Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация судових та правоохороних органив. С....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

10.2. Оприлюднення інформації про дотримання прав людини як форма громадського контролю над діяльністю правоохоронних органів

Один з основних принципів правової держави – гласність. Конституція України поклала цей принцип в основу діяльності судової влади. Закони, що регулюють діяльність правоохоронних органів держави, послідовно проводять принцип гласності. У статті 3 Закону України «Про міліцію» прямо вказується, що діяльність міліції є гласною. Закон України «Про Службу безпеки» встановлює, що громадськість України через засоби масової інформації і в інших формах у встановленому законодавством порядку інформується про діяльність Служби безпеки України.

Перебудова українського суспільства і державних інститутів у світлі європейської орієнтації зажадала демократизації засобів масової інформації, усунення цензури і створення умов для відкритості перед народом усіх видів державної діяльності, у тому числі й органів, що здійснюють охорону прав і свобод людини і громадянина.

Законами України «Про інформацію» і «Про друковані засоби масової інформації (пресу) України» закріплено основні положення Конституції про збір, збереження, користування і поширення інформації.

Засоби масової інформації – одна з найефективніших форм громадського контролю і тому є відверто несприйманою тими співпрацівниками правоохоронних структур, яким так не хочеться розлучатися з засвоєними в радянські часи методами «правоохорони». На жаль, цей висновок, знаходить все більше публічних підтверджень.

Закон України «Про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією і правоохоронними органами держави»приділяє значну увагу ролі ЗМІ в справі цивільного контролю над діяльністю правоохоронних органів. Зокрема, в законі зазначається що засоби масової інформації, висвітлюючи проблеми у сфері національної безпеки і оборони, боротьби із злочинністю, на основі об'єктивної інформації про службу, життя і побут військовослужбовців, процеси, що відбуваються в армійському середовищі, формують громадську думку, сприяють підвищенню престижу служби захисників Вітчизни, зміцненню довіри суспільства до Збройних Сил України, інших складових частин Воєнної організації держави, правоохоронних органів.

Засоби масової інформації:

  • у встановленому порядку можуть запитувати а безоплатно отримувати від органів військового управління, інших органів державної влади, організацій, підприємств і установ, які належать до правоохоронних органів, відкриту інформацію, документи і матеріали з питань, віднесених до їхньої компетенції. Керівники відповідних органів, установ, підприємств і організацій зобов'язані безперешкодно надавати таку інформацію;

  • поширюють отриману інформацію через пресу, радіо, телебачення, засоби глобальної інформаційної мережі Інтернет та в інший спосіб, дотримуючись вимог законодавства щодо збереження державної таємниці;

  • публікують офіційні відповіді органів державної влади та військового управління на матеріали, що були оприлюднені раніше. З метою систематичного інформування громадськості про діяльність Воєнної організації держави і правоохоронних органів, наявні проблеми в цій сфері та їх вирішення відповідні органи державної влади та військового управління періодично, за заздалегідь оприлюдненим розкладом, проводять прес-конференції, вміщують на веб-сторінках Інтернету і оновлюють відповідні матеріали.