Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL6UA.DOC
Скачиваний:
51
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
593.92 Кб
Скачать

4. Запис теми:

ВІРА ЮДИТИ

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Завоювання військ Навуходоносора.

Асирійський цар Навуходоносор розпочав в Азії загарбницьку війну. Його чисельне військо грабувало і нищило все на своєму шляху. Воєнначальником війська був Олоферн. Страх охопив всі народи, щоб залишитися живими всі піддавалися без жодних битв Олофернові в неволю. Новуходоносор таким чином підкорив майже всю Азію. Непідкорена залишилась тільки маленька Юдея.

б) Страх ізраелітів.

На звістку про похід Олоферна, юдеї затряслись від страху. Боялися за свій край, свою святиню, своє життя. На знак покути, посипали голови попілом, почали просити у Бога допомоги і з вірою постановили захищатися.

в) Пиха Олоферна.

Дізнавшись, що Юдеї повзялися оборонятися, Олоферн запалав великим гнівом. Він не розумів того, як цей малий народ осмілився протиставитись його потужній силі. Один із союзників Олоферна, Ахіор, головнокомандуючий війська Амоніїв, котрий дуже добре знав юдеїв почав радити Олофернові, щоб той не воював проти юдеїв, з тієї причини, що за них воює сам Бог. Коли Олоферн це почув, дуже розізлився і хотів його вбити, певний своєї перемоги, вигнав Ахіора до табору Ізраелітів, щоб там загинув разом з ними.

г) Охоплення міста і нарікання ізраелітів.

Після цього все військо вирушило і охопило, немов сарана, місто юдеїв. Олоферн наказав перекрити воду, що поступала до міста, та чекати, доки вони не підкоряються самі. В місті почалася паніка, людям невистачало води. Юдеї вирішили дати Богові п’ять днів, і якщо протягом цього часу Він не допоможе, здадуться у полон.

д) Юдита противиться тим, хто спокушує Бога.

Була в народі вдова на ім’я Юдита, котра була побожною і провадила після смерті свого чоловіка покутне життя. Вона не могла стерпіти недовіру народу і спротивилася старшим (читання Святого Письма Юд 8,12-18). Юдита просить, щоб план, котрий Господь поклав у її серце, був зреалізований. Отримавши дозвіл, молиться і просить просить Бога про допомогу. Після молитви зняла покутну одежу, помилася, нарядилася і разом зі своєю слугинею відправилась в сторону ворожого війська. Коли Юдеї її побачили, то здивувалися, тому що за покутними шатами ховалася надзвичайна врода... В асирійському таборі всі збіглися, щоб подивитися на красу Юдити, а найбільше Олоферн. Бог учинив так, що краса Юдити засліпила розум і серце, тому вони прийняли Юдиту до свого табору. Олоферн з цієї нагоди влаштував великий банкет і на якому випив стільки вина, скільки ще ніколи не пив. Під вечір слуги відійшли і Юдита залишилась на одинці з Олоферном.

е) Юдита перемагає завдяки Божій Силі.

Коли п’яний Олоферн лежав на своєму ложі, Юдита з молитвою в серці „Боже дай мені сили сьогодні” відрубала голову Олоферна. Сховавши голову до торби спокійно вийшла зі служницею до свого міста.

є) Піднесення юдеїв на дусі.

Коли юдеї побачили відрізану голову свого ворога, зрозуміли, що Бог їх не залишив і дає перемогу, відновились в вірі і почали атакувати ворога. Побачивши це, всі неприятелі кинулися до Олоферна, але він був мертвий. Почалась велика паніка, так, що багатотисячне військо почало тікати. Їх переслідував малий табір юдеїв, котрі прославляли Бога.

ж) Всі прославляють Бога.

Ахіор, котрий вже чекав смерті, упав перед Юдитою на землю і почав прославляти Бога - увірував і був обрізаний. Згодом всі юдеї прийшли до Юдити, благословили її та прославляли Бога, котрий це вчинив через неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]