Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 лекція кундеуса.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
199.17 Кб
Скачать

2.2. Методи відображення впливу зміни цін та їх застосування

Слід звернути увагу!

5? Розглядаючи питання методів обліку впливу інфляції, слід зазначити про існування двох груп методів обліку інфляції:

  • перша група включає методи постійного застосування, які передбача­ють врахування впливу інфляції безпосередньо під час процесу обліку. До даної групи належать такі методи: а) ведення паралельного обліку в іншій, стабільній, валюті; б) ведення обліку в умовних грошових одиницях; в) ведення обліку з використанням прогнозних індексів інфляції (використання попередніх значень обумовлено тим, що часто в офіційних джерелах індекси інфляції друкуються із запізненням, тобто у березні друкується індекс інфляції за лютий);

  • друга група включає методи наступного застосування, які полягають у коригуванні показників фінансової звітності, зокрема: а) метод вибіркового ко­ригування - полягає у коригуванні на вплив інфляції не всіх статей, а окремих. Вибір статей здійснюється на основі принципу суттєвості; б) метод суцільних коригувань - полягає в тому, що коригуються всі показники фінансової звітно­сті.

Розрізняють наступні підходи до обліку впливу змін цін та інфляції:

  1. виробничий підхід - передбачає коригування окремих елементів звіт­ності;

  2. комплексний підхід - базується на коригуванні всіх статей фінансової звітності, які підлягають впливу інфляції. Цей підхід передбачає використання наступних методів: а) метод загальної купівельної спроможності; б) метод по­точної (відновлювальної) вартості; в) комбінований метод, що поєднує риси двох попередніх.

У спеціальній літературі виділяють наступні методи обліку інфляції: метод коригування на зміну загального рівня цін, метод коригувань за поточ­ною вартістю, метод коригувань за поточною вартістю - постійної купівельної спроможності (рис. 6.5).

1.Метод поправки на зміну загального рівня цін

Метою є коригування прибутку на зміну загального рівня цін

Метою є збільшення активів і

методи

2.Метод коригування за поточною варті­стю

пасивів за рахунок зменшення прибутку

3.Метод обліку в поточних оцінках

Метою є визначення впливу зміни цін конкретних активів на фінансове становище і ре­зультати операцій підприємст­ва, тобто корегуванню підля­гають лише окремі статті

Рис. 6.5. Вплив методів обліку інфляції на кінцевий результат

В умовах інфляції в основі визначення прибутку лежать різні концепції збереження капіталу.

Слід запам'ятати І

Концепція збереження капіталу — це концепція, згідно з якою підприємст­во зберігає свій капітал, якщо на кінець періоду воно має той самий капітал, що і на початку цього періоду.

У концептуальній основі МСФЗ розглядаються:

  1. концепція збереження фінансового капіталу;

  2. концепція збереження фізичного капіталу.

Згідно з концепцією збереження фінансового капіталу прибуток визна­ється тільки за умови, що сума чистих активів (власного капіталу) на кінець пе­ріоду перевищує суму чистих активів (власного капіталу) на початок періоду після вирахування виплат власникам та їхніх внесків протягом цього періоду.

Фінансова концепція капіталу базується на концепції власності, яка роз­глядає капітал як залишкову частку власників в активах підприємства, що відо­бражається через балансове рівняння:

Важливо знати!

Активи — Зобов 'язання = Власний капітал.

Згідно з концепцією збереження фізичного капіталу прибуток визнаєть­ся тільки за умови, що фізична виробнича потужність (продуктивність) підпри­ємства (або ресурси чи кошти, необхідні для досягнення такої потужності) на кінець періоду перевищують фізичну виробничу потужність на початок період, після вирахування виплат власникам та їхніх внесків упродовж цього періоду. Фізична концепція капіталу базується на концепції господарської одиниці, в основі якої лежить балансове рівняння:

Важливо знати!

Активи = Зобов 'язання + Власний капітал.

На практиці більшість підприємств при складанні фінансових звітів за­стосовують фінансову концепцію капіталу. Тому в періоди значного зростання цін та інфляції в багатьох країнах застосовувався метод загальної купівельної спроможності.

Метод загальної купівельної спроможності передбачає коригування деяких або всіх статей фінансових звітів, з урахуванням загального індексу цін. При ньому важливе значення має класифікація балансових статей на монетарні та немонетарні

Коригування немонетарних статей звітності на основі загального рівня цін здійснюється за формулою: Важливо знати!

Сума, що підлягає х Індекс на дату балансу = Скоригована сума (6.3) коригуванню Базисний індекс

Для відображення впливу зміни загальної купівельної спроможності на

монетарні статті у Звіті про прибутки та збитки, поряд з перерахованими стат-