Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3333.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
154.11 Кб
Скачать

Тренувальні вправи

(матеріал для вчителя)

1.

Завдання: підібрати до підкреслених слів епітети; доповнити речення однорідними членами

1. Настала …осінь… (пізня, золота, чудова, мінлива, пречудова, кольорова, холодна…). 2. Земля вкрилась… листям (різнокольоровим, жовтим, старим, золотим, зів’ялим…). 3. Раптом вже може початися …сніг (перший, пухнастий, мокрий, неприємний, рідкий, ніжно-білий…). 4. Скоро прийде …зима (чудова, білосніжна, холодна, казкова, морозна, сніжна, зла…).

2.

Завдання: до наведених схем складіть речення

1. І ○, і ○, і ○ - Уз.

2. Уз.: ○, ○, ○, ○.

3. Уз.: ○, ○, ○, ○ - …

4. Чи ○, чи ○, чи ○ - Уз.

3. (Шевчук С.В. Українська мова: Збірник диктантів: Навч. посіб. Для учнів 10 – 11 кл. – 2-ге вид., допов. – К.: Вища шк., 2002. – 229 с.)

Записати речення під диктовку вчителя, пояснити орфограми; зробити синтаксичний розбір речень; пояснити розділові знаки

Причеплені до стін, підвішені до стелі, на лавках, на верстаках, на столах, на підвіконнях, прицвяховані до стовпів, які тримали стелю, - скрізь видніли великі, середні чи й зовсім маленькі вовки, лисиці, ведмеді, лосі, кабани, борсуки, зайці, собаки, козулі, тхори, ласки. А ще птахи – вивільги, чаплі, селезні, зозулі, кібчики, дрохви, павичі, півні, сови!.. І ще якісь звірі та птахи, яких Васькові Васюрі та Надійці не доводилося не те що бачити в природі чи в зоопарку, а навіть на ілюстраціях у книжках!..(Є. Гуцало.)

4. (Шевчук С.В. Українська мова: Збірник диктантів: Навч. посіб. Для учнів 10 – 11 кл. – 2-ге вид., допов. – К.: Вища шк., 2002. – 229 с.)

Записати речення під диктовку вчителя, пояснити орфограми; зробити синтаксичний розбір речень; пояснити розділові знаки

Була саме та пора, коли рідкий ранковий туманець, що вийшов од недавно звільненої від снігів та криги землі, раптом почав опрозорюватися. Над головою ніби виросло синє небо, налите трепетною енергією, що полилася на землю безліччю блакитних напіврозталих тілець. І земля від того зітхнула, розправилася, ніби жива істота, розтулила міріади смоктливих та спраглих ротиків і пила ту синь…(За В. Шевчуком.)

5. (Шевчук С.В. Українська мова: Збірник диктантів: Навч. посіб. Для учнів 10 – 11 кл. – 2-ге вид., допов. – К.: Вища шк., 2002. – 229 с.)

Записати речення під диктовку вчителя, пояснити орфограми; зробити синтаксичний розбір речень; пояснити розділові знаки

Осінній ліс був легкий і прозорий од жовтого листя, яке вже почало опадати, та від блідого проміння. Хлопці йшли навпрямці, обминаючи дороги, а тому іноді обом здавалося, що їх тільки двоє й залишилося в цьому осінньому жовтому світі… Але після того, як на галяві побачили дерева, повалене снарядом, до відчуття самовитості примішалося відчуття тривоги, небезпеки, які чекали на них на кожному кроці. (Є. Гуцало.)

6. (Скуратівський В.Т. Дідух: Свята українського народу. – К.: освіта, 1995. – 272 с.)

Записати речення під диктовку вчителя, пояснити орфограми; зробити синтаксичний розбір речень; пояснити розділові знаки

До Насті точи снасті

Уже все налаштовується на святковий лад. Вправні жіночі руки завершують білити оселі, мити двері, вікна, лави, мисники, причепурену піч. До Анастасії, яка припадає на 4 січня, оселя, господарські будівлі й обійстя мають бути повністю прибрані. Чоловіки також не спочивали – на два тижні нарубано сухих дров, заготовлено вдосталь їжі для домашньої худоби…Через два дні загостять три найбільших свята: Святеє Рожество, Святого Василя та Святе Водохреща…

Саме ці три свята і складали різдвяно-новорічну обрядовість з численними дійствами й розвагами, щедрими гостинами.

7. (Скуратівський В.Т. Дідух: Свята українського народу. – К.: освіта, 1995. – 272 с.)