Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство регіонального управління і розвитк....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
909.31 Кб
Скачать

3. Перелік модулів інформаційної системи

У найзагальнішому вигляді структура системи інтерактивного телебачення виглядає наступним чином:

  • БМД - база даних мультимедіа

  • СУБД - система управління базою даних

  • ВС - відеосервер

  • СП - сервер додатків

  • КУ - клієнтське пристрій

База мультимедіа даних.

Являє собою фізичні носії інформації. Найчастіше це так звані "жорсткі" диски (HDD). Інформацію, готову до негайного використання, розташовують в базі мультимедіа даних. На архівних носіях зберігають інформацію, негайно використовувати яку не планується, але яка може бути завантажена в базу даних за прогнозоване час у разі необхідності.

Система управління базою даних. Відеосервер.

Центральна частина системи - система управління базою даних мультимедіа інформації, що забезпечує доступ до зберігаються в ній відео-і аудіоматеріали. Спеціальне програмне забезпечення, яке називається відеосервер, використовує цю СУБД для пошуку і вилучення мультимедіа інформації та передачі її через мережу споживача. Відеосервер і система управління базою даних мультимедіа дуже тісно пов'язані між собою і зазвичай поставляються разом.

Програмне забезпечення відеосервера приймає запит від споживача; шукає в базі даних необхідний фрагмент даних і передає цей фрагмент споживачеві. У випадку, коли два користувачі дивляться один і той самий фільм, але різні фрагменти, відеосервер може використовувати кеш, розміщений в оперативній пам'яті, для зменшення кількості запитів до дискової підсистеми.

Мережева інфраструктура.

Являє собою канал передачі даних від провайдера інтерактивних телевізійних послуг до клієнтського пристрою.

Сервер додатків.

Важливу роль в системі грає сервер додатків, один або декілька, в залежності від функцій, реалізованих в системі. Завдання серверів додатків - забезпечення web-інтерфейсу до системи, зберігання даних про розподіл інформації по відеосервера, зберігання білінгової інформації і, відповідно, інформації про повноваження користувачів, підтримка самої білінгової системи, якщо не використовується будь-яка зовнішня система і т.п. Крім того, супровідні службові дані до інформації, такі як, наприклад, дані про фільми, акторів, режисерів, вартості створення фільму, історії створення і т.п., зберіганням якої не займається відеосервер, також повинна бути зібрана в одному місці, в центральній базі даних на сервері додатків. Таким чином, виходить, що реально потрібно два типи баз даних (БД) - одна для зберігання тільки мультимедіа даних (інформації), а інша - для зберігання даних додатків.

Клієнтський пристрій.

Зазвичай клієнтський пристрій являє собою телевізійну приставку - set-top box (STB). Однак це може бути і персональний комп'ютер. Клієнтське пристрій повинен володіти спеціальним програмним забезпеченням, яке зможе обробляти потоки інтерактивних мультимедійних даних.