Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация судових та правоохороних органив. С....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Правовий статус адвокатури.

2. Права адвоката.

3. Обов'язки адвоката.

Питання для самостійного вивчення

1. Порядок отримання права на зайняття адвокатською діяльністю.

2. Припинення адвокатської діяльності.

3. Форми адвокатської діяльності.

Тема 9. Уповноважений з прав людини

Перелік організацій, покликаних стояти на захисті прав і свобод громадянина і людини був би неповним без згадування про такий інститут, як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Ця посада, іменована у світі «омбудсманом», введена в Україні з прийняттям чинної Конституції України. Згідно з ч. 7 ст. 85 Конституції України Верховна Рада України призначає на посаду і звільняє з посади Уповноваженого ВРУ з прав людини, заслуховує щорічні повідомлення останнього про стан дотримання прав людини і громадянина в Україні.

Діяльність Уповноваженого ВРУ регулюється Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» (далі – Закон), прийнятим 13 листопада 1997 р.

«Парламентський контроль, – указується в ст. 1 Закону, – за дотриманням конституційних прав і свобод людини і громадянина і захист прав кожного на території України й у межах її юрисдикції на постійній основі здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (далі – Уповноважений), який у своїй діяльності керується Конституцією України, законами, міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України».

Сферою застосування Закону є також відносини, що виникають при реалізації прав і свобод людини і громадянина України, незалежно від місця його перебування, іноземця або особи без громадянства, що перебувають на території України, і органами державної влади, органами місцевого самоврядування і їхніми посадовими і службовими особами.

Метою парламентського контролю, який здійснює Уповноважений, є:

1) захист прав і свобод людини і громадянина, проголошених Конституцією України, законами і міжнародними договорами України;

2) дотримання і повага прав і свобод людини і громадянина суб'єктами, зазначеними в статті 2 Закону;

3) попередження порушень прав і свобод людини і громадянина чи сприяння їхньому відновленню;

4) сприяння приведенню законодавства України про права і свободи людини і громадянина у відповідність до Конституції України, міжнародних стандартів у цій сфері;

5) поліпшення і подальший розвиток міжнародного співробітництва у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина;

6) попередження будь-яких форм дискримінації у реалізації людиною своїх прав і свобод;

7) сприяння правовій поінформованості населення і захист конфіденційної інформації про особу.

Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів і посадових осіб. Діяльність Уповноваженого доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, не скасовує їх і не спричиняє перегляду компетенції державних органів, що забезпечують захист і відновлення порушених прав і свобод. Повноваження Уповноваженого не можуть бути припинені або обмежені у випадку закінчення терміну повноважень Верховної Ради України чи її розпуску (саморозпуску), введення військового чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Місцеперебуванням Уповноваженого є столиця України – місто Київ.

Уповноважений призначається на посаду і звільняється з посади Верховною Радою України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів. На цю посаду може бути призначений громадянин України, який досяг на день обрання 40 років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, досвід правозахисної діяльності і протягом останніх п'яти років проживає в Україні. Не може бути призначеною на цю посаду особа, яка має судимість за здійснення злочину, якщо цю судимість не погашено і не знято у встановленому законом порядку. Уповноважений призначається терміном на п'ять років, який починається з дня принесення ним присяги на сесії Верховної Ради України.

При вступі на посаду Уповноважений на пленарному засіданні Верховної Ради України приносить присягу.

Повноваження Уповноваженого починаються з моменту приношення присяги. Він не може мати представницького мандата, займати які-небудь інші посади в органах державної влади, виконувати іншу оплачувану або неоплачувану роботу в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, крім викладацької, наукової чи іншої творчої діяльності. Він не може бути членом політичної партії.

