Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация судових та правоохороних органив. С....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

2.5. Верховний Суд України

Вищим судовим органом України в системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Він здійснює правосуддя і забезпечує однакове застосування законодавства всіма судами загальної юрисдикції.

Верховний Суд України:

1) розглядає в касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності процесуальним законом; переглядає в порядку повторної касації всі інші справи, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку; у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з винятковими обставинами;

2) дає судам роз'яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики й аналізу судової статистики; у разі потреби визнає недіючими роз'яснення Пленуму Вищого спеціалізованого суду, зазначені в п. 1 ст. 44 Закону «Про судоустрій»;

3) дає висновок про наявність чи відсутність у діях, у яких обвинувачується Президент України, ознак державної зради чи іншого злочину; подає за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

4) звертається до Конституційного Суду України у випадках виникнення в судах загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів відносно конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України і законів;

5) веде й аналізує судову статистику, вивчає й узагальнює судову практику, знайомиться в судах із практикою застосування законодавства;

6) у межах своїх повноважень вирішує питання, що випливають з міжнародних договорів України; представляє суди загальної юрисдикції у відносинах із судами інших держав;

7) здійснює інші повноваження, передбачені законом.

До складу Верховного Суду України входять судді ВС України, обрані на посаду безстроково, кількість яких встановлюється указом Президента України за поданням Голови ВС України, погодженим з Радою суддів України.

Суддя Верховного Суду України:

1) здійснює правосуддя в порядку, установленому процесуальним законом;

2) здійснює необхідні процесуальні й організаційні заходи з метою забезпечення своєчасного і якісного розгляду справ;

3) бере участь у розгляді питань, що вносяться на засідання відповідної Судової палати і Пленуму ВС України;

4) вивчає в судах нижчого рівня стан організації здійснення судочинства та надає їм методичну допомогу;

5) аналізує судову практику, вносить у встановленому порядку пропозиції щодо її поліпшення й удосконалювання законодавства;

6) здійснює інші передбачені законом повноваження.

Суддя Верховного Суду України має помічника. Помічником судді може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту і стаж роботи в сфері права не менш трьох років.

У складі Верховного Суду України діють:

1) Судова палата у цивільних справах;

2) Судова палата у кримінальних справах;

3) Судова палата у господарських справах;

4) Судова палата в адміністративних справах.

5) Військова судова колегія.

До складу судових палат, що здійснюють розгляд справ з питань юрисдикції спеціалізованих судів, призначаються судді, що мають стаж суддівської діяльності у відповідному вищому суді не менш трьох років чи відповідному апеляційному спеціалізованому суді – не менш п'яти років.

Для рішення внутрішніх організаційних питань діяльності Верховного Суду України діє Президія Верховного Суду України в складі і порядку, визначених законом.

У Верховному Суді України діє Пленум Верховного Суду України для розгляду питань, визначених Конституцією України і законом. Склад і порядок діяльності Пленуму визначаються законом. При Верховному Суді України діє Науково-консультативна рада.

Верховний Суд України має офіційний друкарський орган і може бути співзасновником інших друкованих видань.

Роботою Верховного Суду України керує Голова Верховного Суду України, який:

1) організує діяльність Верховного Суду України;

2) розподіляє обов'язки між заступниками Голови ВС України;

3) організує роботу Президії та скликає Пленум ВС України, вносить питання на їхній розгляд і головує на їхніх засіданнях;

4) може головувати в судових засіданнях колегій суддів ВС України при розгляді будь-якої справи;

5) погоджує подання про утворення й ліквідацію судів загальної юрисдикції тощо.

З питань, що відносяться до його повноважень, Голова Верховного Суду України видає накази і розпорядження. За своєю посадою він входить до складу Вищої ради юстиції.

Голова Верховного Суду України має Першого заступника і заступників. У випадку відсутності Голови його обов'язки здійснює Перший заступник, а під час відсутності останнього – заступник Голови ВС України відповідно до розподілу обов'язків.

Голова Верховного Суду України обирається Пленумом ВС України терміном на п'ять років шляхом таємного голосування. Він вважається обраним, якщо за нього подано більшість голосів від загального складу Пленуму.

Процедура обрання Голови Верховного Суду України і звільнення його від посади встановлюється Регламентом Пленуму ВС України, затвердженим Пленумом. Не допускається зміна регламентної процедури пізніше шести місяців до закінчення терміну його повноважень. Він не може бути обраний на цю посаду більш ніж на два терміни підряд.

Перший заступник Голови ВС України і заступники Голови ВС України здійснюють керівництво роботою структурних підрозділів Суду відповідно до встановленого розподілу обов'язків, можуть головувати в судових засіданнях колегій суддів Верховного Суду України, організують роботу відповідних Судових палат, виконують інші обов'язки, визначені розпорядженням Голови ВС України.

Перший заступник і заступники призначаються на посаду з числа суддів ВС України терміном на п'ять років і звільняються від посади Пленумом ВС України за поданням Голови ВС України, погодженим з Радою суддів України. Вони можуть бути призначені на адміністративні посади повторно.

