Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 - 7 семінари.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
45.39 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 6 (2 год.) тема: Право власності на оКремі види майна

Методичні рекомендації: при вивченні даної теми, окрім норм Цивільного кодексу України, необхідно звернути увагу на положення земельного законодавства та особливості положень Житлового кодексу, що регламентують відносини права власності на земельну ділянку та житло.

Питання для обговорення:

  1. Загальні положення про право власності на землю (земельну ділянку).

  2. Самочинне будівництво.

  3. Право приватної, комунальної та державної власності на землю.

  4. Право власності на житло. Права та обов'язки власників житла.

Ключові питання і терміни: земля, земельна ділянка, житло, житловий будинок, самочинна забудова (будівництво), квартира

Контрольні запитання:

  1. Назвіть підстави набуття у власність житлових будинків і квартир.

  2. Що таке право власності на земельну ділянку?

  3. Які правові наслідки при самочинному будівництві?

  4. Чи переходить право власності на земельну ділянку при придбанні житлового будинку, будівлі або споруди, що розміщені на ній?

  5. Які правові наслідки самочинного будівництва?

  6. Які підстави набуття права приватної власності на землю?

  7. Що таке приватний житловий фонд?

  8. Які ви знаєте види категорій земель?

  9. Що таке цільове призначення землі?

  10. Які підстави припинення права власності. передбачені чинним законодавством?

  11. Хто є власником приміщень загального користування, які розташовані у жилому будинку?

? Практичні завдання:

Завдання 1. Охарактеризуйте та перелічіть юридичні факти, що є підставою виникнення права приватної власності на:

  1. новозбудований житловий будинок;

  2. приватизовану квартиру;

  3. квартиру, викуплену з будинку ЖБК.

Задача 1. Член житлово-будівельного кооперативу «Мир» Гнатюк вирішив продати квартиру, в якій він мешкає, Лесюку. Державний нотаріус, до якого сторони звернулися за посвідченням договору купівлі-продажу, відмовився зробити це і пояснив, що власником квартири, яка знаходиться в будинках житлово-будівельних кооперативів, є сам кооператив. Гнатюк, вважаючи, що саме він є власником квартири, оскаржив дії державного нотаріуса,

Як слід вирішити справу? Обґрунтуйте відповідь.

Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що Гнатюк повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, але в період знаходження у шлюбі?

Задача 2. Котовський, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому раніше в користування як члену гаражно-будівельного кооперативу, продав його Буркуну.

Голова правління кооперативу став вимагати, щоб Буркун написав заяву про прийняття його в члени кооперативу, а також внесення вступного та пайового внеску та внеску на експлуатаційні витрати кооперативу. Буркун відмовився це зробити, вважаючи себе приватним власником гаража, гроші за який він сплатив Котовському.

Голова правління гаражно-будівельного кооперативу звернувся з позовом до суду про звільнення Буркуна із гаражного боксу.

Як слід вирішити справу? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 3. Київська міська рада прийняла рішення про примусовий викуп земельної ділянки у її власника М. у зв'язку з суспільною необхідністю, адже через територію цієї ділянки має бути прокладено газопровід.

М., оскаржуючи рішення міської ради, звернувся до суду, посилаючись на те, що земельна ділянка, що належить йому, використовується ним для постійного ведення садівництва та городництва, результати його він споживає, а частково продає, що дозволяє йому вижити. Крім того, ціна, запропонована покупцем за цю ділянку, вирахувана на підставі оцінки ділянки державною службою, є в декілька разів нижчою, ніж оцінка ділянки, зроблена незалежним експертом.

Як слід вирішити справу? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що на земельній ділянці розташований будинок, в якому М. постійно проживає?

Задача 4. 5 січня 2004 року Денисенко, продавець будинку, разом із Феофановим, покупцем будинку, прийшов у нотаріальну контору, щоб посвідчити договір купівлі-продажу речі. 8 січня вони мали здійснити державну реєстрацію переходу права власності на будинок до нового власника. Гроші продавець отримав у нотаріальній конторі, 6 січня під час риття траншеї ковшем екскаватора було пошкоджено передню стіну будинку.

Хто може пред'явити вимогу про відшкодування шкоди? Свою відповідь обґрунтуйте.

Тематика рефератів

  1. Право на земельну ділянку при придбанні житлового будинку, будівлі або споруди, що розміщені на ній.

  2. Правові наслідки при самочинному будівництві.

  3. Квартира як об’єкт права власності.

  4. Земля (земельна ділянка) як об’єкт права власності.

Нормативні акти та література:

Базова

  1. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. (глава 27 і 28).

  2. Житловий кодекс України від 30 червня 1983 р. з наступними змінами та доповненнями.

  3. Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. (глава 14, 19, 20).

  4. Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв): Закон України від 05.06.03 р.

  5. Про охорону земель: Закон України від 19.06.2003 р.

  6. Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності: Закон України від 17.11.09 р.

  7. Про захист конституційних прав громадян на землю: Закон України від 20.01.05 р.

  8. Цивільне право України. Загальна частина: [підручник] / [за ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнєцової, Р. А. Майданика]. — [3-тє вид., переробл. і допов. ]. — К. : Юрінком Інтер, 2010. — 976 с.

  9. Вівчаренко О. А. Гарантії права власності на землю в Україні: монографія / О. А. Вівчаренко. — Івано-Франківськ: ВДВ ШТ, 2006. — 196 с.

  10. Мироненко Ігор Віталійович. Зміст та межі здійснення права приватної власності на землю в Україні: автореф. дис... канд. наук: 12.00.06 – 2008.

  11. Єлісєва О. В. Припинення права приватної власності на земельну ділянку за законо­давством України : автореф. дис. на здобуття наук, ступеня канд. юрид. наук : 12.00.06 / О. В. Єлісєва. — К. : Київський Національний університет імені Тараса Шевченка, 2006. — 20 с

  12. Цивільне право України: в 2-х томах [підручник] / [за ред. д-ра юрид. наук, проф. Є. О. Харитонова; канд. юрид. наук Н. Ю. Голубєвої]. — [вид. друге]. — Х. : Одіссей, 2008. — Т. 1. — 832 с.

  13. Заіка Ю. О. Українське цивільне право: [навч. посібник] / Ю. О. Заіка. — [2-ге вид. змін і доп.]. — К. : Правова єдність, 2008. — 368 с.

  14. Цивільне право України: підручник. – вид. 2-е, переробл. і доп. – Є. О. Харитонов, О. В. Старцев. – К.: Істина, 2007. – 816 с.

  15.   Науково-практичний коментар до Цивільного кодексу України [Текст] / [за заг. ред. д.ю.н. Е. О. Харитонова]. — [4-е вид., доп. і перер.]. — Х. : Одіссей, 2008. — 1200 с.

  16.   Науково-практичний коментар до цивільного законодавства України: у 2-х т. / [відп. ред. В. Г. Ротань]. — [2-ге вид.]. — Х. : Фактор, 2010. — Т. 2. — 2010. —784 с.