Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Металургія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Алюмінієва промисловість

Алюміній належить до найбільш легких і «молодих» металів. Промислове виробництво алюмінію розпочалось після 1886 р., коли було відкрито електролізний спосіб розщеплення глинозему на кисень та алюміній. Доти він належав до коштовних металів і був дорожчим від золота. Таку розкіш, як алюмінієві ґудзики, могли дозволити собі лише заможні особи, а алюмінієві ложки замість «простих» срібних могли використовувати короновані особи.

Охоплює виробництво глинозему і алюмінію.

Умови розміщення: наявність джерел електроенергії. Основною сировиною є боксити, запаси яких в Україні невеликі. Промислове значення мають Високопільське (Дніпропетровська обл.) і Смілянське (Черкаська обл.) родовища. Перспективними є родовища на півдні Дніпропетровської області, в Карпатах, Приазов’ї. Алюмінієвою сировиною також є нефеліни (Приазовє), алуніти (Закарпатська обл.), каоліни та глини.

В Україні діють новий великий глиноземний завод у Миколаєві, який працює на бокситах Гвінеї (основна продукція заводу - кальцинований глинозем, який практично весь (90 %) вивозиться в Росію та інші країни СНД), Запорізький завод та завод алюмінієвих сплавів у Свердловську (Луганська обл.). На Броварському заводі алюмінієвих будівель­них конструкцій (Київська область) виготовляється алюмінієвий прокат з привізного алюмінію.

Алюміній широко використовується в промисловості: електротехніці, чорній металургії, авіабудуванні, електропромисловості, військовій тощо. В земній корі алюмінію в 4 рази більше ніж заліза, у 55 разів більше ніж свинцю, у 100 – ніж золота. Але промислова концентрація глинозему зустрічається рідко. У світі виділяються 4 бокситові провінції: Середземноморську (Греція, Італія, Угорщина, Франція); Гвінейську (Гвінея, Камерун); Австралійську та Карибську (Фр. Гвіана, СурінамЮ Венесуела, Гайяна).

Титано-магнієва промисловість

Підприємства видобувають і збагачують титаномагнієву сировину та виробляють титан і магній. Титан – це легкий метал який широко використовується в авіакосмічній промисл.

Розвивається на власній си­ровині — родовища калійно-магнієвих солей у Прикарпатті (Стебник, Калуш). У Калуші працює магнієвий завод у складі ВАТ «Оріана». Поклади титанових руд є в Дніпропетровській та Житомирській областях (де виробляють рутиловий і ільменітовий концентрат). З цієї сировини на Запорі­зькому державному титано-магнієвому комбінаті виробляється напівпродукт — губчастий титан, який вивозиться в Росію, а звідти в Україну поставляється титановий прокат.

Виробництва магнію і титану дуже енергомісткі і головним фактором їх розміщення є наявність потужних джерел електроенергії.

Ртутна промисловість

На місцевих покладах кіновуру понад століття працює Микитівський ртутний комбінат (Донецька обл.), у складі якого є рудник, металургійне виробництво, допоміжні цехи, три кар’єри для видобутку ртутних руд.. На комбінаті вперше в світі впроваджено технологію добування ртуті високої чистоти (випалювання ртутної руди в печах «киплячого шару»).

Ртутна промисловість – єдиний метал, що перебуває в рідкому стані за нормальної температури (застосовується в електротехнічній, радіотехнічній, хімічній, медичній та військовій промисловості). Замерзає при t -380. Відомо 25 ртутновмісних мінералів (але значення має лише кіновар) (Україна, Іспанія, Італія, Китай, Румунія, США, Мексика, Канада, Росія)