Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Кива-Клейно.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Урок 3 клас Тема. Задачі з буквеними даними (аналіз розв’язування). Складання виразів і знаходження їх значень. Задачі на дві дії різного ступеня.

Мета: Формувати вміння учнів розв’язувати задачі з буквеними даними; удосконалювати вміння розв’язувати задачу двома способами.

Хід уроку

І. Контроль, корекція і закріплення знань.

Перевірка домашнього завдання.

Учні по черзі зачитують усі завдання з №№253,254.

Завдання для опитування (сильного учня).

1. Учень записує рівняння, складене за завданням 257, і його розв’язання на дошці. Коментує, як знайдено невідомий від’ємник.

2. Вчитель записує на дошці два числа: 40 і 5 і запитує, про що можна дізнатися, використовуючи ці числа. Учень відповідає: 1) суму цих чисел; 2) наскільки одне число більше (менше) за друге; 3) у скільки разів одне число більше (менше) за друге. Щоразу учень дає відповіді на поставлене запитання.

Картки для опитування.

№1:

1. 7 * 3 + 7 * 7, 7 * 9 – 6 * 8.

2. х - 45 = 7, 45 - х = 7.

№2:

1. х – 53 = 29, 85 – х =38.

2. У прикладі 45 – 16 зменшуване збільшили на 2 одиниці. Як змінилася різниця?

Усні обчислення.

1. На дошці записані завдання вправи 256. Учні по черзі пояснюють, які числа можна поставити у "віконця" без виконання обчислення.

Зразок міркування. У першій нерівності зліва і справа записані два добутки, перший множник у яких однаковий (5), тому більшим буде той добуток, в якого більшим є другий множник. Зліва другий множник 6, тому справа він мусить бути меншим (5,4,3,...).

2. Гра "Ніч і день". Вчитель зачитує приклади на дві дії, які включають випадки табличного множення числа 7.

ІІ. Розвиток математичних знань учнів.

1. Робота над задачами 258.

Під час повторення умови вчитель виконує на комп’ютері короткий запис кожної задачі:

Після виконання короткого запису вчитель використовує його для коментування кожної дії у буквеному виразі, який поступово складається і записується на дошці вчителем у ході бесіди. Коли вираз складено, учні звіряють його з написаним у підручнику і читають відповідь.

Вираз до другої задачі і відповідь учні записують у зошити, читають висновок, виділений курсивом. Після цього вчитель пропонує надати кілька значень числу k і записати відповідні вирази у зошити разом з їхніми значеннями. Одночасно один учень записує їх на дошці:

Вчитель звертає увагу дітей на те, що структура виразу завжди однакова, яке б число замість k не поставили: у дужках – сума числа і його добуток на 3; за дужками – ділення на 2. Буква якраз і потрібна, щоб записати єдиним способом відразу всі вирази такої структури.

2. Письмове складання числових виразів за вправою 255. Після обчислення значень усіх складених виразів вчитель запитує: що спільного в усіх прикладах? (Усі вони є частками з однаковим дільником 6.) А який вираз показує структуру усіх цих числових виразів? (Буквений k: 6.)

3. Опрацювання задачі 260.

Після вивчення змісту задачі вчитель двічі аналізує її від числових даних, супроводжуючи бесіду записом на комп’ютері схеми повного аналізу розв’язання:

За цими схемами вчитель зі слів учнів записує на дошці два вирази:

50-9-43-9 і (50-43)-9.

Учні вибирають той, який вони вміють обчислювати, записують розв’язання і відповідь у зошити.

4. Самостійна робота за вправою 259. Слабшим учням надається допомога.

Підсумок уроку.

На дошці записано числові вирази: (8 + 6): 2; (4 + 6): 2; (10 + 6): 2. Учні називають вираз з буквою, що відображає структуру усіх цих виразів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]