Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Металургія.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Приазовський металургійний район

Охоплює частину Донець­кої області і Керченського півострова АР Крим. Головний мета­лургійний центр — Маріуполь, де працюють 2 потужні металур­гійні комбінати: «Азовсталь» та ім. Ілліча, а також коксохімічний завод. У районі розвинуті всі основні види металургійного вироб­ництва: доменне, сталеплавильне, виробництво прокату і труб. До металургійного комплексу Приазов'я до середини 1990-х рр. входила залізорудна промисловість Керченського півострова. З другої половини 1990-х рр. металургійні підприємства Криму припини­ли свою роботу, виробничі потужності їх законсервовані.

Серед найбільших підприємств чорної металургії в інших областях і регіонах слід назвати Полтавський ГЗК і Харківський коксохімічний завод у Східному регіоні, сталедротово-канатний завод і сталепрокатне об'єднання в Одеській області тощо. В усіх областях України і в Києві працюють обласні заготовчо-виробничі управління «Вторчормет».

Сучасний стан розвитку чорної металургії (основні проблеми)

1. Майже для всіх металургійних підприємств України характерним є підвищений рівень витрат (матеріальних, паливно-енергетичних, трудових) порівняно з металургією розвинутих країн.

У цілому витрати на енергоресурси становлять в Україні понад 40 % собівартості продукції проти 20—25 % в Япо­нії та США. Зокрема, коксу в доменному виробництві витра­чається на 25—30 % більше.

2. Зменшення виробництва сталі з металобрухту.

Енергомісткість виплавки 1 т чавуну вдвічі вища, ніж енергомісткість 1 т металолому. Звідси очевидні високі енерговитрати у ви­робництві сталі. До того ж до 30 % лому чорних металів комер­ційними структурами вивозиться за кордон, що не відповідає ін­тересам держави і металургійного комплексу.

3. 48,3 % сталі виплавляється в Україні низь­копродуктивним, мартенівським способом.

У Росії цей показник знижено до 27 %, у середньому у світі він ста­новить 4,6 %, а в передових країнах (Японія, Корея, США) це ви­робництво практично відсутнє.

4. Знос промислово-виробничих основних фондів (становить у середньому 50-60%).

5. Незбалансованість у виробництві і споживанні металопродукції. Україна виробляє металу значно більше, ніж споживає.

6. Серйозним недоліком комплексу є його майже повна орієнта­ція на експорт продукції. У 2000 р. внутрішнє споживання мета­лопродукції становило близько 21%, решта була експортована. У розвинутих країнах обернене співвідношення: внутрішнє спожи­вання - 80 %, а експорт - 20 %. Залежність від кон'юнктури зовнішніх ринків збережеться і надалі.

На країни ЄС припадає лише 1 8 % українського експорту. Більше половини металу (52,6 % у 2000 р.) вивозилося в країни Азії і Близького Сходу, в країни СНД — 16,7 %, в країни Східної і Центральної Європи (що не входять до ЄС) — 8,6 %.

У 2004 р. Кабінет Міністрів України затвердив «Національну Програму розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу України до 2010 року», де визначено основні напрями і пріоритети розвитку чорної металургії.