Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаток про біороль.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Біологічна функція сполук елементів viі-b групи

Символ

Біологічна функція

Mn

  1. Відноситься до мікроелементів, сприятливо впливає на врожайність та якість зернових, овочевих, технічних та інших культур; нестача або надмір Мангану в рослинах пригнічують їх розвиток.

  2. Наявність Мангану в рослинах і тваринах забезпечує протікання багатьох біохімічних процесів: фотосинтезу, окислювально-відновних процесів, синтезу хлорофілу, вітамінів.

  3. В організмі людини міститься у серці, печінці, нирках та інших органах, відіграє велику роль у кровотворенні, мінеральному обміні, рості, імунітеті.

  4. Добова доза для дорослої людини становить 8 мг, більші дози діють як дуже сильна отрута, що викликає анемію, розлад нервової системи і смерть.

Tc

Біологічна функція відсутня.

Re

Таблиця 12

Біологічна функція сполук елементів vііі-b групи

Символ

Біологічна функція

Fe

  1. Відіграє активну роль в життєдіяльності будь-яких організмів, яка пов’язана з обмінними процесами; входить до складу ферментів, що каналізують окислювально-відновні процеси, комплексів, що необхідні для передачі електронів.

  2. Організм дорослої людини містить близько 4 г Fe2+, з яких 57% входить до складу гемоглобіну; більша частина міститься в печінці і селезінці; недостатня кількість Феруму в організмі людини призводить до розвитку анемії.

  3. Відсутність необхідної кількості сполук Fe2+ у ґрунті уповільнює синтез хлорофілу та деяких вітамінів, тому сполуки Fe2+, зокрема FeSO4 × 7Н2О – залізний купорос використовується у сільському господарстві як мікродобриво.

Co

  1. Сполуки Кобальту в організмі людини беруть участь у процесі кровотворення, синтезі гемоглобіну, амінокислот, білків.

  2. Входить до складу антианемічного та стимулюючого ріст вітаміну В12, який містить 4,35% кобальту.

  3. Сполуки Кобальту сприяють асиміляції азоту рослинами.

  4. У разі відсутності або недостатньої кількості сполук Кобальту в їжі у тварин розвиваються ознаки анемії, тому їх додають у вигляді добавки до кормів при ви годівлі тварин.

Ni

Відноситься до мікроелементів: входить до складу багатьох рослин і тварин, стимулює синтез амінокислот у клітині, прискорює регенерацію білків плазми крові, нормалізує вміст гемоглобіну у хворих організмах.

7