Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
156.16 Кб
Скачать

Зразок плану розсаджування

На офіційних прийомах зустрічає гостей біля входу та вітає спочатку господар, потім господиня, на дружніх прийомах – спочатку господиня, потім – господар. Привітавшись, вони знайомлять тих, хто щойно прийшов, з присутніми, якщо вони не знайомі. Якщо господині немає на місці, прибулий повинен відшукати її й особисто привітати, перш ніж розмовляти з гостями.

Коли всі запрошені зібрались, господар бере під руку дружину почесного гостя й веде її до столу, за ним ідуть всі інші гості. Господиня з почесним гостем стоять на місці, слідкуючи за порядком розміщення гостей. Гості підходять до столу, стоять біля своїх місць, чекаючи на прихід головного гостя, який заходить з дружиною господаря останнім. Після того, як господиня і головний гість сіли, сідають всі.

Найбільш прийнятими для розмов за столом є теми культури, вистав, книг, туристичних поїздок, історії свого міста. Не рекомендується в розмовах торкатися питання релігії, особистих справ, пов'язаних з кар'єрою, доходами, сімейного стану, політичних пристрастей.

Під час ділових прийомів безпосередньо про справи говорять тільки після того, як гостям подано каву.

Практика ділових стосунків передбачає також запрошення партнера до ресторану. В цьому випадку треба покластися на його смак, пропонуючи йому обрати конкретний ресторан (наслідки цього очевидні). Можна обрати ресторан і самому, але це вже буде не така повага до партнера. Безумовно, розрахується за обід той, хто запрошував. Точніше, ці витрати несе фірма, яку представляє ділова людина.