Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з БО.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
983.4 Кб
Скачать

5.3. Облік процесу виробництва

Під процесом виробництва розуміють сукупність господарських операцій, пов'язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, послуг). Він здійснюється під дією засобів праці і самої праці на предмети праці. Це зумовлює відповідні затрати підприємства на виробництво продукції: вартість матеріалів, витрачених на виготовлення продукції; заробітної плати, нарахованої робітникам; амортизацію засобів праці (основних засобів), зайнятих у виробництві, та ін. Також підприємство здійснює витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва й управлінням. Всі ці витрати в сукупності складають виробничу собівартість виготовленої продукції (виконаних робіт, послуг).

Отже, бухгалтерський облік процесу виробництва повинен відобразити всі затрати на виготовлення продукції, з одного боку, і випуск готової продукції – з іншого.

Для правильного визначення собівартості продукції в плануванні й обліку виробничі затрати прийнято групувати за певними ознаками. Так, за призначенням затрати поділяють на основні і накладні.

До основних відносять затрати, які безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції і складають її речову основу (матеріали, технологічне паливо, заробітна плата робітників та ін.). До накладних відносять витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва й управлінням (загально виробничі витрати).

За способом включення до собівартості продукції виробничі затрати поділяють на прямі і непрямі. Прямі затрати безпосередньо пов'язані з виробництвом певного виду продукції (робіт, послуг), а тому до її собівартості вони включаються прямо на підставі відповідних документів. Непрямі витрати, як правило, пов'язані з виробництвом кількох видів продукції, а тому прямо до собівартості тієї або іншої продукції вони не можуть бути віднесені. Вони включаються до собівартості окремих видів продукції за певною умовною ознакою, що дає змогу визначити, яка частка непрямих витрат має бути віднесена на собівартість тієї або іншої продукції (наприклад, пропорційно основній заробітній платі робітників, матеріальним затратам тощо).

Затрати на виробництво обліковують в системі рахунків, призначених для відображення процесу виробництва. Основним з них є рахунок "Виробництво", на якому відображають всі затрати по виготовленню продукції, з одного боку, і випуск із виробництва готової продукції – з іншого. Інформацію про затрати на виробництво окремих видів продукції одержують з аналітичних рахунків, що відкриваються до рахунка "Виробництво".

Протягом місяця на дебеті рахунка "Виробництво" та його аналітичних рахунків відображають тільки ті затрати, які прямо включаються до собівартості продукції (матеріали, напівфабрикати, заробітна плата робітників, що зайняті її виробництвом, тощо).

Витрати по обслуговуванню виробництва і управлінню обліковуються на окремому рахунку "Загальновиробничі витрати". Наприкінці місяця витрати, відображені на дебеті рахунка "Загальновиробничі витрати", повністю списуються з кредиту цього рахунка на дебет рахунка "Виробництво" і розподіляються між видами продукції пропорційно базису, передбаченому галузевою інструкцією (пропорційно основній заробітній платі, матеріальним затратам тощо).

Порядок відображення в обліку процесу виробництва виглядає таким чином.

Затрати у незавершене виробництво на початок місяця по виробництву продукції А становили 28000 грн. (у тому числі: матеріали – 23000 грн., заробітна плата робітників – 5000 грн.).

Ці затрати записують як дебетове сальдо на синтетичному рахунку "Виробництво" і його аналітичному рахунку "Виробництво продукції А".

Протягом місяця були здійснені такі господарські операції.

Операція 1. Відпущено зі складу у виробництво матеріали:

на виробництво продукції А на суму 376000 грн.

на виробництво продукції Б на суму 162000 грн.

Разом ....................…………………………………………………... 538000 грн.

Витрачені матеріали списують з кредиту рахунка "Матеріали" і записують на дебет рахунка "Виробництво".

Д-т pax. "Виробництво"

К-т pax. "Матеріали" 538 000 грн.

На аналітичних рахунках відображають: "Виробництво продукції А" (376000) і "Виробництво продукції Б" (162000).

Операція 2. Списано матеріали, використані:

для потреб цехів та інших виробничих підрозділів 11300 грн.

для загальногосподарських потреб 8700 грн.

Разом ..................……………………………………………………..... 20000 грн.

Витрачені матеріали мають бути списані на загально виробничі витрати (11300 грн.) та адміністративні витрати (87000 грн.); в бухгалтерському обліку відображені записом:

Д-т pax. "Загальновиробничі витрати" 11300 грн.

