Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори з кримінології.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
62.58 Кб
Скачать

9.Кримінологічна характеристика та детермінанти насильницької злочинності.

Зазначимо, що незважаючи на порівняно незначну частку насильницьких злочинів у загальній структурі злочинності (16-17 %), вони відрізняються підвищеною суспільною небезпекою, оскільки пов 'язані з тяжкими наслідками для потерпілих. Сучасна насильницька злочинність переважно носить побутовий, ситуативний характер. Разом з тим, зростає кількість організованих, заздалегідь підготовлених злочинів, які нерідко характеризуються особливою жорстокістю, зухвалістю, витонченістю.В порівнянні з іншими злочинами, латентність навмисних убивств і тяжких тілесних ушкоджень відносно невелика.Зауважимо, що протягом тривалого часу переважають убивства на побутовому грунті: у п'яних бійках, через сімейні конфлікти. Менше число припадає на убивства з метою приховання інших злочинів. Але тепер все частіше стикаємося з убивцями-маніяками та кілерами. Навмисні тілесні ушкодження середньої тяжкості, тяжкі тілесні ушкодження, вчинені в стані сильного душевного хвилювання, а також катування в структурі всієї злочинності становлять десь 3 %. Серед насильницьких злочинів хуліганство становить — 4,8 %. Серед насильницьких злочинів особливе місце займають зґвалтування та інші статеві злочини. Кримінально-правовою статистикою 1999 року в Україні зареєст-Іровано 1288 звалтувань і замахів на них. Зґвалтування нерідко супроводжуються іншими злочинами, зокрема, задоволенням статевої пристрасті у спотвореній формі, тяжкими тілесними ушкодженнями чи навмисними убивствами. Останнє властиве маніякам-садистам. Інші статеві злочини такі як примушування жінки до статевого зв'язку, зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх, мужолозтво займають незначну частку порівняно із звалтуваннями. Що стосується корисливо-насильницьких злочинів, то кримінальна статистика свідчить про те, що грабежі, вимагання і розбої склали 5 % від загальної злочинності 1999 року.

Традиційно до чинників цих злочинів відносять:1). Негативний вплив мікросередовища; 2). Пияцтво. Особи, які перебувають у стані сп'яніння, вчиняють 63 % вбивств і 65 % умисних тяжких тілесних ушкоджень.3). Неприязні міжособистісні стосунки. 4). Конфліктні ситуації між злочинцем і потерпілим. 5). Криміналізацію особи, що виражається у:6). Недостатній контроль за засудженими в місцях позбавлення волі.7). Недоліки у здійсненні профілактики насильницьких злочинів:

8). Недоліки в сфері розкриття насильницьких злочинів.

10.Кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх та її детермінанти.

Злочинність неповнолітніх має свою специфіку, що зумовлюється соціально-психологічними особливостями цієї категорії осіб та їх статусом у суспільстві. Тому і кримінальне законодавство України містить окремі норми, що передбачають відповідальність і покарання осіб у віці від 14 до 18 років.Для злочинності неповнолітніх властива підвищена латентність, оскільки багато їх діянь сприймаються як пустощі, викликані недостатньою соціальною зрілістю (крадіжки у сім'ї, сусідів, навчальному закладі; хуліганські бійки, відбирання грошей та речей у молодших тощо). Про такі вчинки, як правило, не повідомляють до органів внутрішніх справ. Тому реальнішим є облік тяжких насильницьких і насильницько-корисливих злочинів, які скоюють неповнолітні —убивства, тяжкі тілесні ушкодження, звалтування, злісне хуліганство, грабежі та розбійні напади.

Стан злочинності неповнолітніх багато в чому залежить від Якості боротьби з нею усіх суб'єктів профілактики злочинів. Тому у схожих за багатьма показниками регіонах можуть бути значні розбіжності у рівні такої злочинності. У злочинності різних груп неповнолітніх теж є певні відмінності. Так, злочини осіб у віці 14 — 15 роКів відрізняються від 16 — 17-річних. f ' У структурі злочинності неповнолітніх переважають крадіжки і приватного майна (45 %), крадіжки державного і колективного майна (26 %), грабежі (6 %), розбійні напади (2 %), злісне хуліганство (6 %). Чимало також убивств, тілесних ушкоджень і звалтувань. Майже 10 % злочинів пов'язані з незаконним вживанням наркотиків.

Частка злочинів неповнолітніх у загальній злочинності становить 10 %. Жіноча злочинність неповнолітніх співвідноситься із чоловічою у пропорції 1:15, міська до сільської — 3:1, молодшої вікової групи (14 — 15 років) до старшої (16 — 17 років) — 1:3. Групові злочини серед неповнолітніх становлять 60 — 70 %; 15 % усіх злочинів вчиняється у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. 80 % злочинів неповнолітні вчинюють неподалік від свого місця проживання, навчання чи роботи. Чинниками, які обумовлюють злочини неповнолітніх, традиційно вважаються:1). Негативний вплив у сім'ї. 2). Недоліки у шкільному вихованні. 3). Незайнятість суспільно-корисною працею. 4). Негативний вплив мікросередовища. 5). Вади у діяльності правоохоронних органів щодо профілактики злочинів неповнолітніх.