Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

42. Визволення України

1. Визволення Лівобережної України

2. Визволення Правобережної України

1. Перемога ЧА під Курськом ( липень-серпень 1943р. ) створила умови для визволення Лівобережної України. 23 серпня 1943р. вона звільнила Харків, зламала Німецьку оборону на річці Міус і широким фронтом прорвалася до Дніпра. На його високому правому березі німці встигли підготувати укріплену лінію оборони “Східний вал”. Задум німецького командування полягав в тому, щоб перетворити “Східний вал” на непереборну перешкоду. З вересня по листопад 1943р. тривала запекла битва за Дніпро. Червона Армія, не рахуючись з важкими людськими втратами, змогла форсувати течію ріки і захопити плацдарми на правому березі. 6 листопада 1943р. після кровопролитних боїв на Букринському і Лютізькому плацдармах було звільнено Київ.

Отже визволення Лівобережжя завершилося, гітлерівський “Східний вал” не встояв.

2. На Правобережній Україні Червона Армія продовжувала шматувати оборону супротивника великомасштабними наступальними операціями. Вирішальне значення мали:

  • Корсунь-Шевченківська і Криворізько-Нікопольська ( січень-лютий 1944р. ) ;

  • Одеська і Кримська ( березень-травень 1944р. ) ;

  • Львівсько-Сандомирська і Ясько-Кишинівська операції ( липень-серпень 1944р. );

Таким чином 28 жовтня 1944р. вдалося остаточно визволити Україну. Під час війни багато українців за ратні подвиги отримали звання Героя Радянського Союзу. Серед них – льотчик Іван Кожедуб, розвідник Євген Березняк, партизанський командир Сидір Ковпак, підпільник Парфентій Гречаний.

43. Післявоєнна відбудова України

1. Відбудова промисловості

2. Голод 1946-47рр.

1. Війна перетворила українські міста, села, заводи, фабрики, колгоспи на руїни або згарища. Тому після перемоги невідкладною задачею стала відбудова. Вона проводилася без зовнішньої допомоги але з повною мобілізацією внутрішніх ресурсів. Особливість четвертої відбудовчої п’ятирічки ( 1946-50рр )полягала в тому,що:

  • Важка і оборонна промисловість в першу чергу забезпечувалася коштами і робочою силою;

  • Легка промисловість отримувала меншу частину коштів і розбудовувалася повільніше;

  • Колективне сільське господарство фінансувалося за залишковим принципом;

  • Максимальна мобілізація робочої сили досягалася шляхом збереження кримінальної відповідальності за порушення трудової дисципліни;

Таким чином радянському керівництву вдалося наблизити промислове виробництво до довоєнного рівня. Разом з тим доходи і рівень життя населення залишився вкрай низьким.

2. Четвертий п’ятирічний план ( 1946-50рр. ) передбачав, що відновлення колективного сільського господарства буде проводитися за залишковим принципом. Коли в 1946р. українські землі охопила тривала посуха, колгоспи не звільнялися від державних хлібозаготівель, колгоспна продукція вилучалася по заниженим цінам, продовольство продовжувало вивозитися за кордон. Як наслідок, взимку 1946-47рр. розпочався голод, його жертвами стали близько мільйона людей. Державна допомога надійшла навесні 1947р., що дозволило виростити добрий врожай і зупинити голод.

Таким чином було відновлено колгоспну систему. Сільськогосподарське виробництво наблизилося до довоєнного рівня, але являло собою найбільш відсталу і збиткову галузь.