Д-т pax. "Адміністративні витрати" 8700 грн.

К-т pax. "Матеріали" 20000 грн.

Операція 3. Нарахована заробітна плата:

1) робітникам основного виробництва, зайнятим виготовленням:

продукції А 60000 грн.

продукції Б_____________________20 000 грн.

Разом .................…………………....... 80000 грн.

2) інженерно-технічному та іншому персоналу загально виробничих підрозділів 17300 грн.

3) адміністративно-управлінському

персоналу 12700 грн.

Всього ....................………………... 110000 грн.

На суму нарахованої заробітної плати записують на кредит рахунка "Розрахунки по оплаті праці" (оскільки цей рахунок пасивний і збільшення зобов¢язань перед працівниками відображають на його кредиті). Одночасно суму нарахованої заробітної плати відносять на затрати тих ділянок виробництва, де були зайняті працівники.

Д-т pax. "Виробництво"

80000 грн.

Д -т pax. "Загальновиробничі витрати"

Д-т pax. "Адміністративні витрати"

К-т pax. "Розрахунки по оплаті праці"

17000 грн.

12700 грн.

110000 грн.

Операція 4. Нараховано знос основних засобів:

загально виробничих підрозділів

3400грн.

загальногосподарського призначення.

2100грн.

Разом ........................5500грн.

В результаті збільшення зносу основних засобів збільшуються і затрати виробництва.

Д-т рах "Загальновиробничі витрати"

3400грн.

Д-т рах "Адміністративні витрати"

2100грн.

К-т рах "Знос основних засобів"

5500грн.

Операція 5. Наприкінці звітного періоду сума адміністративних витрат списана на фінансові результати діяльності підприємства 23500 грн.

Д-т рах. "Фінансові результати"

К-т рах. "Адміністративні витрати"

23 500 грн.

Операція 6. Списана на затрати виробництва для включення до собівартості продукції сума загально виробничих витрат 32 000 грн.

Д-т рах. "Виробництво"

К-т рах. "Загальновиробничі витрати"

32 000 грн.

Для включення загально виробничих витрат до собівартості окремих видів продукції треба їх розподілити між видами продукції пропорційно певному базису. За такий базис, у нашому прикладі, беруть основну заробітну плату, нараховану робітникам, зайнятим виробництвом продукції.

За даними аналітичного обліку до рахунка "Виробництво" сума заробітної плати, нарахованої робітникам, становила: по виробництву продукції А – 60000 грн., по виробництву виробів Б – 20000 грн., всього 80000 грн. У процентному відношенні до заробітної плати Загальновиробничі витрати становлять 40 % (32000 : 80000 x 100). Таким чином, Загальновиробничі витрати слід віднести: на виробництво продукції А – 24000 грн. (60000 x 40 : 100); продукції Б – 8000 (20000 x 40 : 100). Цей розрахунок роблять у спеціальній таблиці.

Операція 7. Оприбутковано готову продукцію, випущену із виробництва, за фактичною собівартістю виготовлення:

продукція А 410000 грн.

продукція Б____________________190000 грн.

Разом ......………………….................. 600000 грн.

Операція оформляється записом:

Д-т рах. "Готова продукція"

К-т рах. "Виробництво"

600000 грн.

В аналітичному обліку роблять відповідні записи по кредиту Рахунків: "Виробництво продукції А" (410000), "Виробництво продукції Б" (190000) і одночасно роблять запис по дебету аналітичних рахунків готової продукції.

Для визначення фактичної собівартості випущеної із виробництва готової продукції на підставі даних аналітичних рахунків, відкритих до рахунка "Виробництво", складають звітну калькуляцію. Із складеної калькуляції видно, що фактичну собівартість продукції А (420000) визначено шляхом додавання до затрат у незавершене виробництво на початок місяця (28000) затрат на виробництво за звітний місяць (460 000) і віднімання з одержаної суми затрат у незавершене виробництво на кінець місяця (78000). Фактична собівартість продукції Б – 190000 грн.

Дані звітної калькуляції служать підставою для списання затрат, що увійшли до фактичної собівартості випущеної продукції, з кредиту рахунка "Виробництво" на дебет рахунка "Готова продукція".

Порядок відображення господарських операцій, пов'язаних з процесом виробництва, в системі синтетичних і аналітичних рахунків наведено нижче.