Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История - все конспекты.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
349.18 Кб
Скачать

23. Українські землі в 1915 – 17рр.

1. Українські землі в 1915 – 17рр.

2. Бойовий шлях усс

1. 1915р. на східному фронті починався з того, що російська армія оволоділа австрійською фортецею Перемишль. Однак німецько-австрійські війська підтягнули резерви й здійснили Галицький прорив. Перейшовши в стратегічний наступ вони повернули собі Галичину й Буковину.

В травні-червні 1916р. російська армія під командуванням генерала Олексія Брусилова прорвала австрійську оборону, захопила Галичину ( без Львова) і Буковину. При цьому австрійські війська зазнали катастрофічних втрат ( 1.5млн. вбитими, пораненими, полоненими).

Влітку 1917р. російська армія провалила наступ на львівському напрямку, після чого втратила боєздатність і відійшла назад.

Таким чином бойові дії на західноукраїнських землях мали затяжний і впертий характер.

2. З початком Першої світової війни у складі австрійської армії було сформовано підрозділ, що отримав назву Легіон Українських Січових Стрільців. Його чисельність обмежувалася 2.5 тисячами, відтак при відборі перевага надавалася вихованцям молодіжних воєнно-спортивних товариств “Сокіл”, “Січ”, “Пласт”. Першим командиром Легіону УСС став Михайло Галущинський. Бійці Легіону склали присягу на вірність українському народу, чим викликали недовіру австрійського командування. Бойове хрещення прийняли при обороні Ужотського перевалу в Карпатах. Згодом виявили свою мужність у важких боях на горі Маківка ( квітень-травень 1915р.), під Галичем (червень 1915р.), на горі Лисоня ( серпень-вересень 1916р.). Німецьке командування відзначало УСС, як найкращий підрозділ айстро-угорської армії.

Отже створення Легіону УСС стало першим кроком до відродження української армії.

24. Початок української національної революції

1. Утворення уцр

2. Перший і Другий Універсали уцр

1. Тяготи Першої світової війни спровокували в Російській імперії Лютневу демократичну революцію. Її наслідком було повалення царизму і утворення Тимчасового уряду. Лідери українських політичних партій 4 березня 1917р. утворили Українську Центральну Раду (УЦР), головою якої обрали відомого вченого і політичного діяча Михайла Грушевського. У квітні 1917р. в Києві зібрався Український національний конгрес. Його делегати визнали УЦР виразником всенародної волі і доручили їй домагатися автономії у складі Росії. Поряд з УЦР діяли губернські управи, що підпорядковувалися Тимчасовому уряду, а також Ради робітничих і солдатських депутатів.

Отже на Україні після повалення царизму розпочалася національна революція і виникли три альтернативні осередки влади.

2. Тимчасовий уряд відмовився надати Україні автономію. Тоді делегати Другого військового з’їзду, що зібралися у Києві, почали вимагати самочинного проголошення автономії. На їх вимогу УЦР 10 червня 1917р. прийняла Перший Універсал. Його основні проголошення:

  • Проголошення автономії України у складі демократичної Росії;

  • Визнання УЦР виразником всенародної волі ;

  • Збір податку на рідну справу і запровадження української скарбниці;

15 червня 1917р. УЦР сформулювала власний уряд – Генеральний секретаріат на чолі з Володимиром Винниченком. Перший Універсал загострив стосунки між УЦР і Тимчасовим урядом, котрий домагався збереження “ єдиної і неподільної Росії ”. Задля примирення УЦР 3 липня 1917р. прийняла Другий універсал, де зобов’язалася відмовитися від самочинного проголошення автономії