Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 - 7 семінари.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
45.39 Кб
Скачать

Допоміжна

  1. Хіміч С. Сутність і класифікація поняття «індивідуальний жилий будинок» / С. Хіміч // Підприємництво, господарство і право. – 2009. – №6.

  2. Клименко С. Поняття та правовий режим житла як об’єкта права власності / С. Клименко // Підприємництво, господарство і право. – 2009. – № 12.

  3. Зубков С. Правові проблеми набуття права власності на об’єкти нерухомості, що надаються власникам приміщень, відчужених під час комплексної реконструкції кварталів // Підприємництво, господарство і право. – 2009. – №3.

  4. Носік В. Перехід прав на земельні ділянки державної та комунальної власності під об’єкти незавершеного будівництва приватної власності / В. Носік // Право України. – 2001. – №5. – С.113–122.

  5. Слободянюк С. Особливості державної реєстрації об’єктів житлової нерухомості, що розташовані на земельних ділянках / С. Слободянюк // Право України. – 2011. – № 5. – с. 123-129

  6. Кот О. Деякі проблеми визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно / О. Кот // // Право України. – 2001. – №5. – С.136–141.

  7. Горбунова Л. М. Право власності на землю. Захист права власності /Л. М. Гобунова, С. В. Богачов, І.Ф. Іванчук, Н.А. Кубар; М-во юстиції України. – К.: [ТОВ Політграф-Експес], 2006. – 60с.

Семінарське заняття № 7 (2 год.) Речові права на чуже майно

¨ Методичні рекомендації: при вивченні даної теми необхідно звернути увагу на наступне: 1) співвідношення термінів «речові права» та «речові права на чуже майно»; 2) спільні та відмінні риси права власності та речових прав на чуже майно; 3) відмінність права володіння як речового права на чуже майно від права володіння як складової змісту права власності. Також необхідно звернути увагу на те, що сервітут, не зважаючи на його схожість із зобов’язальними відносинами, є речовим правом, а також на відмінні риси земельних та особистих сервітутів, особливості правового регулювання інститутів суперфіція та емфітевзиса.

e Питання для обговорення:

  1. Поняття, характерні ознаки та види речових прав на чуже майно.

  2. Загальна характеристика права володіння чужим майном.

  3. Право користування чужим майном (сервітут):

    1. поняття та види сервітутів. Зміст сервітуту;

    2. встановлення сервітуту;

    3. припинення сервітуту.

  4. Право користування чужою землею для сільськогосподарських потреб (емфітевзис).

  5. Право користування чужою землею для забудови (суперфіцій).

  6. Інші речові права на чуже майно (право господарського відання, право оперативного управління).

þ Ключові питання і терміни: сервітут, емфітевзис, суперфіцій, земельний сервітут, особистий сервітут, узус, узуфрут.

´ Контрольні запитання:

  1. Перелічіть характерні ознаки речових прав на чуже майно.

  2. Як поділяється володіння в залежності від правомірності його виникнення?

  3. Яке володіння є законним (титульним), а яке – незаконним?

  4. Розкрийте зміст добросовісного володіння.

  5. Яке володіння визнається недобросовісним?

  6. Назвіть відмінність між земельним і особистим сервітутом.

  7. Перелічіть істотні умови сервітутного договору.

  8. Перелічіть якісні характеристики емфітевзису.

  9. Назвіть характерні ознаки суперфіцію.

  10. Хто є суб’єктами суперфіціарних відносин?

  11. Яким терміном позначають земельну ділянку, на користь якої встановлено сервітут?

  12. Як називається особа на користь якої встановлюється сервітут?

  13. Які підстави припинення сервітуту встановлено ЦК України?

  14. Назвіть суб’єктний склад емфітевтичного правовідношення.

? Практичні завдання:

Задача 1. К. приватизував земельну ділянку, що раніше належала йому на праві користування. Після приватизації К. заборонив своїм сусідам проходити через свою ділянку до джерела питної води, посилаючись на те, що обсяг його повноважень у зв'язку з приватизацією істотно збільшився, адже він є вже не тільки користувачем, але й має інші права, що входять до змісту права власності.

Сусіди К. не були згодні з його запереченнями, вважаючи, що він порушує належні їм права щодо використання чужої земельної ділянки для проходу до джерела питної води. Крім того, вони обґрунтовували доцільність своїх вимог тим, що поблизу немає іншої водойми, яка могла б задовольнити їхні потреби.

Вирішіть спір. Відповідь обґрунтуйте.

Задача 2. А є власником земельної ділянки. Сусідню ділянку придбав Б. і почав зводити на її території котедж. Враховуючи порівняно невеликі розміри своєї ділянки, Б. не вистачало місця для зберігання будівельних матеріалів і , оскільки не було іншої придатної для цього території, він частково здійснив їх складування на ділянці, належній А.

А. заперечував проти дій Б., вважаючи їх такими, що обмежують належне йому право власності і виклав свої заперечення у негаторному позові.

А. в свою чергу посилався на те, що його дії повною мірою узгоджуються з законом і є різновидом законного сервітуту (пункт ж ст. 99 Земельного кодексу України).

Вирішіть спір.

Задача 3. На вимогу Петренка за рішенням суду було встановлено земельний сервітут строком на 5 років. Через рік Петренко продав свою земельну ділянку Владиславу. Власник сусідньої земельної ділянки вважав, що оскільки припинилися обставини, які були підставою для встановлення сервітуту, то має відбутися і припинення сервітуту, оскільки змінився власник земельної ділянки, на вимогу якого було встановлено сервітут. Владислав з цим не згоден.

Проведіть правовий аналіз ситуації.

Задача 4. Київська міська рада уклала з В. договір суперфіція, за яким передала останньому у безстрокове користування земельну ділянку для будівництва дитячого садка. В., порушуючи умови договору, влаштував на території земельної ділянки речовий ринок.

Київська міська рада повідомила В. про одностороннє розірвання договору суперфіція внаслідок істотного порушення його умов (ч. 2 ст. 651 ЦК України) і прийняла рішення про передачу ділянки у користування іншій особі.

В. звернувся до суду з позовом про визнання рішення Київської міської ради неправомірним, посилаючись на неможливість Київської міської ради в односторонньому порядку відмовлятися від виконання зобов'язання.

Вирішіть справу. Обґрунтуйте відповідь.

Задача 5. Давидов поставив вимогу перед власником сусідньої земельної ділянки про встановлення земельного сервітуту. Сусід йому відмовив. У зв'язку з відмовою Давидов звернувся з позовом до суду. У судовому засіданні йому була поставлена вимога обґрунтувати позов. Що у зв'язку з цим повинен зробити Давидов?

Вирішіть справу. Обґрунтуйте відповідь.