною умовою.

Іноземець, країна чи інший кредитор забезпечується заставою коштів чи іншого майна, чи іншими видами забезпечення виконання зобов'язань у встановленому порядку.

Капітал, що надається в борг, є об'єктом МК. Суб'єктами виступають: держави, банки, міжнародні валютно-кредитні організації, окремі юридичні особи.

МК надається за рахунок коштів держав, фірм, підприємств, інших фінансово-організаційних структур, що акумулюються в міжнародних банках і валютних організаціях.

МК можуть бути:

  • міждержавні (суб'єктами виступають окремі держави, а об'єктом їхній національний доход);

  • банківські (один із суб'єктів кредитних відносин - банк);

  • комерційні (означають відстрочку платежу за проданий товар).

МК на компенсаційній основі дозволяє споруджувати об'єкти на території країни одержувача позики з використанням іноземного кредиту, що погашається за рахунок виторгу від експорту частини продукції.