Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство регіонального управління і розвитк....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
909.31 Кб
Скачать

5) Умовний розрахунок орієнтованої вартості та строки впровадження

Уряд профінансував впровадження першого етапу переходу України до цифрового телерадіомовлення. До 31 січня 2015 року Україна, відповідно до угоди з Міжнародним союзом електрозв'язку, має повністю перейти на цифрове телерадіомовлення.

На сьогоднішній день в Україні розпочалися роботи з впровадження другого етапу розвитку системи цифрового телерадіомовлення. Для здійснення його у Державному бюджеті 2011 року передбачено 30 млн. гривень. Порядок використання цих коштів затверджено постановою Уряду від 3 липня ц.р. № 914.

Зокрема, буде профінансовано розробка Програми, Проекту, а також технічна реалізація впровадження другого етапу цифрового телерадіомовлення у Київській, Луганській, Закарпатській областях та в Автономній Республіці Крим. Кошти підуть і на розробку моделі вітчизняного перетворювача сигналів цифрового ефірного наземного телебачення та Програми комп'ютерного забезпечення моніторингу цифрового ефірного телебачення.

Перехід на цифрове телерадіомовлення зумовлений низкою об'єктивних причин. Зокрема, частотний ресурс для традиційного наземного ефірного телевізійного і звукового мовлення практично вичерпаний. У зв'язку з цим неможливо вводити в експлуатацію нові аналогові теле- і радіопередавачі, відповідно збільшувати кількість каналів в аналоговій мережі мовлення. На даний час в Україні діє понад 1000 телерадіокомпаній, що в кілька разів перевищує подібний показник в країнах Європи.

Але головна причина полягає в тому, що в останні роки галузь телекомунікацій стрімко переходить на цифрові технології передачі і прийому інформації. Всі новітні технології, які на сьогоднішній день впроваджуються у світі, базуються виключно на цифрових методах обробки сигналів. Ці тенденції не стали виключенням і для сфери телерадіомовлення.

На даний час у більшості країн Західної Європи завершується експериментальне цифрове мовлення і планується, що аналогове мовлення у цих країнах повністю припинить своє існування в період 2012-2015 років. Технології цифрового мовлення, крім суто технічних переваг, дають можливість надавати населенню низку послуг, які неможливі для аналогового мовлення. Зокрема, на одному радіочастотному ресурсі у 4-5 разів буде збільшено кількість телевізійних каналів мовлення. По всій території України з'явиться можливість приймання від 64 до 128 каналів цифрового наземного ефірного телебачення. Відтворення телевізійних зображень та звучання радіопрограм матиме якісно інший рівень. Телебачення доповниться низкою додаткових інтегрованих телекомунікаційних послуг - інтерактивне телебачення, телебачення високої і надвисокої чіткості, передача даних, Інтернет. Буде налагоджено якісний прийом телепрограм під час руху в автомобілях та потягах.

На тлі переваг цифрових методів передачі і прийому телевізійних зображень та радіопрограм, недоліки аналогового мовлення спонукають до відмови від них. При цьому, перехід до застосування радіотехнологій цифрового мовлення окремою країною неможливо, оскільки безпосередньо зачіпає інтереси сусідніх прикордонних країн, а в разі телерадіомовлення - національні інтереси у сфері масової інформації. Впровадження цифрового мовлення може здійснюватися тільки за умови розробки на міжнародному рівні єдиних підходів та узгоджених принципів розподілу радіочастотного ресурсу.

Україна активно співпрацює з Міжнародним союзом електрозв'язку і з адміністраціями зв'язку сусідніх країн щодо розробки Плану цифрового мовлення. Зволікання з впровадженням цифрового мовлення та невжиття необхідних заходів може призвести до втрати Україною частини національної квоти радіочастотного ресурсу, виділеної нам за результатами планування.

Таким чином, необхідність впровадження цифрового мовлення визначається обставинами як міжнародного, так і внутрішнього характеру. Складність вирішення проблеми пов'язана з необхідністю виконання комплексу заходів із захисту національних інтересів України у сфері телерадіомовлення. Одночасно треба забезпечити умови для поступового переходу до нових технологій мовлення без втрати на перехідному етапі об'ємів мовлення та глядацької аудиторії.

Прийняття цієї постанови дозволило розпочати впровадження першого етапу створення в Україні цифрового телебачення та забезпечить повний перехід до цифрового мовлення в 2015 році.