Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL6UA.DOC
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
593.92 Кб
Скачать

13. Життя царя давида.

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва: „ Отче наш...”

2. Повторення попередньої катехези:

а) Пригадування змісту запису в зошиті:

б) Повторення змісту розповіді за допомогою запитань:

- Чиї слова почув Самуїл в храмі?

- Про що найбільше піклувався Самуїл на протязі всього свого життя?

- Кого Самуїл вважав за царя?

в) Перевірка домашньої праці:

3. Життєвий досвід:

Одного разу двоє братів, Вітя і Рома, поверталися зі школи додому. Під час їхньої розмови між ними виникла якась проблема, через яку вони довго сперечалися, а врешті Вітя, який був сильніший, побив Романа. Під оком в Роми з’явився синець.

У вечері, коли батько повернувя до дому, побачив у Романа синець під оком і запитав хто його вдарив. Але Роман мовчав, бо боявся що Вітя потім знову його поб’є. Тоді батько запитав у Віті, хто вдарив Романа, але він теж мовчав, бо боявся щоб батько його за це не бив. Боячись батька, Вітя не признався у злому вчинку, який зробив.

Зовсім по іншому вчинила людина про яку ми будемо говорити на сьогоднішній катехезі, її ім’я Давид.

4. Запис теми: ЖИТТЯ ЦАРЯ ДАВИДА.

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Давид помазаний на царя пророком Самуїлом.

Так як Саул, пануючи над Ізраілем, не був послушний Господу, то був ним відкинутий. Господь Бог вибрав нового царя Ізраіля - Давида, який був наймолодшим сином Єссея. Для цього наказав пророкові Самуїлу його помазати на царя, що він і зробив. Від того дня Дух Господній наповнив Давида, Саула ж він покинув. Давид добре грав на цитрі, тому був покликаний на двір царя Саула, щоб грати Саулові на цитрі, тоді як того мучить злий дух. В той час, коли Давид грав, Саулові ставало краще, він почував себе ліпше, а злий дух відходив від нього. Саулові сподобався Давид, і він його деже полюбив.

б) Давид, своєю вірністю Богу, перемагає Голіята.

Війско філістимлян вийшло щоб воювати з Ізраїлем і зайняти його землю. Коли ці два війска стали навпроти себе, вийшов філистимлян на ім’я Голіят і .... Богові викликав когось від ізраїльтян, щоб з ним боровся. Усі ізраїльтяни його боялися, тому що він був дуже веливий і сильний. Давид почувши ... Голіята, сам захотів з ним боротися. На одягненого в ....... Давид узяв палку, ... і декілька камінців. Голіят, побачивши Давида, знехтував ним і знову почав... . Давид випустив з ... камінь, який вдаривши Голіята в голову, повалив його з ніг. Підбігши до філістимляна, Давид відрубав??? йому голову, його ж мечем. Налякані філістимляни повтікали, а Ізраїль одержав того дня велику перемогу над ними, здобуваючи великі їх ... .

в) Саул заздрить славі Давида з перемоги над філістимлянами.

Саул після перемоги Давида над філістимлянами віддав йому свою дочку Міхаль за жінку, згідно тому, що перед тим обіцяв. Однак з причини що раз більшої заздрості, вирішує вбити Давида, що доручає своїм слугам. Цьому шкодить дочка Саула, а жінка Давида - Міхаль, спустивши Давида в ночі через вікно. Смерті Давида противиться також і син Саула Йонатан, котрий вважав Давида своїм найкращим приятилем і любив його, як себе самого.

. г) Давид утікає переслідуваний Саулем, який хоче його вбити.

Саул, зібравши своє війско, переслідує Давида намагаючись його вбити. Давид, деколи в останню хвилину, чудесним способом уникав смерті, ховаючись в гірских печепах і ущелинах. Однієї ночі, помучені пошуками Дявида, Саул і ціле його війско заснули крепким сном. Давид, з товаришуючою йому групою людей, підійшов до намету Саула; забрав у нього його ... і глек, нічого йому не робив, тому що вважав його помазаньцем??? Божим. Вийшовши на протилежну гору, Давид крикнув до слуг Саула, чому це вони не догледіли свого володаря і наразили його на небезпеку смерті. Саул, почувши голос Давида і побачивши, що Давид міг його вбити, але не зробив цього, усвідомив собі свої злі вчинки і жаліючи за них повертається додому.

д) Смерть Саула - Давид царем цілого Ізраїля.

Філістимляни знову тиснуть на Ізраїльтян, здобуваючи їхні міста і землі. Саул разом з своїм війском став, щоб з ними боротися, але був переможений. В битві загинули його сини, а він сам поранений кинувся на свій меч і загинув. Коли Давид про це дізнався, учинив ... і оголосив жалобу над царем Саулем і його сином Йонатаном. Після цього вирушає до Хеврону і починає царювати над цілим Ізраїлем. Далі здобуває Єрусалим, також побив усі війска, які ввійшли на Ізраїльську землю, і змушували їх царів складати данину. В такий спосіб почала зростати сила Ізраїля завдяки Божому благословінню.

е) Гріх Давида.

Одного дня Давид, проходячи по терассі побачив красиву жінку, що купалася. Дізнавшись, що це Ветсавія, жінкак його солдата Урії, який воював з аммоніями. В тому часі Давид зневолив Ветсавію, а призвавши Урію напоїв його вином і відправив до дому. Коли дізнався, що він не пішов до дому, а спав разом зі слугами, наказав його поставити в найгарячішому бою спереду і відступити від нього, щоб він був убитий і вмер. Так і відбулось. Жінку Урії Ветсавію, по місяці жалоби за чоловіком, Давид забрав у палац. Взяв її за жінку, яка народила йому сина. Таким вчинком дуже образив Бога, який послав до нього свого пророка Натана. Цей пророк, в притчі про овечку бідного, яку забрав жадібний багач, показав Давидові його великий гріх. Давид зрозумів свою провину, за яку щиро жалів в сльозах і пості. Після смерті дитини, повчений цим поступком, був вірний Богу до кіньця свого земного життя, покладаючи все в Його милосерді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]