Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Металургія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Цинкова промисловість

Цинк – крихкий метал. На базі привізних цинкових концентратів працював ВАТ «Укрцинк» у Костянтинівці Донецької області. За браком сировини виробництво при­пинено. На базі цього підприємства виділено ЗАТ «Свинець», що виробляє свинець з вторинної сировини. Основний фактор, що зумовив розміщення цього підприємства у Донбасі – висока енергомісткість виробництва..

Нікелева промисловість

По бузький нікелевий завод Кіровоградської області переробляє місцеві окислені залізо-нікелеві руди. Основна його продукція – нікель, феронікель використовуються на металургійних і машинобудівних заводах Придніпров’я та Донбасу.

Значного розвитку в Україні набула вторинна кольорова ме­талургія. В останні роки на базі деяких облас­них підприємств «Вторкольормет» створені потужні спільні підприємства: українсько-іспанське СП «Інтерсплав» (Лугансь­ка область), українсько-німецькі СП «Донкавамет» (Донецька область) і СП «Укргермет» (Харківська). Вони спеціалізуються на виплавці з вторинної сировини алюмінієвих, бронзових, ла­тунних, цинкових сплавів.

Золоторудна промисловість

Нещодавно відкрито 5 родовищ золота промислового значення поблизу Кривого Рогу та 5 – у Донецькій області, невелике родовище золота є в Закарпатській одласті. У 1999 році були виплавлені перші кілограми золота на базі Мужіївського родовища. За попередніми прогнозами, Україна на перспективу зможе видобувати майже 25 т золота щороку. Проте й сьогодні наша країна залишається великим споживачем кольорових металів, які закупляються в інших держав.

Золото – це один з найважчих металів. Температура його плавлення – 10630 С. Золото не окисляється, не розчиняється у лугах і кислотах, за винятком царської водки (суміш азотної та соляної кислоти. (ПАР, Росія, Танзанія, Намібія, США, Мексика, Бразилія, Колумбія, Гана, Канада, Австралія, Індія, Китай). (Трійська унція – міра маси благородних металів = 31,1035 г)

В зв'язку з важким економічним становищем Ук­раїни, від'ємним сальдо платіжного балансу важливими стають можливості виявлення в країні ресурсів золота, платини, алмазів, срібла, та інших цінних елементів.

Прагнення створити в Україні золотодобувну промисловість має свою історію. Наприкінці XIX ст. золота жила була відкрита в Донбасі, її почали розробляти, але вона скоро загубилася, і ос­воєння припинилося. Спроби знайти золото були відновлені у 1960-х роках. Виявлено, що золотоносна руда там є, але вміст золота незначний, добувати його економічно не вигідно. Після одержання Україною незалежності на глибині 550 м знайшли ту саму жи­лу, яка загубилася майже сто років тому. Встановлено, що на глибині 550-1200 м на окремих ділянках вміст золота в тонні руди становить 28 грамів, а срібла - 100 гр.

Відкрито ряд великих родовищ у районах: Придніпровськ, Кіровоградському, За­карпатському та Донецькому. Геологи дійшли висновку, що наявні запа­си можуть забезпечити стабільну роботу майбутніх золотовидобувних підприємств. Була затвердже­на Урядом України спеціальна програма «Золото».

Особливої уваги заслуговує Кіровоградський район, який тепер назива­ють «урановим Донбасом». Розвідники урану в роки виживання переклю­чилися на пошук золота, розпочали буріння. Одна із проб виявилася об­надійливою - 2,5 кг на тонну руди (у світовій практиці видобуток іноді розпочинають, якщо тонна руди містить понад 2 гр золота). Кірово­градський золоторудний р-н - явище унікальне. Геологи прогнозують: до глибини 500 м у районі є 145 т золота, до глибини 1200 м — 300 т, а всього в золоторудному районі - 5000 т. Світова практика свідчить про те, що там, де є уран, мають бути золото і алмази. Пошук геологів уже подає надії на те, що на Кіровоградщині буде відкрито родовище алмазів. До кольорової металургії часто відносять і видобуток коштовних каменів. Світові запаси алмазів ювелірного значення оцінюються у 580 млн каратів (карат – одиниця маси у торгівлі коштовними каменями, дорівнює 200 мг або 0,2 г) (Конго, Ботсвана, Австралія, ПАР, Росія).

В Україні налагоджено виробництво кобальту, ніобію та гафнію, а також рідкісних металів. Продукцію підприємств рідкісних металів широко застосовують в атомній енергетиці, радіоелектроніці, авіаційній і ракетній техніці, приладобудуванні тощо.

На Вільногірському державному ГМК (Дніпропетровська область) виробляється знезалізнений цирконій, двоокис цирконію. Донецький хіміко-металургійний завод вироб­ляє металевий цирконій, металевий ніобій у зливках, гафній. Виробництво напівпровідникових і надчистих ме­талів зосереджено на Запорізькому державному титано-магнієвому комбінаті, а також на ВАТ «Чисті метали» м.Світловодськ Кіровоградської області, яке виробляє моно- і полікристалічний кремній, германій, арсені­ди та фосфіди галію та індію, а також різноманітні сполуки (ок­сиди, хлориди, моно- і дихлорсилани, трихлорсилан — сировина для полікристалічного кремнію).