Уповноважений має право:

1) невідкладного прийому Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем'єр-міністром України, головами Конституційного Суду України, Верховного Суду України і вищих спеціалізованих судів України, Генеральним прокурором України, керівниками інших державних органів, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, їхніми посадовими і службовими особами;

2) бути присутнім на засіданнях Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України і вищих спеціалізованих судів України, колегії Прокуратури України й інших колегіальних органів;

3) звертатися в Конституційний Суд України з поданням:

про відповідність Конституції України Законів України й інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, що стосуються прав і свобод людини і громадянина;

про офіційне тлумачення Конституції України і законів;

4) безперешкодно відвідувати органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, бути присутнім на їхніх засіданнях;

5) на ознайомлення з документами, у тому числі і секретними (таємними), і одержання їхніх копій в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, органах прокуратури, включаючи справи, що розглядуються в судах тощо.

Уповноважений зобов'язаний дотримуватися Конституції України і законів, інших правових актів, прав й охоронюваних законом інтересів людини і громадянина, забезпечувати виконання покладених на нього функцій і повною мірою використовувати надані йому права.

Він зобов'язаний зберігати конфіденційну інформацію. Це зобов'язання діє і після припинення його повноважень. У випадку розголошення таких відомостей Уповноважений несе відповідальність у встановленому законодавством порядку.

Актами реагування Уповноваженого про порушення положень Конституції України, законів, міжнародних договорів України відносно прав і свобод людини і громадянина є конституційне подання Уповноваженого і подання Уповноваженого в органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності і їхнім посадовим і службовим особам.

Конституційне подання Уповноваженого – це акт реагування в Конституційний Суд України про рішення питання про відповідність Конституції України (конституційності) закону або іншого правового акта Верховної Ради України, акта Президента України і Кабінету Міністрів України, правового акта Автономної Республіки Крим; офіційне тлумачення Конституції України і законів.

Подання Уповноваженого – це акт, який вноситься Уповноваженим в органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, їхнім посадовим і службовим особам для вживання відповідних заходів у місячний термін щодо усунення виявлених порушень прав і свобод людини і громадянина.

Уповноважений здійснює свою діяльність на підставі відомостей про порушення прав і свобод людини і громадянина, які одержує:

1) зі звернень громадян України, іноземців, осіб без громадянства або їхніх представників;

2) зі звернень народних депутатів України;

3) за власною ініціативою.

Уповноважений приймає і розглядає звернення громадян України, іноземців, осіб без громадянства чи осіб, що діють у їхніх інтересах, відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Звернення подаються Уповноваженим у письмовій формі протягом року після виявлення порушення прав і свобод людини і громадянина. При наявності виняткових обставин цей термін може бути продовжений Уповноваженим, але не більш ніж до двох років.

При розгляді звернення Уповноважений:

1) відкриває провадження у справі про порушення прав і свобод людини і громадянина;

2) роз'яснює заходи, яких повинна вжити особа, що подала звернення Уповноваженому;

3) направляє звернення за приналежністю в орган, до компетенції якого відноситься розгляд справи, і контролює розгляд цього звернення;

4) відмовляє у розгляді звернення.

Уповноважений не розглядає звернення, що розглядаються судами, припиняє вже початий розгляд, якщо зацікавлена особа подала позов, заяву чи скаргу до суду.

Уповноважений користується правом недоторканості протягом усього терміну своїх повноважень. Він не може без згоди Верховної Ради України бути притягнутий до кримінальної відповідальності чи підданий мірам адміністративного стягнення, яке накладається в судовому порядку, бути затриманим, арештованим, піддаватися обшуку, а також особистому огляду. Кримінальну справу проти Уповноваженого може бути порушено тільки Генеральним прокурором України.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, посадові і службові особи, до яких звернувся Уповноважений, зобов'язані співробітничати з ним і надавати йому необхідну допомогу, зокрема:

1) забезпечувати доступ до матеріалів і документів, у тому числі на принципах, зазначених нормативними актами про охорону державної і службової таємниць;

2) надавати інформацію і давати пояснення щодо фактичної і правової підстави своїх дій і рішень.

Відмова органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, їхніх посадових і службових осіб від співробітництва, а також навмисне утаювання чи надання неправдивих даних, будь-яке незаконне втручання в діяльність Уповноваженого з метою протидії спричиняють відповідальність відповідно до чинного законодавством.