Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Металургія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Територіальне розміщення підприємств кольорової металургії

В Україні сформувались два р-ни кольорової металургії – Донецький і Придніпровський, Прикарпатський.

У Донбасі ще в 1887 році було побудовано Микитівський ртутний завод, який використовував поклади кіноварі. У Костянтинівні працює (працював) цинковий завод «Укрцинк». Ще одне підприємство по обробці кольорових металів (латуні, латунного і мідного прокату) розміщене в Артемівську (сировина імпортується). У м.Свердловськ (Луганська обл.) знаходиться завод алюмінієвого прокату.

У Придніпровському районі кольорова металургія представлена Дніпровським алюмінієвим заводом і магнієвим комбінатом, які були прив’язані до енергетичного комплексу «Дніпрогес». Алюмінієвий завод забезпечується сировиною з Миколаївського глиноземного заводу, що працює на імпортних бокситах з Гвінеї і Угорщини. У зв’язку з відкриттям родовищ бокситів (Дніпропетровська, Черкаська обл.), ніфелінів (Придніпров’є), алунітів (у Карпатах) буде збільшуватись обсяг переробки місцевої сировини.

Дніпровський магнієвий завод освоїв ще і виробництво титану, тому зараз це – титано-магнієвий комбінат. (магнієву сировину отримує з Калуша (Прикарпаття), Сиваша (Крим), титану (Іранське родовище Житомирської обл та Дніпропетровської обл).

В Кіровоградській області споруджено Побузький нікелевий завод (використовує місцеві нікелеві руди, донецькому паливі та електроенергії ТЕС, АЕС).

Новий район розвитку кольорової металургії – Прикарпаття. Тут працює Калушське виробниче об’єднання «Хлорвініл», а також збудовано магнієвий завод.

Важливого значення набуває розвиток Іршанського ГЗК у Житомирській області. Він працює на місцевих ресурсах ільменіту і рутилу, що містяться в каолінових розсипах і вивітрених габро (комбінат виробляє титановий концентрат і відправляє його на переробку в Придніпровський район).

Кольорова металургія включає

  • основні кольорові метали (важкі) - (мідь, свинець, цинк, олово, нікель);

  • легкі (алюміній, магній, титан, натрій, калій та ін);

  • благородні (золото, срібло, платину);

  • легуючі (хром, титан, кобальт, вольфрам, молібден, ванадій, тантал, ніобій);

  • рідкі й розсіяні метали (кадмій, індій, телур, галій, таллій, селен, германій, цирконій).

Міделиварна промисловість. Мідь – це важкий метал. Понад 240 мінералів містять мідь, проте тільки 18 мають промислове значення. Мідь у руді рідко перевищує 1-2%, тому ці руди потребують збагачення. Мідні пояси: Урало-Казахстанський (Росія, Казахстан); Тихоокеанський (Китай, США, Мексика, Чилі, Перу); Австралійський та Район Великих Африканських розломів (Заїр, Замбія, ПАР). Виробництво міді потребує великої кількості тепла й енергії тому воно орієнтовано на паливно-енергетичну промисловість.

Свинцево-цинкова промисловість (це важкі метали). Свинець – м’який метал, а цинк – крихкий. Свинець застосовується для вироблення кабелю, акумуляторів, боєприпасів, білил, захисних пристроїв від радіації тощо. (На Україні цинк виплавляється у Костянтинівні).

Олов’яна промисловість. (олово –це важкий метал) – використовується при виробництві білої жерсті (консервна промисловість), у машинобудуванні тощо Відомо 18 мінералів що містять олово, але єдиним промисловим мінералом є олов’яний камінь. Виділяють 2 олов’яні пояси: Тихоокеанський (Росія, Китай, Монголія, В’єтнам, Малайзія, Таїланд, Індонезія, Мянма, Болівія) та Африканський (Заїр, Уганда, Нігерія).

Сурм’яна промисловість – (сурма – крихкий метал) Її додають до м’яких металів щоб підвищити твердість (міститься в 75 мінералах) (Китай, Росія, Болівія, Мексика, ПАР).

Мідь + Олово = Бронза

Мідь + Цинк = Латунь

11