Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасні технології осн.текст.виправл1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Сучасні технології оцінювання споживчих властивостей, асортименту та якості друкованих видань

ЗМІСТ

Вступ___________________________________________________________3

Розділ 1. Конкурентоспроможність продукції на ринку друкованих вдань. Методи аналізування та оцінювання_________________________________6

Розділ 2. Поняття про споживчі властивості та їх класифікація.__________10

    1. Функціональні властивості товарів________________________11

    2. Ергономічні властивості товарів___________________________12

    3. Естетичні властивості товарів_____________________________15

    4. Надійність товарів______________________________________17

    5. Безпека товарів_________________________________________19

Розділ 3. Управління якістю друкованих видань_______________________21

3.1. Якість видання та її показники____________________________21

3.2. Оцінка якості видання___________________________________23

3.3. Контроль якості видання_________________________________26

Розділ 4. Споживчі властивості, асортимент та якість друкованих видань__29

    1. Споживчі властивості друкованих видань__________________29

    2. Класифікація і характеристика асортименту друкованих

видань________________________________________________33

    1. Контроль якості друкованих видань_______________________37

Висновки_______________________________________________________38

Список використаної літератури__________________________________40

ВСТУП

Розвиток ринкових відносин, підприємництва, встановлення нових відносин в системі «виробництво - торгівля - споживання », активізація зовнішньоекономічної діяльності і пов'язане з цим активне заповнення вітчизняного ринку товарами, конкурентна боротьба, що зароджується між виробниками за ринки збуту і споживачами своєї продукції обумовлюють значне розширення знань про товари, їх споживчої цінності.

Головним об'єктом праці в торгівлі є товар, виробництво якого безперервно змінюється через впровадження на промислових підприємствах нових технологій, створеня товарів із заданими споживчими властивостями відповідно до потреб. Крім того, з однієї і тієї ж сировини і матеріалів промисловість має можливість виготовити товари, що в різній мірі задовольняють потреби. Для того щоб торгуючі організації могли впливати на виробництво, необхідно знати потреби, забаганки споживача з урахуванням набору і рівня споживчих властивостей товару. Все це обумовило безперервне вдосконалення підготовки товарознавця, продавця, комерсанта.

Перехід до ринкової економіки дозволив наситити ринок товарами вітчизняного і імпортного виробництва. У зв'язку з цим виникла проблема збуту товарів на підприємствах-виробниках і реалізації в роздрібній торгівлі.

Товарознавство як наука базується на основних положеннях хімії, фізики, економіки, так як практична доцільність і рентабельність торгових підприємств визначається виробництвом, купівлею і продажем якісних, конкурентоспроможних товарів.

За останні роки товарознавство зазнало великих змін у зв'язку з технічним переоснащенням промисловості, використанням нових матеріалів, що спричинило за собою швидке оновлення структури асортименту, поліпшення споживчих властивостей і підвищення вимог споживачів.

Саме такі тенденції розвитку ринку в Україні визначають актуальність нашого наукового дослідження.

Наукова класифікація і товарний поділ є основою формування оптимального асортименту, розміщення товарів у торговельних підприємствах, планування та обліку товарообігу. Вивчення споживчих властивостей товарів, вміння забезпечити догляд за ними необхідні для правильної організації обслуговування споживачів.

Всебічне вивчення купівельного попиту і експлуатаційних можливостей виробів дозволяє складати обгрунтовані замовлення промисловості, впливати на виробництво з метою розширення асортименту і підвищення якості продукції.

У нашому науковому дослідженні ми розглядатимемо якісні характеристики асортимент і споживчі властивості спеціального сегменту ринку друкованих видань.

Отже метою нашої роботи є дослідження сучасних технологій оцінювання споживчих властивостей, асортименту та якості друкованих видань.

Завданням є визначити основні поняття конкурентоспроможності, споживчих властивостей, зформувати теоретичну базу понять та практичне визначення специфіки споживчих властивостей технологій їх оцінювання, визначити критерії асортименту та якості друкованої продукції, розглянути стан сучасних ЗМІ в Україні.

Об’єктом є вивчення споживчих властивостей, асортимент і якість друкованих видань. Відповідно предметом дослідження є самі друковані видання.

Робота складається із 3-х розділів. У першому розділі «Конкурентоспроможність продукції. Методи аналізування та оцінювання», ми розглядаємо друковані видання у загальній системі конкурентроспроможності на ринках збуту, товарообігу. Розглдаємо методи оцінки і аналізу якісних характеристик друкованих видань як товару.

У другому розділі «Поняття про споживчі властивості та їх класифікація», чітко розмежовуємо основні класифікаційні ланки для кращого розуміння поняття споживчих властивостей враховуючи сегмент ринку друкованих видань.

У третьому розділі «Управління якістю товарів» розкриваємо основні аспекти здійснення контролю за дотриманням якості товарів, проводимо аналіз оціночних характеристик якисті друкованих видань.

У четвертому розділі «Споживчі властивості, асортимент та якість друкованих видань» використовуючи основну структуру та класифікацію детально втановлюємо основні споживчі властивості, визначаємо асортимент та якість друкованих видань.