Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_контр_роб_ОБЛІК_ЗЕД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

5. Задачі та методика виконання практичного розділу

Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.

Задача № 1

ТОВ «Фортуна» 15- го жовтня п. р. подало до Приватбанку заяву на купівлю 1000 дол. США за договірним курсом 8,5 грн./дол.. США. При цьому комісійна винагорода банку за проведення операції складає -2%, біржі – 1%, ставка збору до Пенсійного Фонду України – 0,2% від суми в гривнях, необхідної для купівлі валюти. Курс НБУ на дату придбання валюти 8,1 грн./дол. США. Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.

Задача № 2

30 жовтня п.р. на транзитний валютний рахунок ТОВ «Фортуна» надійшла експортна виручка в сумі 2000 дол. США. 31 жовтня п. р. 50% виручки було реалізовано на Міжбанківському валютному ринку, а залишок зарахований на поточний валютний рахунок. Комісійна винагорода в розмірі 1% від суми угоди сплачується банку з поточного рахунку підприємства. Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.

Задача № 3

Згідно з умовами договору на поставку товарів підприємство-експортер 12.01.п.р. отримало попередню оплату в сумі 12000 дол. США. На дату зарахування валюти на розподільний рахунок підприємства курс НБУ склав 8,32 грн за 1 дол. США. Товар був відвантажений 02.02. п. р., курс НБУ на дату відвантаження – 8,31 грн. за 1 дол. США. Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.

Задача № 4

За умовами договору поставки товарів на загальну суму 10000 дол. США експортер отримав 12.10 п. р. аванс від нерезидента в сумі 3000 дол. США. Відвантаження товару було здійснено 20.10 п. р. Курс НБУ склав:

  • на дату одержання авансу – 8,31 за 1 дол. США;

  • на дату відвантаження товару – 8,30 за 1 дол. США.

Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.

Задача № 5

Підприємство вирішило продати 1000 дол. США і перерахувало цю суму для продажу своєму банку. Курс продажу склав 7,6 грн. за 1 дол. США. Балансова вартість реалізованої валюти – 5300 грн.

Курс НБУ на дату списання коштів з валютного рахунку склав 7,4 грн. за 1 дол. США. За договором з банком сплачено комісійну винагороду в розмірі 50 грн. Відобразити дані операції у бухгалтерському обліку: скласти журнал господарських операцій за наведеними даними, сформулювати зміст господарської операції, вказати первинні документи та кореспонденцію рахунків, визначити необхідні суми.