Судові палати Верховного Суду України:

1) здійснюють судочинство у справах, віднесених до їхнього ведення, у порядку, встановленому процесуальним законом;

2) аналізують судову статистику та вивчають судову практику;

3) готують проекти постанов Пленуму ВС України;

4) здійснюють інші передбачені законом повноваження.

Судова палата ВС України утворюється за рішенням Пленуму за поданням Голови Верховного Суду України. Судову палату очолює голова Судової палати.

Голова Судової палати:

1) організує роботу відповідної Судової палати;

2) формує колегії суддів для розгляду судових справ, головує в судових засіданнях чи призначає для цього суддів;

3) організує ведення й аналіз судової статистики, вивчення й узагальнення судової практики у справах юрисдикції Судової палати; має право зажадати з відповідних судів справи, судові рішення у яких набули законної сили;

4) інформує Президію ВС України про діяльність Судової палати;

5) вносить на розгляд Пленуму ВС України пропозиції щодо необхідності роз'яснення судам окремих питань застосування законодавства в судовій практиці;

6) забезпечує надання методичної допомоги відповідним судам нижчого рівня з метою правильного застосування законодавства;

7) здійснює інші передбачені законом повноваження.

Голова Судової палати Верховного Суду України призначається на посаду за рекомендацією Президії ВС України з числа суддів ВС України терміном на п'ять років і звільняється від посади Пленумом ВС. Голова Судової палати має заступника, який забезпечує організацію розгляду справ у судових засіданнях, виконує інші доручення голови палати щодо організації діяльності Судової палати, а також виконує обов'язки голови Судової палати за його відсутності. Заступник голови Судової палати призначається на посаду з числа суддів ВС України і звільняється від посади в порядку, передбаченому для призначення голови Судової палати.

Військову судову колегію очолює голова колегії, який за посадою прирівнюється до заступника голови Судової палати.

При Судовій палаті ВС України діє група наукових консультантів.

Президія Верховного Суду України діє в складі Голови Верховного Суду України, його заступників, голів Судових палат, секретаря Пленуму ВС України і суддів Верховного Суду України, кількісний склад яких визначається Пленумом Верховного Суду України.

Судді обираються до складу Президії за поданням Голови чи за пропозицією суддів Пленумом Верховного Суду України шляхом таємного голосування. Обраним вважається суддя, за якого подано більшість голосів суддів, що є присутніми на засіданні Пленуму. У такому ж порядку судді звільняються достроково від обов'язків члена Президії.

Засідання Президії ВС України проводяться не менш одного разу на два місяці. Засідання Президії є повноважним за умови присутності на ньому не менш двох третин його складу. Постанови Президії приймаються відкритим чи таємним голосуванням, більшістю голосів членів Президії, що є присутніми на засіданні, і підписуються Головою Верховного Суду України.

Для підготовки проектів постанов Пленуму ВС України, вивчення окремих питань, зв'язаних з удосконалюванням здійснення правосуддя, Президія Верховного Суду України може створювати робочі групи з числа суддів і фахівців у відповідних сферах права.

Пленум Верховного Суду України є колегіальним органом, повноваження якого визначаються Конституцією України і цим Законом. До складу Пленуму ВС України входять усі судді ВС України, голови вищих спеціалізованих судів, їх перші заступники, голова Апеляційного суду України.

Засідання Пленуму ВС України є повноважним за умови присутності на ньому не менш двох третин складу Пленуму. У роботі Пленуму ВС України беруть участь Голова Вищої ради юстиції, Генеральний прокурор України і Міністр юстиції України.

Пленум Верховного Суду України скликається при необхідності, але не менш одного разу на три місяці.

Проекти постанов Пленуму ВС України про надання роз'яснення з питань застосування законодавства при розгляді судових справ повинні бути спрямовані Генеральному прокурору України і Міністру юстиції України не пізніше ніж за десять днів до засідання.

Пленум ВС України приймає з розглянутих питань постанови, які підписуються головуючим на засіданні Пленуму і секретарем Пленуму і публікуються в офіційному друкарському органі Верховного Суду України.

Організаційно-методичне й інформаційне забезпечення діяльності Верховного Суду України здійснює апарат ВС України. Загальну чисельність і структуру апарата затверджує Президія ВС України за поданням Голови ВС України, а положення про апарат – Голова ВС України за узгодженням із Президією ВС України.

Для забезпечення Верховного Суду України нормативно-правовими актами, науковою й іншою спеціальною літературою, матеріалами судової практики діє бібліотека ВС України, положення про яку затверджується Головою ВС України.

Матеріали, пов'язані з діяльністю Верховного Суду України, зберігаються в архіві ВС України.

При Верховному Суді України діє Науково-консультативна рада, утворена з числа висококваліфікованих фахівців у сфері права для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму ВС України в частині роз'яснення законодавства, надання висновків за проектами законодавчих актів і з інших питань діяльності Верховного Суду України, підготовка яких вимагає наукового забезпечення.

Верховний Суд України має офіційний друкарський орган, у якому публікуються матеріали судової практики ВС України й інших судів загальної юрисдикції, матеріали з питань організації діяльності судів загальної юрисдикції й інші матеріали.