Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Металургія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать
  1. Особливості розвитку та розміщення підприємств кольорової металургії

Кольорова металургія — галузь важкої промисловості, яка включає видобуток руд кольорових, благородних і рідкісних ме­талів, їх збагачення і переробку, у тому числі виробництво сплавів, прокату кольорових металів, переробку втор сировини і видобуток кольорових каменів.

Значення: на сучасному етапі розвитку НТП неможливо обійтися без кольорових металів, які є незамінними в машинобудуванні і особливо широко використовуються в таких його галузях, як електронна, електротехнічна, радіотелевізійна, приладобудівна тощо. Через нестачу покладів різних руд кольорових металів кольорова металургія України розвинена слабше, ніж чорна, і представлена окремими галузями. Провідними галузями кольорової металургії в Україні є: алюмінієва, цинкова, магнієва, титанова, ртутна, феросплавна.

Кольорова металургія, як відомо, в Україні не отримала по­трібного розвитку. Однією з причин, є недостатня сировинна база. Однак, в 90-ті роки XX століття ситуація дещо змінилася. Сьогодні йдеться про те, що в най­ближчій перспективі кольорова металургія може стати галуззю спеціалізації Придніпровського регіону. Більш того, змінилась і оцінка сировинної бази кольорової металургії. Зараз в Україні відомі не тільки родовища ртуті, титану, нікелю, поліметалічних руд, молібдену, хромітів, але й бокситів, золота, алмазів, янтарю (Рівненська область) та ін. У 2001 році янтар було знайдено у Кременчуці. У 2002 р. геологами Житомирсь­кої експедиції було розвідане унікальне родовище чистої само­родної міді, що не має аналогів у світі (вміст міді досягає 99,9%). Це надзвичайно цінне відкриття, оскільки до цього часу Украї­на не мала своєї міді взагалі, а необхідні для промисловості 170 тис. т цього металу доводилося щороку імпортувати. Родовища мідної руди є також у Рівненській області.

Особливості кольорової металургії:

  • характерне комплексне використання рудної сировини та її висока здатність комбінуватися з іншими галузями промисловості (приклад: для зниження собівартості виробництва алюмінію доцільно його поєднувати з випуском соди, цементу, а титано-магнієве виробництво – з випуском титанових білил, смол, соляної кислоти, хлору);

  • це найбільш енергомістка галузь промисловості (найбільш енергомісткий електроліз алюмінію – на 1 т алюмінію 16-18 тис кВт год).

Руди кольорових металів мають декілька особливостей:

  • різноманітні за комплексним складом (з руд кольорових металів можна отримати кілька супутніх корисних копалин: золото, срібло, кобальт, вольфрам, арсен, тощо);

  • порівняно низький відсоток корисної речовини в руді (що рідко перевищує 5-10%);

  • рудам кольорових металів властива складна форма залягання.

Особливість розміщення підприємств кольорової металургії

На розміщення підприємств кольорової металургії мають вплив два основні фактори – сировинний та енергетичний.

  • До джерел сировини тяжіють підприємства, що переробляють руди з незначним вмістом основного металу (виплавка міді, нікелю, рідкісних металів, ртуті).

  • До джерел енергії – енергомісткі виробництва (алюмінієве, титано-магнієве, цинкове).