Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Организация судових та правоохороних органив. С....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
803.84 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Місце Міністерства внутрішніх справ у правоохоронній системі України.

2. Міліція: основний правоохоронний підрозділ МВС.

3. Завдання міліції.

Питання для самостійного вивчення

1. Права та обов’язки міліції.

2. Контроль за діяльністю міліції.

3. Підпорядкування міліції і підзвітність.

Тема 5. Служба безпеки України

5.1. Статус, завдання та принципи діяльності Служби безпеки України

Служба безпеки України – державний воєнізований орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Її діяльність підпорядкована Президенту України і підконтрольна Верховній Раді України. Уся діяльність СБУ будується відповідно до засад, установлюваних Конституцією України, і регулюється Законом України «Про Службу безпеки України» від 25.03.1992 р.

На Службу безпеки України покладається, в межах визначеної законодавством компетенції, захист від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, зазіхань з боку окремих організацій, груп і осіб на:

державний суверенітет;

конституційний лад;

територіальну цілісність;

економічний, науково-технічний і оборонний потенціал України;

законні інтереси держави і права громадян.

У компетенцію Служби безпеки України входять попередження, виявлення, припинення і розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, а також боротьба з тероризмом, корупцією й організованою злочинною діяльністю у сфері управління й економіки, іншими протиправними діями, що безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України і громадянам держави.

Діяльність Служби безпеки України, її органів і співробітників ґрунтується на принципах законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійності і відповідальності перед народом України.

В оперативно-службовій діяльності СБУ дотримується принципів поєднання єдиноначальності і колегіальності, гласності і конспірації. Правову основу діяльності Служби безпеки України складають Конституція України, Закон України «Про Службу безпеки України» й інші акти законодавства України, що відповідають міжнародним правовим актам, визнаним Україною.

Діяльність Служби безпеки України здійснюється на основі дотримання прав і свобод людини. Органи і співробітники Служби безпеки України повинні поважати гідність людини і виявляти до неї гуманне ставлення, не допускати розголошення відомостей про особисте життя людини. У виняткових випадках, передбачених законодавством, в інтересах правосуддя, з метою припинення і розкриття державних злочинів окремі права і свободи особи можуть бути тимчасово обмежені в порядку і рамках, визначених Конституцією і Законами України. Неправомірне обмеження законних прав і свобод людини неприпустиме і тягне відповідальність відповідно до законодавства.

Служба безпеки України за вимогою громадян України в місячний термін зобов'язана дати їм письмові пояснення з приводу обмеження їхніх прав чи свобод. Такі особи мають право оскаржити в суд неправомірні дії посадових (службових) осіб і органів Служби безпеки України.

Використання Служби безпеки України в партійних, групових або особистих інтересах не допускається. Діяльність партій, рухів і інших громадських об'єднань, що переслідують політичні цілі, у Службі безпеки України забороняється. На період служби чи роботи за трудовим договором членство співробітників Служби безпеки України в таких об'єднаннях припиняється. Як виключення, дозволяється членство працівників, що уклали трудовий договір зі Службою безпеки України, у професійних спілках.

Громадськість України через засоби масової інформації і в інших формах у визначеному законодавством порядку інформується про діяльність Служби безпеки України. Забороняється встановлювати обмеження на інформацію про загальний бюджет Служби безпеки України, її компетенції й основні напрямки діяльності, а також про випадки протиправних дій органів і співробітників Служби безпеки України.

Не підлягають розголошенню відомості, що складають державну, військову, службову і комерційну таємницю, а також інформація конфіденційного характеру, розголошення якої може нанести шкоду національній безпеці України, честі і гідності особи чи порушити її законні права.